Stadsbezoek
MASSA MARITIMA (Toscane - I)
18 aug 2005

18/08/05 - donderdag

Van Vinci, over San Gimignano Volterra naar Massa Maritima hebben we 110 km gereden en zaten op de Colline Metall Ferre op 1060 meter hoogte. Op de teller :1.640 km.

We vonden geen parking in San Gimignano, noch in Volterra. Nabij San Gimignano zagen we een mooie (privé?) MH parking. Spijtig genoeg redelijk ver van San Gimignano af én bergop ! Maar voor ons was een bezoek geen echte noodzaak omdat we deze prachtige stad al eens een paar jaar eerder bezochten. In Massa Maratima vonden we wèl parking en het is er véél rustiger, niettegenstaande even mooi en spectaculair.

Massa Maritima heeft 9.000 inwonders en ligt in een lieflijk landschap gelegen op de laatste uitlopers van het Toscaanse ertsgebergte. Het middeleeuwse karakter van het stadje is bewaard gebleven. Tussen 1225-1335 was Massa Maritima een onafhankelijke republiek.


Op het Piazza Garibaldi : links het romaanse paleis met kantelen bekroond : hetPalazzo Comunale.

Op het Piazza Garibaldi : het romaanse paleis Palazzo del Podesta (1225-1230). De wapens van de verschillende stadsbestuurders die er verbleven, sieren de gevel. Nu Museo Archeologico.

Op het Piazza Garibaldi : de romaans-pisaanse kathedraal van Massa Maritima uit de 11de eeuw. Let op de blinde bogen. De top met de 3 torentjes is achteraf bijgebouwd (1287).

De menukaart lokt toeristen naar binnen.

De mooie campanile heeft 4 klokketorentjes. Het aantal vensters in de toren neemt met de hoogte toe.

Op het Piazza Garibaldi zijn diverse terassen.

Piazza Garibaldi

Voorgevel van de kathedraal.

De Duomo is gewijd aan de Heilige Cerbone, een 6de

eeuwse heilige wiens levensverhaal boven in het

hoofdportaal is gebeiteld.

De Arca, is de sarcofaag van de H. Cerbone (in 1324 vervaardigd door Goro di Gregorio)

Op weg naar het kasteel.

Deze burcht, de Fortessa dei Senesi genaamd, is in 1335 gebouwd.

De burcht telt 5 torens en deelt de stad in tweeën.

De Porta alle Silici vormt de verbinding tussen de twee stadsgedeelten. Deze poort is door een boog met een spanwijdte van 22 meter verbonden met de Torre del Candeleire.

Prachtig gerestaureerd straatje.

De Toscaanse zonnetjes

Porta alle Silici

We lopen hier zo'n 2 uur rond en vertrekken dan naar de kust (20 km van Massa Maritima), op zoek naar een overnachtingsplaats. We rijden naar Follonica.