l'Ardèche Choix
l'Ardèche Choix
Route Planner, Maps, Tourist Information, Hotels And Restaurants.

Google Earth – Explore, Search and Discover

__________________________________________________________________________________________________

[Aiguèze] [Balazuc] [Bois De Païolive] [Berrias-et-Casteljau] [Chambonas] [Gravières] [Labeaume]
[Le Pont d'Arc] [Les Salelles (Serre de Barre)] [Les Vans] [Malarce-sur-la-Thines] [Naves] [Orgnac l'Aven]
[Pied de Borne] [Pradons] [Ruoms] [Salavas] [Sampzon] [Sauze] [St. Remèze]
 [Ste. Marguerite-la-Figère] [Thines] [Vallon Pont d'Arc] [Villefort]
[Home - Page d'Acceuil]

Klik Hier Voor De Wegenkaart
Klik Hier Voor Interessante Links

Info, vragen of opmerkingen ? Laat Een Bericht Na In Het Gastenboek !
Livre d'Or

 
[Terug naar top]__________________________________________________________________________________________________
 
Aiguèze

 

   

Aiguèze is een dorp dat al duizenden jaren bewoond werd en destijds dienst deed als schuilplaats onder de Gorges van de Ardèche. Getuige daarvan zijn een menhir en talrijke dolmens. Door zijn interessante, strategische situering werd in Aiguèze een versterkte burcht gebouwd om de Sarrazijnen te beletten de vallei van de Rhône en de Ardèche in te nemen. Omstreeks de 12de eeuw liet de graaf van Aiguèze de nederzetting nog versterken door het bouwen van "le tour Sarrazine, de kasteeltoren ("le donjon") en een ronde toren.

Na de revolutie van de "Tuchins" heeft Aiguèze nooit zijn macht en prestige van weleer terug gevonden. Er werden wel behoorlijk wat inspanningen gedaan (in de renaissance bijv.) maar de pestepidemie en de veelvuldige oorlogen lieten onuitwisbare sporen na. De laatste poging tot renovatie werd ondernomen door Mgr. Fuzet en vond plaats in het begin van de 20ste eeuw. Hij gaf het dorp zijn huidige uitstraling.

Inwoners: (1999) 204 
[Terug naar top]__________________________________________________________________________________________________
 
Balazuc

 

   

Balazuc is een dorp dat op een grote uitstekende rots boven de Ardèche gebouwd werd. Balazuc is een dorpje dat de indruk geeft van een postkaartje te zijn geplukt. De kerk werd gebouwd in de 12de eeuw en getuigt van de typische zuiderse bouwstijl uit die periode. Op het einde van de stadswallen vind je het kasteel met de bijhorende kasteeltoren. Deze laatste dateert uit de 10de eeuw.

Het dorp kan enkel te voet worden bezocht. De hoofdstraat leent zich niet tot parkeren. Maar zowel beneden als boven het dorp zijn gratis parkeerplaatsen terug te vinden. Balazuc bevindt zich dus op een uitloper van een kalkrots die doorheen de eeuwen werd gevormd door de grillige Ardèche. Doorheen de ganse geschiedenis werd rondom Balazuc wijn verbouwt. Getuige daarvan zijn de talrijke wijngaarden die de nederzetting omringen.

Inwoners: (1999) 335   
[Terug naar top]__________________________________________________________________________________________________
 
Bois De Païolive
   

Één van dé trekpleisters in de Ardèche is het "Bois de Païolive". Dit domein dat sinds de door erosie gevormde domein geeft je de indruk terecht te komen in een surrealistische wereld. Het massief van de Païolive werd ongeveer 150 miljoen jaar geleden gevormd in het jura-tijdperk. Vroeger werd deze regio door de zee bedekt. Later werd het massief door de Chassezac, een zijrivier van de Ardèche, doorkliefd. Erosie zorgde voor het plateau zoals dat er nu bij ligt.

De rotsen lijden al 10 miljoen jaar onder Karstificatie. Dit fenomeen doet zich voor in streken waar kalksteen aan de oppervlakte ligt en wordt aangetast door de chemische verwering door de zure eigenschappen van regenwater. Karst veroorzaakt steeds typische landschapsvormen en kenmerken. Zo ook in het Bois de Païolive, dat gedurende miljoenen jaren werd blootgesteld aan grote klimaatschommelingen die zorgden voor verschillende vormen van erosie die op hun beurt het gesteente in typische vormen houwden.

Er zijn talrijke vormen van vegetatie in het "Bois de Païolive". Zo vinden wer er kreupelhout, grasvelden, bossen, rivieroevers en landbouwgronden. Tussen de talrijke geraniums en orchideëen zoemen meer dan duizend soorten insecten, hebben meer dan 100 soorten vogels hun nest, vertoeven zo'n 40 verschillende zoogdieren (bijv. herten en reëen), kruipen een 15-tal reptielen rond en wonen 8 soorten kikvorsachtigen. Tussen de vleeseters vinden we bijvoorbeeld de Afrikaanse Genetkat, everzwijnen, marters, dassen, vossen, wezels en otters. In de Chassezac zouden zo'n 25 vissoorten rondzwemmen.

Het Bois de Païolive is 5 kilometer ten Oosten van les Vans te bereiken via de D901. Op verscheidene plaatsen zijn uitkijkposten die verbonden zijn door goed gemarkeerde wandelpaden. Er zijn drie verschillende autoparkings: één aan de ingang van het bos (Côté "les Borels") een tweede in het midden van het bos en één aan de uitgang van het bos (Côté Chassagnes). De parking aan de uitgang verleent toegang tot het rotsblok van "l'Ours et le Lion" dat enigszins de vorm heeft van een beer en een leeuw. De beer en de leeuw zijn overigens niet de enige vormen die je kunt herkenen in de talrijke rotsblokken. Zo vind je er ook een "triestige olifant", een "gehurkte aap" en "de drie rechters". De parking in het midden van het bos is het begin -en eindpunt van "le sentier de la Vierge"(duur 1u30) (wandelpad van de maagd). "Le sentier de l'ermitage" (duur: 2u30) (wandelpad van de eenzame plek) begint aan "Le Carrefour des trois seigneurs" (Kruispunt van de drie heren)dat een paar honderd meter voor de centrale parking ligt. Dit wandelpad eindigt dichtbij de uitgang van het bos. Een derde wandelpad, dat op de vallei van de Chassezac uitgeeft, staat bekende onder de naam "La Corniche du Chassezac" (duur 2u) dat 150 m boven de Chassezac loopt en eindigt aan "Le Carrefour des trois seigneurs" (Kruispunt van de drie heren). Aan de Oosterse kant van het wandelpad ligt "Le Manoir de Casteljau" (het Kasteel van Casteljau) met twee markante torens. Deze laatste is ten stelligste af te raden voor kinderen. Het wandelpad loopt langs de "Gorges du Chassezac" en kent pieken van hoger dan 100 meter.

Ook afwijken van het wandelpad is niet aangeraden. Al jaren worden geruchten verspreid over nooit teruggekeerde wandelaars en avonturiers, verkrachtingen, moorden en zelfmoorden. Ook het landschap van het domein is grillig en op vele punten verraderlijk.

Vanuit Les Vans is het bos te bereiken via de D901. Vanuit Ruoms of Vallon neem je best de D111 richting St. Paul le Jeune. Aan het kruispunt met de D104, neem je de richting Lablachère. Aan het volgende kruispunt sla je links af voor de D252. Enkele ogenblikken later vertoef je in het hartje van het "Bois de Païolive".
 
 
[Terug naar top]_________________________________________________________________________________________________
 
Berrias-et-Casteljau

 

         

Inwoners: (1999) 566    
[Terug naar top]_________________________________________________________________________________________________
 
Chambonas

 

     

De brug van Chambonas is de grootste middeleeuwse brug in de ganse Ardèche. Het 12de eeuwse kasteel van Chambonas (dat pas werd afgewerkt in de 17de eeuw) laat je versteld staan door zijn vijf imposante torens met vernist dakwerk. Het kasteel is gebouwd op een uitstekende rotssokkel dichtbij de Chassezac. Het kasteel onderging (ondermeer onder Louis XVI) heel wat moderniseringen en is zowel aan de buiten- en de binnenkant de moeite waard. (bijv. de poort en de kasteeltuin). Het kasteel is echter niet voor het publiek toegankelijk.

Inwoners: (1999) 555      
[Terug naar top]_________________________________________________________________________________________________
 
Gravières

 

     

Net zoals Les Salelles is Gravières een klein dorpje die langs de weg Les vans - Malarce-sur-la-Thines ligt (4 kilometer Noord-West van Les Vans). Vooraleer je de dorpskern (met daarrond vele campings) bezoekt kan je tussen de druivenranken genieten van een fris drankje of een typisch Ardèche-maaltijd in de Auberge de Gravières die enkele kilometers voor Malarce op de rechterkant van de weg ligt. Maar vooral de kerk van dit dorpje (12 de eeuw), met heuse klokkentoren, is een bezoekje waard.

Inwoners: (2005) 345   

[Terug naar top]_________________________________________________________________________________________________
 
Labeaume

 

   

Labeaume ligt 12 kilometer noordwestelijk van Vallon-Pont-d'Arc. Vanuit de verte krijg je de indruk dat de huizen van het dorpje één geheel vormen met de omringende rotsen. Dit dorpje ligt in de "Gorges de Labeaume". De rivier Beaume is een zijrivier van de Ardèche en ontspringt op een hoogte van 1.250 meter bij de Col de Pratarabiat. De Gorges lenen zich uitstekend tot mooie wandelingen. Ook in het schilderachtige dorpscentrum met zijn nauwe straatjes en oude huizen is het gezellig rondkuieren.

Pont-de-Labeaume is de oude naam van het dorpje dat zich langs "La Route des Cévennes" uitstrekt. De naam van het dorp vindt zijn oorsprong in de Romeinse brug die toegang verleende tot de oude, Romeinse weg die van Alba de Ardèche doorkruist en die zijn in eindbestemming in Montpezat kende. Het toponiem (plaatsnaam) "Labeaume" komt van het Gallische "Balma" dat "Grotte d'ermite" (Kluizenaarsgrot) wil zeggen. Als je de actuele "Route des Cévennes" volgt die je tot het gehucht van Nieigles brengt, aan de overkant van "Le Pont de Labeaume" (De Brug van Labeaume), kan je in de vulkanische klif van het oude Romeinse pad een wat weggezakte grot zien. Niet ver van "La Place de l'Église" (het Kerkplein) vind je een oude mijlpaal die in de Romeinse tijd een wegsplitsing aanduidde.

Inwoners: (2004) 486    
[Terug naar top]_________________________________________________________________________________________________
 
Le Pont d'Arc

 

 

   

Zo'n 5 kilometer ten zuidoosten van het centrum van Vallon-Pont-d'Arc ligt de befaamde Pont d'arc. Dit is een prachtige, door erosie gevormde, natuurlijke rotsbrug over de Ardèche. De ruimte tussen de twee natuurlijke pijlers bedraagt 59 meter en de opening kent een hoogte van 34 meter. De rug van de Pont d' Arc kent wellicht een gelijkaardige hoogte. De Pont d'Arc vormt eigenlijk de natuurlijke toegangspoort tot de "Gorges de l'Ardèche". En tevens het beginpunt van een tocht door de "Gorges". Deze tocht loopt langs de D209 en staat ook bekend onder de naam "Route Panoramique". En het is die naam ook waardig want langs de D209 zijn een 20-tal uitkijkposten voor toeristen ingericht. De "Route Panoramique", die ook wel eens "La Haute Corniche" wordt genoemd, strekt zich uit van Vallon-Pont-d'Arc tot in St.-Martin-d'Ardèche en bedraagt ongeveer 36 kilometer.

Dat is ook ongeveer de afstand die moet afgelegd worden als men de "Gorges" per kano wil afvaren. Kano's kun je bij wijze van spreken om de 100 meter huren bij de omliggende campings of plaatselijke verhuurkantoren. Zo'n kanotocht neemt een lange dag in beslag (van 9u tot 17u) maar is meer dan de moeite waard want vanuit je kano kan je de "Gorges" beter beleven dan in de auto langs de "Route Panoramique". De "Gorges" zijn vanuit de wagen niet altijd van even dichtbij te bezichtigen. Tijdens de kanotocht moet men enkele "Rapides" (stroomversnellingen) doorvaren. De meest beruchte zijn die van "Charlemagne" (Karel De Grote), "Les Trois Eaux" (De Drie Wateren), "La Dent Noire" (De Zwarte Tand) en die van "La Toupine du Gournier" (De Tol van Gournier). Na de "rapide" van "La Dent Noire" vaar je in "La Cirque de la Madeleine", een haarspeldbocht van de Ardèche, en langs "La Cathédrale", een rotsformatie in de vorm van een hoge kathedraal die je ook vanuit de wagen kan bezichtigen.

Als je van op de weg langs de Pont d'Arc naar beneden kijkt zie je aan de voet van de Pont een strandje liggen. Dat behoort tot "Le Camping Du Pont d'Arc", een camping die aan de rotsvoet van de Pont ligt. Het strand is voorbehouden voor de kampeerders maar is ook te voet te bereiken via een smal wandelpadje dat zo'n 200 meter voor de uitkijkpost van de Pont d'Arc aan de rechterkant van de weg naar beneden loopt.

De Pont d'Arc oversteken op de rug is, door talrijke ongevallen in het verleden, ten strengste verboden maar voor avonturiers absoluut niet onoverkomelijk. Je vertrekt best aan de linkervoet van de Pont d'Arc (aan het strand). De oversteek neemt 30 tot 60 minuten in beslag. Let wel: midden op de rug van de Pont is de te bewandelen rug slechts een kleine meter breed. Opletten geblazen dus! Het is ook aan te raden om de oversteek nooit alleen te wagen. Een tweede of derde persoon is altijd handig om hulp te halen bij gebeurlijke ongevallen of blessures.

[Terug naar top]_________________________________________________________________________________________________
 
Les Salelles
(Serre de Barre)

 

       

Op de weg van Les Vans naar Malarce-sur-la-Thines rijd je ondermeer, net als Gravières, langs het gehuchtje Les Salelles. Dergelijke gehuchtjes worden gekenmerkt door een klein inwonerstal en een zeer rustige en stille omgeving. Wie in deze  (in de zomer bloedhete) dorpjes rondwandelt (aan te raden zonder auto dus) vindt her en der riviertjes met hun bekende "rapides" (stroomversnellingen). Ideaal voor wie zich na een mooie wandeling wat wil verfrissen. Wie het wat minder rustig wil kan ook de plaatselijke campings bezoeken die meestal aan een stroom liggen. Deze kiezel of rotsstrandjes zijn dan echter wel redelijk bezet door toeristen.

Inwoners: (1999) 210 

[Terug naar top]_________________________________________________________________________________________________
 
Les Vans

 

Als we vanuit het stadscentrum Vallon Pont d'Arc richting Ruoms rijden en links afslaan (D111) richting de "Rocher du Sampzon" komen we enkele kilometers verder dichtbij het Bois de Païolive in Casteljau. Dat bos ligt dichtbij het stadje Les Vans en is zeker een bezoekje waard.  In Les Vans, waar onze Belgische TV-kok Piet Huysentruyt zijn eigen restaurant (“Le lutin gourmand”) heeft, is er altijd wel iets te beleven. Het stadje Les Vans vertoont veel gelijkenissen met Vallon. Een groot verschil tussen beide steden is dat Les Vans ook ’s winters leeft terwijl Vallon eerder een verlaten stad is in de winter. Zoals in alle steden in de Ardèche is de wekelijkse markt niet te versmaden. Men vindt er alles: van souvenirs en "conneries" tot kledij en streekgerechten. Na de markt op een goeie maaltijd op restaurant kan men eventjes uitblazen in één van de vele cafeetjes en bistrootjes. Zoals bar "Le Penalty" op de markt van Les Vans (zie foto).

Ook de zogenaamde “marchés nocturnes” (avondmarkten) hebben iets speciaals. Wat verkocht wordt op de avondmarkt komt grotendeels overeen met dat van de gewone markt. Maar tegelijkertijd valt de avond, treden jongleurs en artiesten op en wordt de avond zo nu en dan afgesloten met vuurwerk. Een absolute must dus! De marktdagen en de uren zijn te verkrijgen in de lokale bureaus voor toerisme.

Inwoners: (2004) 2727 

[Terug naar top]_________________________________________________________________________________________________
 
Malarce-sur-
la-Thines

 

Rondom Les Vans, dat aan de voet van de Serre de Barre, een uitloper van de Cevennen, ligt, vinden we veel kleine dorpjes, nederzettingen en gehuchtjes zoals Naves, Brahic, Les Salelles en Gravières. Langs de Chassezac, een zijrivier van de Ardèche, volgt de ene camping de andere op. Alleen of met de kinderen kan men langs talloze kiezelstrandjes genieten van een frisse duik in het kristalheldere water. 
 
Zo’n 12 kilometer hogerop komen we langs het bergdorpje Malarce-sur-la-Thines, dat zo’n vijftigtal inwoners in de dorpskern telt. In de ganse "gemeente" zouden er dat zo'n 250 moeten zijn. De kerk in Romaanse stijl wordt enkel nog sporadisch gebruikt voor huwelijken of begrafenissen. Het uitzicht vanop het kerkpleintje is indrukwekkend. In de vallei zie je, met wat verbeelding, de dorpskern wat lager liggen. Hier wonen kluizenaars, kunstenaars, boeren, oude hippies en inwijkelingen vreedzaam samen. De "sur-la-Thines" in de naam wijst op het hogerop gelegen dorpje Thines die langs de gelijknamige rivier ligt.

Inwoners: (2004) 248

[Terug naar top]_________________________________________________________________________________________________
 
Naves

2 kilometer ten zuidwesten van Les Vans ligt het middeleeuws aandoend dorpje Naves. Naves had vroeger een vierkante "Mandementtoren" uit de 12de eeuw waar recht werd gesproken. Die toren maakte deel uit van het kasteel van Naves. Deze toren was een ondeelbaar bezit van alle leenheren en werd in 1632 in opdracht van Richelieu afgebroken. De middeleeuwse kapel van Naves bleef wel overeind staan en is er nog altijd te bewonderen.

   
[Terug naar top]_________________________________________________________________________________________________
Orgnac (l'Aven)    

Inwoners: (1999) 341
 
[Terug naar top]_________________________________________________________________________________________________
 
Pied de Borne          

Inwoners: (1999) 197 
   
[Terug naar top]_________________________________________________________________________________________________
 
Pradons

 

         

Inwoners: (1999) 295 
   
[Terug naar top]_________________________________________________________________________________________________
 
Ruoms

 

         

Inwoners: (1999) 2132       
[Terug naar top]_________________________________________________________________________________________________
 
Salavas

 

     

Inwoners: (1999) 504        
[Terug naar top]_________________________________________________________________________________________________
 
Sampzon

 

         

Inwoners: (1999) 184        
[Terug naar top]_________________________________________________________________________________________________
 
Sauze (St. Martin
d' Ardèche)

 

         

Inwoners: (1999) 100       
[Terug naar top]_________________________________________________________________________________________________
 
St. Remèze          

   

Inwoners: (2005) 767       
[Terug naar top]_________________________________________________________________________________________________
 
Ste. Marguerite - Lafigère          

Inwoners: (1999) 37      
[Terug naar top]_________________________________________________________________________________________________
 
Thines

           

Een kleine tien kilometer Noord-West van Malarce ligt wellicht één van de mooiste dorpjes van de streek, Thines. Het eeuwenoude dorpje, gelegen op een rotsheuvel boven de Thines, is vooral geroemd voor z’n kerk uit de twaalfde eeuw die in 1848 geklasseerd werd als beschermd monument. De kerk, opgetrokken uit een prachtig veelkleurig rotsgesteente, was vroeger vermoedelijk een halteplaats voor pelgrims op weg naar Santiago de Compostela in Spanje. Het interieur van de kerk is opgetrokken in typisch Romaanse stijl. Aan de ingang (zie foto) van de kerk zijn bijbeltaferelen afgebeeld die van links naar rechts de "Intocht in Jeruzalem", "Het laatste Avondmaal" en "De Judaskus" voorstellen.

Thines werd tijdens de tweede wereldoorlog voor een groot stuk van de kaart geveegd en heropgebouwd. Toch liet de verwoesting zijn sporen na. Vele inwoners van het dorpje werden geëxecuteerd. Aan de tegenovergestelde kant van de kerk van Thines is ook een gedenkplaat voor de Tweede Wereldoorlog te bezichtigen (zie foto). Ook hier is het uitzicht op de vallei fenomenaal.

De hoofdstraat van het dorp is nauwelijks twee meter breed en net zoals alle andere steegjes blijkt ook die niet echt rechtlijnig. Het inwonersaantal ligt nog lager dan in het bijhorende dorpje Malarce. Voor de liefhebbers van het geschreven woord is er ook een poëziepad met gedichten, langs het pad, gebijteld in steen.

Inwoners: (1999) 100      
[Terug naar top]_________________________________________________________________________________________________
 
Vallon Pont d'Arc

Inwoners: (2004) 1500      
[Terug naar top]_________________________________________________________________________________________________
 
Villefort        

Inwoners: (1999) 620      
[Terug naar top]_________________________________________________________________________________________________ 
 

 

 

 

 

 

____________________________
Martijn Soenen
E-mail:
celuidacote@hotmail.com
Tel.Nr. 0032 (0)484/68.20.36

 

Pagina in elkaar geflanst door M.Soenen © 2006