HONDSCHOOTE
(F - Nord)
9 + 10 sep 2006
We verlaten de zee en bezoeken Hondschoote. Deze landelijke gemeente was ooit een machtige stad. In de 16de eeuw waren hier 3.000 textielateliers en meer dan 20.000 inwoners ! Hondschoote was toen de mooiste stad van Vlaanderen. Aan de bloeiperiode kwam een abrupt einde toen de contrareformatie de grote meerderheid van de protestantse lakenfabrikanten deed emigreren naar Brugge. In 1697 woonden nog amper 1800 mensen in Hondschoote...

Al van ver zie je de kerktoren oprijzen.

We parkeren onze MH op de MH-parking.
L 02°34'52" E
B 50°58'33" N
Rue de la Liberation / Route de Lille

Een Raclet sanistation staat ter beschikking om vuil water en wc te lozen. Water tanken, mits aankoop jeton bij Office du Tourisme en diverse handelaren.

De plaatsen zijn in feite te klein. Omdat er veel plaats is, stellen we ons dwars.

Redelijk rustig. Er is verkeer op de steenweg die vlak achter ligt.

Achter ons staat de Spinnewyn molen. Deze molen speelde een belangrijke rol in de Slag om Hondschoote in 1793.

Torentje van het stadhuis en achterin de kerktoren.

Voorzijde van het stadhuis. Gebouwd in 1556 in een mengeling van gotische en renaissancestijl. Hoge ramen en flamboyante spitsen. Het gebruik van natuursteen getuigt van de welvarendheid van de stad in die periode.

Achterzijde van het stadhuis. Hier werd baksteen gebruikt. Hier zijn vele hoeken en in- en uitsprongen. Let op de trapgevels, torentjes.
Spijtig genoeg is het zondag en kunnen we niet binnen om het interieur te zien.

Achterzijde stadhuis.


Prachtig aangelegde tuin achter het stadhuis.

Kapel

Hondschoote is ook bekend door de overwinning van het replubikeinse leger op de vijandige coalitie in 1793. Dit was de slag die niet verloren mocht worden.

Dit gebouw is nu een bank, maar indertijd was het de lakenhalle. Hier werd de "serge", de wollen stof die de stad rijk maakte, verhandeld. Het gebouw dateert van 1562.

Eglise Saint-Vaast. Een kerk in gele zandbaksteen met een indrukwekkende klokkentoren uit 1513.

Eglise Saint-Vaast. De hoofdbeuk werd na een brand heropgebouwd naar het model van een hallenkerk.

Achter de kerk vinden we de waterput, de vroegere gemeentelijke waterreserve (1500 hectoliter).

De pompen waren een cadeautje van Lamartine (Frans staatsman) toen die hier verkozen was. Zijn zus was getrouwd met de burgemeester van Hondschoote...

Net buiten het dorp staat de Noordermeulen.Het is een staakmolen die zou dateren uit 1127. Hij zou een van de oudste van Europa zijn. Hij functioneerde tot 1960

Bij het buitenrijden (we zijn met de fiets) houdt een oud vrouwtje ons tegen. In een sappig westvlaams vertelt ze ons dat ze de dochter is van de laatste molenaar.

Vercruyce met een c zegt ze, niet met 2 ss-en. We krijgen nog een boekje mee waarin alle Westvlaamse molens staan. Heel vriendelijk wuift ze ons na.

Op het kerkhof rusten haast allemaal mensen met een Vlaamse naam.

In de verte de Noordermeulen.

We fietsen de route "Circuit des Anguilles". Deze start rechtover het Office de Tourisme, de weg langsheen de camping.

Onderweg komen we braambesstruiken tegen en de bessen zijn lekker rijp !

Dit circuit kan ook gewandeld worden. Het is 9 km lang en zou dan 2u30 duren. Als het nat zou liggen, zal het hier modderig liggen.

We rijden door "Les Moëres", de "Moeren" in het Nederlands. Het is een gebied doorkruist door dijken, greppels, kanalen en andere "watergangs".

Al die eenden zijn van ... plastic. Het zijn lokvogels en als straks de trekvogels hun "soortgenoten" op het water zien dobberen, worden ze afgeschoten...

Gelukkig zijn deze twee écht !
We ruimen op en rijden door naar BAILLEUL, nog zo'n Vlaamse stad, maar met een ander historische achtergrond. Volledig platgebombardeerd en heropgebouwd in Vlaamse stijl. We zijn benieuwd wat we te zien zullen krijgen. In 't Vlaams heet(te) deze stad "BELLE"...
<< Terug naar hoofdpagina of verder naar BAILLEUL >>