CALAIS
(F - NORD PAS DE CALAIS)
Stadsbezoek
13 feb 2005
Calais (Nederlands: Kales) is een stad in Frankrijk, onder-prefectuur van het departement Nauw van Calais, en gelegen op de kortste afstand tussen Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk (Dover) aan het Nauw van Calais. Ze heeft ongeveer 80.000 inwoners. Deze locatie zorgde ervoor dat men in de buurt, in Sangatte, de Kanaaltunnel heeft aangelegd.


De camperparking is gelegen aan de Ferryterminal nabij het centrum van de stad. Best afrit autostrade richting centrum nemen en naar zee rijden. 's Winters gratis, 's zomers betalend.


Nabij de parking is een winkel en diverse restaurants. Je kan er heerlijk wandelen op de dijk of op het strand. Ook de aankomende of vertrekkende ferries bekijken is de moeite waard.


Calais kennen we vooral als passagiershaven voor de overzet naar Engeland. De Engelse kust ligt op 38 km.


Het Fort Risban, aan de inkom van de haven, was een strategisch gebouw ter verdediging van de stad. (1346). Vauban vertbeterde het fort in de 17de eeuw.

Ook moderne gebouwen in de nabijheid van de haven.

De binnenhaven met honderden jachten.

Een prachtige catamaran in het midden van de haven.

Het "quartier Courgain" met zijn typische vissershuisjes met in de achtergrond de vuurtoren "Le phare" ( 64 m) .

Héél mooie huizenrij nabij het park.

Beeld in park

Fort Risban.

Het stadhuis met zijn 75 meter hoog belfort.


De Tour du Guet is het enige overblijfsel van het 13de eeuwse Calais. Het deed dienst als vuurtoren waarmee de eigenaardige bovenbouw verklaard is. Later in 1816 werd het een telegraaftoren en dit tot 1849. De 2de wereldoorlog legde 70% van de stad plat, alsook deze toren werd toen fel beschadigd.


Wellicht zal het belfort van Calais je steeds bijblijven, die is trouwens van ver zichtbaar en steekt hoog uit boven de andere gebouwen. Het stadhuis en het belfort dateren van 1925.

De Burgers van Calais is een beeld gemaakt door Auguste Rodin (12 nov 1840 17 nov 1917), een Frans beeldhouwer. Hij werkte van 1886 tot 1888 aan dit beeld in opdracht van het stadsbestuur van Calais. De opdracht luide : de herinnering aan een heldhaftige actie vereeuwigen. De suggestieve kracht, die van de groep uitgaat, is overweldigend. Het beeld is geheel in het brons.

Calais werd in 1347 door het al acht maanden durende beleg gedwongen tot overgave wegens de grote hongersnood in de stad. Zes vooraanstaande burgers hadden het plan opgevat hun leven te schenken aan de Engelse koning in ruil voor het sparen van de stad. Met niets anders gekleed dan een hemd en met de strop reeds rond hun nek trokken ze naar Edward III om hem de sleutel van de stad te bezorgen. Ontroerd door de zelfopoffering van de mannen wierp Edward's vrouw Filippina van Henegouwen zich aan de voeten van haar man en smeekte hem hun leven te sparen, wat dan ook gebeurde. Calais bleef gedurende 200 jaar nog Engels grondgebied.

Langs de andere kant van het stadhuis ligt een park met een 'blockhaus' of Duitse bunker. Tijdens de Tweede Wereldoorlog deed het dienst als telefooncentrale voor de Atlanticwal.

De kerk "Notre-Dame" dateert uit de XIII° eeuw en kende diverse belangrijke verbouwingen gedurende de XIV en XV° eeuw.


Toch is dit een belangrijk monument en uniek in zijn soort. De stijl Tudor is er in verwerkt en dat is een weinig voorkomende bouwstijl in Frankrijk.

le Phare 1848 ( 64 m.)

Monument opgericht voor de verheerlijking van de "Sauveteurs" - 1899 - quartier Courgain

Website Calais: www.calais-cotedopale.com

<< Terug naar hoofdpagina >> of verder naar << St-Wandrille >>