OSTIA ANTICA (I - Lazio)
- Bezoek Romeinse stad -
19 + 20 aug 2005
19/08/05 - vrijdag - 2.000 km

We komen 's avonds aan in Ostia Antica. Er is geen MH parking en we vinden ook geen andere parking. We parkeren ons in een woonwijk waar grote villa's staan. We maken een avondwandeling. Slechts 3 restaurants zijn open en alle café’s zijn dicht. Er is veel volk op weg naar een opera van Verdi in het Romeinse amphitheater van het oude Ostia. Het centrum telt maar 4 straatjes en een prachtig kasteel. De lokale bewoners hebben hun straten versierd met planten in grote bloempotten. Zéér mooi gedaan. Het geeft sfeer.

De nacht was niet té rustig. Italianen vlammen ’s nachts nog sneller dan overdag, ook al is het in een woonwijk. Onze MH schommelt als ze in vliegende vaart langs ons heen scheuren. Dan nog eens trompen doen ze ook graag.

Avondtemp : 30° binnen – 28° buiten om 22u00

Noodrantsoen gegeten : overschot patatjes gebakken, een roerei met spekjes. Mmmm !


Ostia Antica : we bezoeken de immens grote Romeinse stad. Om 9 u vertrokken we en om 12u30 waren we pas buiten. Je kan er nog langer blijven …

De site, opgravingen en museum is open vanaf 8u30 tot 1 u voor zonsondergang. We parkeren ons op de grote parking, onder een boom. Je mag hier 's avonds niet blijven staan.

Dit lijkt me verdacht veel op een necropolis. Ostia werd pas in 1909 ontdekt. Alle gebouwen zijn opgetrokken in baksteen. Ostia telde tijdens het keizerrijk 100.000 inwoners !

De hoofdweg : de Decumanus Maximus. Méér dan 600 jaar lang was Ostia een druk handelscentrum en de belangrijkste haven van Rome.

Ostia Antica is héél groot. In de 5de eeuw raakte de stad in verval door een combinatie van malaria en concurrentie van de nabije havenstad Portus.

Prachtige mozaiek in de Terme die Nettuno (2de eeuw). Ze stellen het huwelijk van Neptunus en Amphritrite voor.

Waterput in het midden van de straat.

De meeste mensen in Ostia woonden in huizenblokken.

Ruïnes van kleine winkels, infeite de kantoren van de handelsvertegenwoordigers van het Romeinse Rijk. De emblemen in de mozaiekvloeren geven uitleg over de herkomst en het beroep dat werd uitgeoefend.

Haalde hier de Efteling het idee van "Papier hier !" ?

Uitzicht vanuit het theater, waar in de zomer openluchtconcerten worden gegeven. Het plein erachter, de Piazzale delle Corporazioni, is omgeven door een zuilengalerij. Midden op het plein staat een tempel, waarschijnlijk gewijd aan Ceres, goedig van de oogst.

Het Capitolium dateert uit de 2de eeuw en was de grootste tempel van Ostia, gewijd aan de Capitolijnse Trias : Jupiter, Juno en Minerva.

Mozaiek voorstellend Alexander en Helix

De ruïnes strekken zich uit over 5 km en nog lang niet alles is blootgelegd.

Prachtige mozaiek

Oliemagazijn.

Bar.

Ostia is écht de moeite waard om te bezoeken. Later zullen we Pompei bezoeken. Achteraf gezien vonden we Ostia "mooier" en groter.

We besluiten de kustweg te nemen om misschien een plekje te vinden en eens aan het strand te zitten. Niets is minder waar. Langsheen de ganse kustweg staat alles vol geparkeerd. Zelfs moto’s zoeken een plaatsje… Weg van hier… De dichtstbijzijnde MH parking is in CASTEL GONDOLFO, terug het binnenland in.

Reisweg : Ostia Antica – Lido di Ostia – Kustweg S601 – Pomezia – Albano Laziale – Castel Gondolfo