Barco Richelieu

 

In de beginjaren 50 kwam Barco op de proppen met dit radio/pu-meubel. In die periode verscheen de Jukebox in de meeste café's en waarschijnlijk wilde Barco ook een graantje meepikken door dit model uit te brengen.

 Een Jukebox kan je dit toestel niet echt noemen ondanks dat je er geld moest inwerpen om een plaat te kunnen laten draaien .... lees maar even de "gebruiksaanwijzing":

Om de radio te laten spelen hoefde er niet "betaald" te worden. De radio is voorzien van een grote Douglas-luidspreker en de eindtrap bestaat uit 2 maal EL41.

 

 

Dit toestel heb ik gekregen ergens rond 1978 ..... het heeft bij mij in een garage gestaan tot ik in 2004 vond dat het toch wel stilaan tijd werd om het eens terug aan de gang te zetten .... de houtwormen hadden gedurende die jaren redelijk goed hun best gedaan aan bepaalde stukken van de houten kast dus heb ik die eerst maar eens flink behandeld. Dan kwam de radio aan de beurt .... na het vervangen van enkele teer-condensatoren speelde deze weer behoorlijk.

De platenspeler is van het type AG1000 van Philips .... zoals gewoonlijk met deze oude dingen is het aandrijfwieltje erg hard geworden en heeft de motor er dus geen "grip" meer op, op de koop toe had het wieltje een ferme "deuk" als gevolg van het jaren stilstaan tegen de motor-as. Dit heb ik als volgt opgelost: het aandrijfwieltje uit de platenspeler gehaald en door het gat een schroef met moer gestoken zodat ik het wieltje in een kolomboormachine kon spannen.

Door een vijl tegen het draaiende wieltje te houden heb ik er dan eerst een milimetertje af gedaan zodat de "deuk" verdwenen was

Daarna met een ijzerzaag een inkeping ingemaakt en deze met een klein vierkant vijltje op dezelfde wijze in de vorm van een V gemaakt:

Nu kon ik er gemakkelijk deze rubberen ring omheen leggen:

En zo ziet het er dan uit met de rubberen ring er rond ..... alles terug in elkaar gezet en ja hoor, de platenspeler draaide weer ...... maar er kwam geen geluid uit !!

Probleem nummer 2 met oude platenspelers is de toonkop, in dit geval een 22GP316 :

 

 

 ... deze kristal-elementen zijn na verloop van jaren totaal om zeep maar gelukkig zijn er nog nieuwe kristal-plaatjes te koop:

 

In het midden ligt het nieuwe plaatje maar omdat dit een klein beetje kleiner is dan het originele moet er een aanpassing gedaan worden:

Op deze foto zie je een klein stukje printplaat dat ik er met 2-komponentenlijm in bevestigd heb

Hierop heb ik met secondenlijm een stukje bruin elastiek geplakt waar de rubberen houder van het element komt in te liggen

Hier ligt het nieuwe element erin .... nu nog enkel de draadjes aansluiten en het kan terug dicht .... hierna speelde de platenspeler weer als nieuw !

Hier nog even de achterkant van het meubel met de grote Douglass-luidspreker ... links van de luidspreker bevind zich het kastje waar de ingeworpen munten in terecht komen.

Hieronder nog een reklamefoldertje van dit toestel: