WIZERNES
(F - Nord Pas de Calais)
Bezoek aan een Nazi V2 lanceerbasis
12 feb 2005
Noord-Frankrijk was de ideale plaats voor het lanceren van de V1 en V2-raketten. Le Blockhaus in Eperlecques en La coupole in Wizernes, beiden dichtbij de stad St-Omer zijn de belangrijkste. Deze voormalige V2 lanceerbasis is nu omgebouwd tot een modern en multimediaal museum. Dit moet je zeker bezocht hebben! Trek er een halve dag voor uit. In La coupole krijg je niet alleen het verhaal van deze vliegende bommen maar ook het verband met de ruimtevaart. Talloze fimpjes, foto's, maquettes, diashows en zelfs twee heuse filmzalen tonen je de geschiedenis van de ontwikkeling van deze raketten, het menselijk leed dat ze hebben veroorzaakt en de basis die ze gelegd hebben voor de ruimtevaart.


Al van heel ver zie je de "Coupole".

Jaak (Campersite.be) staat me al op te wachten. Er is een grote parking.

Aan de ingang krijgen we hoofdtelefoons mee en die geven ons nederlandstalige uitleg over de bouwwerken. We lopen door de gangen naar de lift.

Onderweg zien we nog onvoltooide tunnels. De temperatuur in de ondergrondse gangen bedraagt 7°C. Onder de koepel is de temperatuur 19°C.

De lift brengt ons naar de koepel. De ruimte is immens groot. Het is er één groot museum.

De V1 was een raket met straalmotor en woog zo'n 2 ton. Uiteraard was de besturing automatisch en kon ca. 250 km ver vliegen aan een snelheid van ongeveer 600 km per uur. Dit maakte het mogelijk voor de vliegtuigen om ze te onderscheppen en van koers te doen wijzigen, ook omdat de raket niet hoger kon klimmen dan 2 km. Er werden meer dan 20.000 V1-bommen gelanceerd in 1944.

Motor van een V2. Deze V2-basis is nooit in gebruik geweest als lanceerbasis. Bombardementen hadden ze te zwaar beschadigd, de V2-bommen werden dan maar gelanceerd via mobiele platformen. Gelukkig liep de oorlog toen naar zijn einde want tegen die raketten was er niets te beginnen. Ze vlogen op meer dan 90 km hoogte aan een snelheid van bijna 6000 km/u. Ze hadden 1000 kg springstof bij en waren totaal onvoorspelbaar.

We rijden door naar Gravelines waar we overnachten. Morgen rijden we door naar Calais.

Meer info: www.musee-lacoupole.com

<< Terug naar hoofdpagina >> of verder naar << Calais >>