ALBEROBELLO (I - Puglia)
- Bezoek trulli's -
23 + 24 aug 2005

23/08/05 - dinsdag - 2.570 km

Reisweg : Matera - S7 = Via Appia - S100 Gioia de Colle - Noci - Alberobello.


In Alberobello zijn er 2 parkings. Eentje in het centrum waar je per uur kan parkeren en niet overnachten mag. De tweede is een privé MH-parking : bij binnenkomen van Alberobello, richtingaanwijzers rechts aanhouden.

Je staat op grind tussen kleine olijfbomen. Er is geen schaduw. Kostprijs : 15€ voor 24 uur - geen electriciteit. Er kunnen véél MH’s staan, maar je staat als haringen op elkaar. Geen stoelen, tafel of luifel. "Het is een parking, geen camping", zegt de eigenaar. Hij begeleidt de MH’s met een fluitje naar hun staanplaats. Waarschijnlijk in een vorig leven nog politieagent geweest ? Er staan 25 I, 1 D en wij.

Lozen en tanken op welbepaalde uren (maar best zo, of anders gaan de Italianen dag en nacht door met hun sani-behoeften). Er hangt een ketting over het sanistation.

Winstbejag gaat voor veiligheid bij deze parkingverhuurder. Op de linkerfoto staan wij links. Tussen mij en de Duitser plaatste hij nog 2 MH's, terwijl hij elders nog plaats had. We konden nog net de zijdeur openen. Waarschijnlijk wou hij ons een lesje leren omdat ik en de Duitser 's middags buiten gegeten hadden... Hij plaatste zelfs een MH achter een boom en die kreeg 2 geburen. Indien er iets gebeurt kon hij nooit weg.

PM : bezoek Alberobello met de duizenden Trulli’s = huizen met puntig dak. Het trulli-gebied is op 2 minuten stappen. Vanuit de parking naar "omhoog".

Alberolbello ligt in het gebied van de "Murge dei Trulli". Het zijn ronde gebouwtjes met een typerende kegelvormig dak. Alberobello is de "hoofdstad" van de trulli en een grote toeristische trekpleister.

Er wordt meestal geen cement gebruikt. De muren zijn witgekalkt en de natuurstenen dakpannen beschilderd met religieuze, heidense, of magische motieven.

Het prachtige kleine kerkje.

Onweerachtig aan de ene zijde van het dorp en aan de andere zijde mooi weer. Er valt geen druppel regen niettegenstaande de zwarte lucht.

 


Eindelijk eens een verkeersvrij dorp. Over de oorsprong van deze "trulli's" is niets bekend, al worden de ronde graftomben in de omgeving van Rome van oudsher ook trulli genoemd. De meeste trulli zijn souvenirswinkels.

Het avondbezoek is minder mooi dan overdag. De daken zijn niet goed verlicht. De meeste (bus)toeristen zijn weg. Veel winkeltjes sluiten vroeg.

We stappen een leuke wijnbar binnen en proeven de plaatselijke wijnen. Puglia (deze streek) staat bekend om zijn goede wijn. De prijzen variëren van 13.90€ tot 30€ per fles. Er komen 3 Spanjaarden binnen die vragen om uitleg en willen wijn proeven. Na de gratis proeverij gaan ze doodleuk weg. Wij kopen een doos flessen en wandelen verder. Dezelfde drie Spanjaarden staan in een andere wijnproeverij dezelfde wijnen te proeven van daarnet. Uit nieuwsgierigheid wilden we toch weten of die kerels het lef hadden om weer weg te gaan zonder iets te kopen. En ja hoor …

24/08/05 - woensdag

We vertrekken naar Locorotondo.