Ruïnes POMPEI (Campania - I)
- Bezoek ruïnes -
22 aug 2005

De ruïnes zijn qua oppervlakte enorm groot. Wij begonnen onze tocht rond 9u en stopten om 13u30 en dan hadden we nog niet alles gezien. Als je goed kijkt zie je rechts nog de karresporen in de stenen.

Oversteekstenen. Ook 2000 jaar geleden kon het ferm regenen. De ganse straat diende als afwatering en de bewoners stappen van het voetpad op de oversteekstenen naar de overkant van de straat.

In 62 n.C. werd Pompei opgeschrikt door een aanbeving. In 79 n.C. barstte de Vesuvius uit en bedolf de stad onder 6 m lava en as. Dit zou een christelijke kerk zijn.

Pompei werd in de 16de herontdekt. De opgravingen begonnen pas in 1748. Niet alles brandde af door de hete as. In het westen verdwenen de huizen onder een vloedgolf van modder.

Er werden veel huishoudelijke voorwerpen in de modder geconserveerd. Het karretjes trok mijn aandacht omdat rond de wielen nog de versteende modder kleefde.

Eén van de vele overgebleven tempels.

Zo'n 2000 inwoners van Pompei kwamen om.

Huis met vijvers.

Er zijn twee begraafplaatsen in Pompei, necropolis genaamd. Dit was van een rijke familie die een enorme grafkelder bezat.

Het huis van de Vettii is het best bewaard gebleven. Deze patriciërsvilla is gedeeltelijk geconstrueerd en vormt een mooi idee hoe de bewoners leefden.

Het huis van de Vettii : toegang tot de "ijskelder", zeg maar bewaarkelder.

Het huis van de Vettii : in die tijd hadden ze geen vensters. Maar de de houten ramen zijn nog bewaard gebleven.

Het huis van de Vettii : de gangen zijn rijkelijk versierd met fresco's.

Het huis van de Vettii : de kamers zijn nog mooier versierd met fresco's die het dagelijkse leven voorstellen.

Bakkerij. Op de foto staan drie gaanmolens. Het onderste deel (vulkanische steen) is konisch van vorm (links op foto staat alleen dat onderste deel) en zit vast; het bovenste deel (uitgehold) werd daarover gedraaid (met balkjes in de openingen, zie foto's rechts); het graan werd van boven in de molen gegooid. Door het draaien van dat bovenste stuk (door slaven of ezels) liep het meel er vanonder uit. In Napels zijn nog oude broden bewaard die men in die ovens gevonden heeft.

Nog een overgebleven houten poort waar grote nagels uitsteken, als ware het kapstokken.

Prachtige mozaiek van een hond ergens in een huis in de stad. Trouwens, nergens anders zagen we zo veel zwerfhonden in de stad en ook in de ruïnes.

Van dit soort overblijfselen staan er heel veel. Op den duur geraak je er een beetje op uitgekeken ...

Heel mooi bewaard gebleven is het immens grote Teatro Grande. Het is een amfitheater (zoals het Colosseum in Rome) voor de gladiatorengevechten. Het bestaat uit een elliptische arena met rondom trapsgewijs oplopende zitplaatsen.
Een theater daarentegen heeft de vorm van een halve cirkel (eigenlijk de helft van een amfitheater). Het diende voor toneel- en muziekuitvoeringen; er zijn er twee in Pompeji.


In de nabijheid van het Teatro Grande ligt nog een Necropolis. Bemerk de koppen rechtsboven.