Ninaad | resonance of the universal sound

 

 

 

 

 

 

ninaad

 

Erwin Van Gorp: Bansuri

Leen Minten: Tabla’s

 

Ninaad  ( resonance of the universal sound ) brengt Noord-Indische klassieke muziek op bansuri ( indische bamboefluit) en tabla’s ( percussie instrument).

 

De groep Ninaad is een duo dat ontstond in de lente van 2OO5. Twee muzikanten die hun hart verloren hebben aan de Noord-Indische klassieke muziek vonden elkaar in hartje vlaanderen.

 

Samen ontdekken zij de wonderlijke wereld van de Indische raga’s ( melodie )en tala’s ( ritme ).

 

Ninaad is op zijn best in kleine theaters, mooie akoestische ruimten en ook in uw huiskamer.

biografie:

Erwin Van Gorp:

 

Erwin Van Gorp is muziekleraar en uitvoerend musicus.

 

Hij werkt sinds 1984 in Het GielsBos, een woongemeenschap voor personen met een ernstige verstandelijke en meervoudige handicap als muziektherapeut.

Daar ontwikkelde hij een unieke methode om deze personen te laten musiceren.

In 1997 werkte hij samen met muzikanten van het Philharmonia orchestra en bewoners van Het GielsBos o.l.v. componist Duncan Chapman.

Momenteel is hij ook werkzaam binnen FECO (first europeon color orchestra).

Binnen Indigo, een ontwikkelings- en observatiecentrum begeleidt hij musicbands voor personen met autisme.

 

Als leraar notenleer in de vioolschool “kortjakje” leert hij kinderen vanaf drie jaar omgaan met muziek.

 

Hij studeerde af aan jazzstudio en speelde daarna als fluitist in diverse jazzensembles.

In 2004 rondde hij met succes zijn studies af aan het Conservatorium van Rotterdam; afdeling Indiase muziek, hoofdinstrument bansuri.

Tot op heden volgt hij nog les bij  Hariprasad Chaurasia.

De inspiratie die deze grootmeester hem gaf  bracht hem ook naar India waar hij in “ vrindaban gurukul” te Mumbai in 2004 verder de Noord-Indiase klassieke muziek ging studeren.

Sinds september 2OO4 is hij docent in Jazzstudio te Antwerpen aan de afdeling Indiase muziek.

 

Leen Minten:

 

Leen Minten studeerde piano, notenleer, kamermuziek en voordracht aan het stedelijke concervatorium te Hasselt. De laatste 15 jaren studeerde zij tabla (Noord- Indische percussie) in India (Mumbai en Delhi) en San Francisco bij Ustad Allah Rakha en Ustad Zakir Hussain. Zij studeerde eveneens Indisch harmonium en kanjeera (Zuid- Indische percussie) in Pune en Madras.

Als muzikante speelde zij een aantal jaren in het folkcircuit, in groepen als : Olla Vogala, Ambrozijn, Fluxus, Trio viool, Kelp. Zij speelde en zong in de stille filmprojecten ‘The General’ en ‘Haxan’ van Les fournisseurs du son, in het project ‘Shopping Blues’ van het NCOS, in het trio ‘The Bombay King Swingers’, in het a capella trio Ratatouille Gantoise.

Zij creeerde tesamen met Sven Roelants de muziektheatervoorstelling ‘Takite Takademi’ die toerde in de Vlaamse culturele centra , liep voor Jeugd en Muziek en speelde op Jazz Middelheim 2001. Verder speelde zij free- lance mee in Rajhans (Barokorkest uit Knokke), Behrman (songwriter) en in diverse duo’s, trio’s en ook solo ( piano, harmonium, tabla, orgel en zang). Zij werkte eveneens free- lance mee aan verschillende opnames (Luiz Marquez, Behrman, Rajhans,…).

 

De laatste jaren speelt zij tablas in het duo Andrealina (Klassieke Noord- Indische muziek met fluit en tablas), dit is eveneens een project dat loopt voor Jeugd en Muziek. Verder zingt en speelt zij in Zanzare (A capella trio ‘wereldmuziek), in het Kalaripayat- project van VZW Vallabhata (Indische martial art- vorm met percussie en zang). Het laatste jaar speelde en zong zij mee met het harmonieorkest ‘Demer en Laak’ (Promms 2004) en de Demer en Laak Rockband. In de lente van 2005 startte zij het duet ‘Ninaad’(Noord- Indische klassieke muziek) met fluitist Erwin Van Gorp, collega docent in de Jazz studio te Antwerpen.

 

Momenteel werkt zij aan een duet (Zang en gitaar) met Jokke Schreurs (Zuid- en Noordamerikaanse muziek) dat in 2005 in première zal gaan. Voor de  rest bereidt zij een Bossa Nova project voor met kwintet dat in 2006 in première zal gaan.

Voor dit jaar (2005) staan verder nog een straatanimatieproject en een piano solo op het programma. Sedert enkele jaren speelt zij ook orgel en tuba.

 

Zij geeft workshops Noord- en Zuidindische percussie, Indische muziek en Indische Cultuur voor VZW Mombati, Kleur Bekennen, het Wereldcentrum en VZW De fontein. Sinds october 2004 werkt zij als docente in de Jazz- studio te Antwerpen.