FIRENZE (I - Toscane)
- stadsbezoek + overnachting -
30 augustus 2005
30/08/05 - dinsdag - 3.570 km

Reisweg : Passignano - S75 - Battolle - A1 - Firenze.

Wij gaan op zoek naar de camping "Campeggio Italiani e Stranieri", Viale Michelangelo nr 80. We nemen de afrit Firenze Sud tot over de rivier. Dan links. Er staan soms richtingaanwijzers. Op de meest cruciale plaatsen dan weer niet ... Blijf het bord Piazza Michelangelo volgen en je passeert de camping. Eén dag kostte ons 31 (9.5 x 2 personen + 12 voor de camper). Vuil water lozen, water tanken en electriciteit zijn inbegrepen. Rustig overdag, 's nachts stadslawaai (sirenes, moto's ...). Oordopjes bieden een oplossing.

De receptionist geeft ons een campinggids waarop ook de bushaltes aangegeven staan. Effe goed bestuderen en je komt te weten welke bussen de camping passeren (lijn 13). We kochten in de bar van de camping (niet de receptie dus) 4 buskaartjes (heen en weer). De busrit duurt niet lang. Je moet er af aan de brug. Mis je die, dan stopt ie nog eens aan de overzijde van de brug. Mis je die, dan rijdt de bus verder van het centrum weg. Je kan het ook zonder bus proberen. Het zou een 5-tal minuten wandelen zijn. Via honderden trappen, want de camping ligt op een heuvel. Na Assisi, Perugia, Ascoli Peceno hadden we geen zin meer in nog méér trappen en beklimmingen.

Fietsen in Firenze kan, maar niet als het zo druk is als nu in augustus. Grote groepen toeristen, Japanners, Amerikanen en natuurlijk de Italianen zelf, lopen van links naar rechts. En uw fiets achterlaten is ook al een redelijk risico. Overal wordt gewaarschuwd voor gauwdieven.

Zicht op Firenze vanaf de camping.

Dat witte vlekje in het midden is onze MH.

Mooie camping met veel bomen.
Firenze of Florence is zonder twijfel de stad waar de Italiaanse kunstzinnigheid haar absolute hoogtepunt bereikte. Van de 13de tot de 16de eeuw kwamen wetenschappers, kunstenaars en uitvinders naar Florence. Dante (dichter en grammaticus), Giotto (schilder en architect), Michelangelo (schilder, beeldhouwer, architect, dichter en denker) zijn maar enkele namen. Maar ook de kunstminnende vorsten die de stad bestuurden op efficiënte wijze brachten een groot aantal geniale artiesten, filosofen en uitvinders naar Firenze. Het bankwezen en de bloeiende handel genereerden zo veel rijkdom om de bouw van talloze monumenten mogelijk te maken. Firenze drukte eeuwenlang haar stempel op de cultuur van West-Europa. De adelijke familie Medici was de meest invloedrijkste. In 1737 was het geslacht Medici uitgestorven en de stad kwam in Oostenrijkse handen. In 1860 ging ze over bij de Italiaanse eenwording. Tussen 1865 eb 1871 was Florence de hoofdstad van het nieuwe koninkrijk Italië. In 1966 overstroomde de stad. De Arno trad toen buiten haar oevers.

Indien je alle monumenten en musea wil bezoeken, heb je 4 dagen nodig. Alle monumenten zijn op wandelafstand van elkaar gelegen.

Op het Piazza Michelangelo. Het plein wordt verfraaid door een beeldengroep van bronzen kopieën: kunstwerken van Michelangelo.

Standbeelden : echt of gespeeld ?

Dante Alighieri

De Roof van de Sabijnse maagden door Giambologna (1583). De worstelende figuren werden gehakt uit één stuk marmer !! We staan hier in de Loggia dei Lanzi (1382). De beelden achteraan zijn mogelijks Romeinse keizers.

Perseus van Cellini. Dit bronzen standbeeld (1554) met het hoofd van Medusa was bedoeld om de vijanden van Cosimo I te waarschuwen welk lot hu te wachten stond.

Kopie van David op de Piazza della Signoria. Het echte beeld staat sinds 1873 in de Accademia. Het beeld symboliseert de triomf over de tirannie.

Hercules

Het Piazza di San Firenze. Links het Badia Fiorentina, de in 978 gestichte abdijkerk. Rechts Bargello, vroeger een gevangenis, nu een museum.

Standbeeld van ... op het binnenplein van het Ospedale degli Innocenti.

De Loggia del Bigallo (1358) was een opvangtehuis voor achtergelaten kinderen. Als niemand ze kwamen ophalen, werden ze naar pleeggezinnen gestuurd.

Voorgevel van de Duomo.

Veel bekijks voor de Paradijspoort aan het Baptisterium. Ghiberti werkte aan deze poort van 1424 tot 1452 ! Deze bronzen panelen zijn kopieën, de echte staan tentoon in het Museo dell'Opera del Duomo. Het zijn taferelen uit het Oude en Nieuwe Testament.

Op het Pizazza del Duomo : het Baptisterium, de Duomo en de Campanile.

Santa Groce. Rond 1294 begon de bouw van deze gotische kerk. Binnenin vind je de graftomben van Michelangelo, Galilei en Machiavelli. De bijhorende Campanile (1842) staat in de steigers.

In het Baptisterium werden boven de grote achthoekige doopvont, veel beroemde Florentijnen, zoals Dante gedoopt. De buitenkant is bedekt met groene en witte stukken marmer.

De neogotische marmeren façade weerspiegelt de stijl van Giotto's Campanile, maar werd pas in 1871-1887 toegevoegd.

De Campanile is 85 m hoog. Hij is bekleed met wit, groen en roze Toscaans marmer.

Brunelleschi slaagde erin de grootste koepel van zijn tijd te bouwen zonder traditionele steunconstructie. De koepel kan bezocht worden : 463 treden... en is 107 m hoog.

Nogmaals de prachtige Campanile. De toren kan bezocht worden (méér dan 400 treden). Het is er evenwel snikheet. Aan de overzijde staan 5 ziekenwagens aan een noodziekenhuis standby om oververhitte toeristen te verzorgen.

De kerk is compleet leeg, maar de vloer (16de eeuws) is van marmer en is kleurig. Het complexe inlegwerk is van Baccio d'Agnolo en Francesco da Sangallo.

De rijkelijk versierde grote hoofdingang van de Duomo Santa Maria del Fiore.

De binnenkant van de koepel van Brunelleschi is versierd met fresco's die het Laatste Oordeel (1572-1574) voorstellen. Vasari startte de versiering en Zuccari voltooide dit prachtwerk.

Johannes doopt Jesus Christus.

Het Pallazo Vecchio op het Piazza della Signoria. Dit was het hart van het politieke en sociale leven van Firenze. Hier staan ook de diverse beelden (boven).

Bargello (museum) op het Piazza di San Firenze.

Het Pallazo Vecchio is een groot rechthoekig blok met kantelenrand. De toren is 94m. hoog. Oorspronkelijk was het Palazzo de verblijfplaats van de gildenregering

Drie maal de Ponte Vecchio. Deze brug is de oudste van Firenze en werd meermalen herbouwd.

De brug overspant de Arno op de plaats waar de rivier het smalst is.

Het opvallende silhouet is te danken aan de bebouwing met winkeltjes van edelsmeden.

Waterkant (zuidgevel) van het Uffizi, het grootste kunstmuseum van Italië. Vasari startte de bouw ervan in 1560. Einde 1580.

Op de Ponte Vecchio zijn er veel edelsmeden en juweliers.

Eén van de rijkelijk versierde gewelven van het Uffizi. Kom 's morgens, nog voor openingstijd, aan schuiven. De temperaturen zijn dan nog draaglijk en de files klein. Je zal merken dat velen een boek lezen om de wachttijd aangenaam door te brengen.

Voor ALEX een treintje ???

Voor Marina een super Martini !
Let op met de prijzen die hier gevraagd worden voor een cola. Deze kost 10 !


En nog een Italiaans ijsje om het af te leren.

Met de prachtigste stad van Italië sluiten we onze reis door Italië hier af.

We nemen de autostrade naar Genua - Torino en dan via de Alpen naar Frankrijk. Ciao Italia !

Komen we terug ? Mmm, Italië is heel mooi, maar hier alle jaren naar toe komen. Nee. We zullen er een paar jaar laten overheen gaan, denken we. Er zijn trouwens nog zo veel andere landen die we willen bezoeken.