PIERREFONDS
( Département Oise in Picardie -F)
- Bezoek kasteel van Pierrefonds -
31 maart 2005
We zijn op de terugweg van Parijs en flaneren langsheen de binnenbanen richting Gent, tot we opeens een prachtig kasteel zien. De hele omgeving is rijk aan grote huizen en andere kastelen. Pierrefonds-les-bains was in vroegere tijden (periode 1800-1914) voor de rijken een héél bekend kuuroord met baden . De belangstelling voor de baden verdween na de 1ste wereldoorlog omdat het badhuis in die oorlog als ziekenhuis gebruikt werd. Ook Carlo Bugatti, de bekende autoconstructeur woonde hier.

We parkeren ons op de parking voor het grote kasteel. In de achtergrond de kerk van Pierrefonds.

In de buurt is een bos. We trekken er naar toe met de fiets.

We passeren het vroegere station. De treinen brachten de toeristen van 1884 tot 1940 naar Pierrefonds. De goederentrein bleef rijden tot 1 juli 1966.

Het stationsgebouw en de fietsstalling staan er nog, maar de sporen zijn weg.

De Sente Brunehaut is een oude Romeinse heirweg doorheen het bos.

Nog een groot kasteel in de buurt.

Het meer aan de voet van het dorp. Je kan er wandelen en fietsen.

We bezoeken ook het prachtige kasteel en komen te weten dat hier onze eerste koningin van België, Louise, trouwde met Leopold I.

Nu blijkt dat het huidige kasteel redelijk recent is : 1857-1885. Het werd door Napoleon III heropgebouwd vanwege de toenemende belangstelling na de trouw van Louise met Leopold I.

De torens zijn herbouwd op de restanten ervan. De kronen zijn echter opnieuw ontworpen.

Heel hoge muren.

Direct na de valbrug valt het contrast tussen architectuur van het voorplein, met renaissance invloeden, en de imposante middeleeuws aandoende buitenkant van het kasteel in het oog.

Op de binnenplaats staat een elegant hoofdgebouw


Diverse fabeldieren.

De Preuses zaal is indrukwekkend door de afmetingen, het volume, het plafond in de vorm van een omgekeerde scheepsromp en een schitterend decor.

De zaal bood plaats voor 300 gasten en wordt gedomineerd door een grote orkesttribune.

Aan het einde ziet we een monumentale schoorsteen met een dubbele haard. De mantel is voorzien van de beelden van keizerin Eugénie en haar hofdames.

De dubbel draaiende trap is afgeleid van de trappen in Chambord en Blois. De trap maakt mogelijk dat 2 personen tegelijk dalen en stijgen zonder elkaar te kruisen. De trap geeft toegang tot de monumentale trap naar de kelders en de wachtzaal op de begane grond.

De wacht- of huurlingenzaal ligt onde de Preuses zaal en was bestemd om soldaten onder te brengen.

In deze zaal zijn enkele vondsten van het kasteel uit de 15de E tentoongesteld waaronder 3 beelden van Paladijnen : Du Guesclin, Karel de Grote en Arthur.
<< Terug naar hoofdpagina >> of << Verder naar ATTICHY >>