ViewMaster

VM viewersViewMaster reels

VIEW-MASTER SCHIJVEN

 R1988

A-B-C

 

Deze drie schijven bevatten nachtelijke foto’s van verschillende paviljoenen en de luchtbrug.

Daarnaast zijn er binnen en buiten opnamen van de paviljoenen van Nederland, Marokko, Noorwegen, Luxemburg enz.

VIEW-MASTER SCHIJVEN

R1991

A-B-C

 

Op deze drie schijven zijn er foto’s te zien van de paviljoenen van Verenigde Staten, Rusland, Canada, Duitsland en Frankrijk.

Verder nog opamen van Koning Boudewijn in zijn Cadillac en de Sputnik III

VIEW-MASTER SCHIJVEN

R1992

A-B-C

 

Drie schijven met voornamelijk foto’s van de Belgische sectie met ondermeer het Atomium, de Heizelpaleizen, het attractiepark, het Expotreintje, hostessen, de watertrap, de kabelbaan, kunstwerken enz.

VIEW-MASTER SCHIJVEN

 R1993

 A-B-C

 

Op deze drie schijven zijn er hoofdzakelijk foto’s terug te vinden van Vrolijk België met zijn typische sfeer en historische gebouwen.

Daarnaast is er nog aandacht voor de talrijke optochten en het attractiepark

 

VIEW-MASTER SCHIJVEN

R1994

 

 

Op dit schijfje is er vooral veel van het Atomium te zien.

Er zijn prachtige binnenfoto’s van de bollen en de verbindingspijpen alsook globale zichten van het indrukwekkende bouwwerk

 

Gebruik de knoppen om de ViewMaster schijven te bekijken !

ViewMaster schijfjes van de Brusselse Wereldtentoonstelling 1958

 

Expo 58 in 3D

 

ViewMaster dat sinds de tweede wereldoorlog zijn markt uitbreidde tot Europa kende met zijn 3-dimensionele kijkers een snelle groei na de wereldtentoonstelling.

Reeds bij de officiële opening werden er stereobeelden geschoten die al snel op de welbekende 3-D schijfjes werden gezet. Nog tijdens de duur van de wereldtentoonstelling waren er pakketjes, al dan niet met stereokijker, te koop aan de vele souvenierstandjes.

 

Onder de indruk van de prachtige beelden maar ook van de forse prijs keerden veel bezoekers zonder het kleinood huiswaarts zodat er vandaag stevige prijzen worden gevraagd voor de Expo 58 ViewMaster setjes.

Vanaf 1959 volgden nog meerdere reeksen die ook vandaag als collector items een flinke investering vragen van de verzamelaar.

 

 

 

 

 

 

 

Usa edities van de de Wereldtentoonstelling 1958, R1990 en B760.

Niet beschikbaar om te bekijken !

Concurrentie was er van het Franse "Lestrade" dat met een afwijkend maar vergelijkbaar systeem een beterkoop alternatief aanbood voor de ViewMaster. Na de wereldtentoonstelling bracht de firma, in tegenstelling tot de ronde VM schijfjes, 3-D beelden van de Expo uit op typische langwerpige kaarten. De stereofoto's waren echter van mindere kwaliteit alsook het gehele concept zodat Lestrade nooit echt heeft kunnen opwegen tegen de van oorsprong zijnde Amerikaanse ViewMaster.

 

Stereokijkers en in het bijzonder de exemplaren van ViewMaster zijn in bij vintage fans. Zelfs de futuristische en van flashy kleuren voorziene kijkers uit de jaren zeventig gaan tegenwoordig vlot van de hand. 

 

 

remote small