Het Koning Albertpark

Koning Albertpark      Brouwerij De Koninck      Café De Pelgrim

 

Het Koning Albertpark

Tijdens een korte wandeling door het park kan je echt niet geloven dat er vroeger tientallen booswichten en misdadigers opgehangen werden. En toch is het zo. In de 15de eeuw werden in dit park de eerste stenen galgen geplaatst, het Galgeveld was geboren.

Op het einde van de 17de eeuw werd de grond verpacht, en dit gedurende twaalf jaar. Het was verboden om nog te bouwen in de buurt van het park. Het huidige Koning Albertpark veranderde van functie en dus ook van naam. Vanaf dan sprak men niet langer van het Galgeveld maar wel van het Reigersveld. De grond was er toen vrij drassig dus werden er rondom grachten aangelegd. De laatste gracht werd gedempt in 1868, daar waar nu de Koning Elisabethlaan loopt.

Het nieuwe Reigersveld was nog maar net ingeroepen of er werd al een andere naam gegeven aan het park: de Warande. Die zou het langer uithouden, tot in 1919 om precies te zijn. Pas vanaf dan spreken we van het Koning Albertpark, de huidige benaming.

 Centraal ligt een prachtige kiosk. De idee om een kiosk te plaatsen dateert reeds uit 1840, een tijd waarin meerdere militaire concerten plaatsvonden in het park. In datzelfde jaar werden verschillende projecten ingediend. Het zou nog duren tot 1958 wanneer een houten kiosk definitief z’n plaats inneemt in het park. Later zou die plaats moeten maken voor een uit steen.

 

... Persoonlijk vind ik het park prachtig, zelfs mooier dan het stadspark. Elk seizoen is er anders, vooral nu de herfstkleuren hun intrede gedaan hebben kom ik hier bijna dagelijks. Ik woon hier namelijk vlakbij. Vanuit m’n appartement zie ik de hoogste bomen uit het park. Ik kan het niet laten om hier een wandelingetje te maken. Je voelt je klein als je hieronder staat... 

Mark De Keersmaker, 42 jaar

Het Koning Albertpark ligt in hartje Antwerpen en wordt omringd door drukke verkeerswegen. Ook al biedt het park de mogelijkheid om deze drukte eventjes te ontvluchten, de drukke verkeerssituatie rondom laat ook zijn sporen in het park zelf. Tramsporen en een geasfalteerd fietspad snijden de rand van het park.

 Het park is ook een  belangrijke halte voor het openbaar vervoer. Het vormt een knooppunt voor verschillende tram –en buslijnen. Ook vroeger was deze halte erg belangrijk. Op het einde van de 19de reed er een paardentram (“de groene tram” in de volksmond omwille van zijn kleur) van de Suikerij tot aan de Warande, het huidige Koning Albertpark.

naar boven