ST-HUBERT (B - Lux)
27 aug 2006

De basiliek van St-Hubertus. Op de plaats van de huidige basiliek hebben diverse kerken elkaar opgevolgd. De verschillende keren werden steeds groter en dienden zowel voor de eredienst van de monniken als voor de vroomheid van de bedevaarders.

De oudste gegevens gaan terug tot het jaar 817. Het huidige gebouw dateert voornamelijk van de 16de eeuw. De barokke gevel, van het begin van de 18de eeuw, contrasteert met het slanke lichte en kleurrijke gotische interieur.

Quartier Abbatial of het Abtenpaleis.
Deze residentie werd in 1729 onder het bestuur van abt Dom Célestin de Jongh gebouwd. Het was de bedoeling om de abdij te voorzien van een indrukwekkend gebouw dat alle soortgelijke overtrof. Bovendien moest het onderdak verlenen aan invloedrijke gasten.

Quartier Abbatial (1729)
Het complex stekt zich uit over verschillende vleugels die niet minder dan drie binnenplaatsen omsluiten. De aangewende materialen zijn: geverfde baksteen, kalksteen, Franse steen en marmer.

Quartier Abbatial (1729)
Vandaag zijn er de staatsarchieven en de culturele diensten van de provincie Luxemburg gehuisvest. Het paleis is toegankelijk als er tentoonstellingen gehouden worden.

De renovatiewerken, die in 2003 voltooid werden, hebben het paleis zijn oude pracht teruggegeven.Slank, licht en kleurrijk gotische interieur.

Prachtig orgelDiverse reliekhouders worden bewaard in de kapel van de schatkamer. Hier de schedel van Nicolas de Fanson, 46° abt van St-Hubert (1611-1652)

Grafsteen van nog 2 abten, te vinden in de crypte van de basiliek.

De stoffelijke resten van Sint-Hubertus werden omwille van de Franse Revolutie opgegraven en elders bewaard. Deze laatste rustplaats is tot heden onbekend.

In de basiliek is een permanente tentoonstelling over de verering van Sint-Hubertus en de bouw van de basiliek.

De basiliek is alle dagen toegankelijk van 9.00u tot 17.00u. (18.00u in het toeristisch seizoen).


Website ST-HUBERT

<< Terug naar hoofdpagina of verder naar MALO-LES-BAINS >>