RBC  331

Deze radio kocht ik in 2009 van een verzamelaar uit de buurt van Gent.

   

 

Aan het typeplaatje te zien zal het een van de eerste van dit model zijn (nr 9)

Dit verklaart wellicht waarom de advertentie uit de krant "Het Belang van Limburg" uit maart 1931 een model laat zien dat een beetje afwijkt van mijn model:

Op deze afbeelding is de kast uit 1 stuk gemaakt terwijl bij mijn radio de luidspreker en de radio twee afzonderlijke kasten zijn die gewoon op elkaar gezet worden, ook de vleugeltjes die bij mijn radio aan de voorkant zitten, zijn op deze afbeelding naar de zijkant verschoven.

Zoals te verwachten waren de blokcondensatoren elektrisch lek en dus heb ik de inhoud maar verwijderd en nieuwe exemplaren in de oude behuizing gestoken:

Hierna zat er al terug leven in de radio maar de originele luidspreker gaf echter geen geluid en toch was de spoel niet onderbroken, dus kon het niet anders dan dat de luidspreker-conus op een of andere manier geblokkeerd was:

Na demontage werd het duidelijk waarom er geen geluid uit kwam:

Door 'metaalmoeheid' (of hoe noem je zoiets) zit het armpje waaraan de conusnaald bevestigd is niet meer op de goede plaats. Na wat bijregelen kwam er dan toch geluid uit de speaker .... of dit lang gaat duren weet ik niet want eigenlijk zou ik best een nieuw stukje maken ter vervanging van het oude gebarsten stuk maar dat zal voor een andere keer zijn !