Hendrik Declercq, geboren en getogen in Hooglede, geniet zijn eerste muzikale opleiding aan de Stedelijke Muziekacademie van Roeselare. Naast de basisopleiding volgt hij er piano, zang, dictie en muziekgeschiedenis.

Hendrik staat mee aan de wieg van het koor Clara Voce Hooglede, waarvan hij sinds 1978 de muzikale leiding heeft.

Als dirigent volgt hij diverse cursussen ingericht door het ANZ en VFJK, waar hij o.m. les krijgt van Michael Scheck, Volker Hemfling, Juliaan Wilmots, Herman Roelstraete, Johan Duijck en Lieve Vanhaverbeke.

Om zich verder te vervolmaken loopt hij klas koordirectie aan het Muziekconcervatorium Gent, als vrije leerling, en trekt hij verder op buiten-landse seminaries voor koorzang en -leiding in Thessaloniki en in Vaison-La Romaine. In 1986 wordt hij toegelaten tot de internationale klas koordirectie te Namen o.l.v. Pierre Cao, en van 1987 tot ‘91 volgt hij diezelfde prof wekelijks naar Luxemburg.

Eens op pensioen volgt Hendrik de driejarige opleiding tot koordirigent aan de Waregemse muziekacademie, met als docenten Wim Verdonck en Jan Vuye, waar hij in 2012 afstudeert.

 

Dit indrukwekkende curriculum getuigt van Hendriks gedrevenheid en muzikale ijver. Wekelijks dirigeert hij Clara Voce in Hooglede en zingt hij mee bij Cantabile Deinze. Sinds september 2013 heeft Hendrik er nu nog een muzikale avond in Tielt bij … en wij kunnen genieten van zoveel kennis en ervaring!

De dirigent

 

 

Koninklijk

O.-L.-Vrouwekoor Tielt