PETRA
(Binnenland Mallorca)
di 27 juni 2006

Dag 6 namiddag + overnachting.

Petra staat in onze gids aangeduid als "niet te missen" maar dit is toch fel overroepen. Hier is de beroemste zoon van het eiland geboren : Fra Junipero Serra (1713-1784). Tja, wij kenden hem ook niet ... Hij was de stichter van 9 missieposten in Californië. Deze Amerikaanse staat zou qua landschap en klimaat op Mallorca gelijken. Het San Bernardo Convent met zijn romaanse interieur en barokke zijkapellen, is versierd met de heiligen die vernoemd zijn naar de missieposten van Fra Serra : San Diego, San Francisco, Santa Ana enz.

Een leuke anekdote : niettegenstaande wij op de rand van het dorp stonden in een uithoekje waar normaal gezien niemand zou komen, viel het ons op dat er toch veel mensen langsheen het vroegere station passeerden. Wandelaars, fietsers, een auto, brommers enz. Er stapten bijvoorbeeld een 3-tal huisvrouwen met de voorshort aan voorbij de MH. We vonden dit zo raar. Maar ja, we dachten dat dit misschien de gewoonte hier in het dorp was om 's avonds nog eens een wandeling te maken ... Enkele dagen later hoorden we van een vriendin van ons dochter die in Petra woont, dat we die avond door plaatselijke bevolking gesignaleerd waren en dat er mensen 'kampeerden' aan het oude treinstation. Ze kwamen dus eens kijken wat er gaande was. Een Belgische MH in Petra, nog nooit gezien ... Meteen waren wij de attractie van de dag ...


Fra Junipero Serra (1713-1784)

San Bernardo Convent

Er is het huis en museum van Fra Serra die te bezoeken zijn.

Nog een man die in Petra een borstbeeld kreeg : Mossen Francesc Torrens i Nicolau (1896-1924)


In de kerk deze rozet. Het zonlicht projecteerde dit mooi op de muur aan de overzijde van de kerk (zie foto rechts)

Op het dorpsplein eten we ons eerste Mallorcaanse tapas. Balletjes en inktvis. Tapas zijn hapjes van vis, vlees of groenten in een grote verscheidenheid.

We parkeren aan de rand van het stadje aan het vroegere treinstation. Treinen passeren hier al lang niet meer. De sporen zitten ingewerkt in een betegeld pad. Van hieruit is het een 10 minuten wandelen naar de kerk van Fra Serra.

Verlichte parking. Rechtover bar "Stop". Heel rustig. Geen faciliteiten. Passeig de l'Estacio.
L03°06'58"E
B39°26'54"N
<< Terug naar hoofdpagina of verder naar SINEU >>