Op 29/06/2008 was er weer een uitzending van SAQ, de machinezender uit Zweden.

Ditmaal wou ik het op deze manier proberen te ontvangen: de raam-antenne die ik in 2006 bezigde met 110 windingen op de houten kader van 1m x 1m. Deze in resonantie gebracht met een vaste C van 1500 pF en 2 afstemcondensatoren van ieder 2 x 500 pF.

Het signaal van deze antenne gaat naar de ingang van een ECH81, het oscillatorgedeelte van deze buis laat ik op 18,2 KHz werken met behulp van een spoeltje uit een oude TV waarop ik een terugkoppelwikkeling aangebracht heb.

In de anodekring van het heptodegedeelte van deze buis heb ik een afgestemde kring aangebracht bestaande uit een potkernspoel met parallel een C van 47 nF zodat de resonantie op 1000 Hz ligt. Hierachter sluit ik een signaalvolger aan. Het schema ziet er dan als volgt uit:

Dit alles heb ik experimenteel op een chassis van een oude radio gebouwd

Omdat de signaalvolger ook met buizen werkt (zelfbouw uit mijn jeugd) ziet de buizenbezetting van de volledige "ontvanger" er dan zo uit: ECH81 (mengtrap) - ECC82 (lf-versterker) - EF80 (lf-eindtrap) - AZ1 (gelijkrichter).

 

Wat betreft de ontvangst was dit het experiment met de beste resultaten, uitgezonderd de storingen die ik kreeg van de schrikdraad in de weide van mijn overburen.  Het geluid kan je HIER horen.

Op zaterdag 6 december 2008 was er nog een uitzending van SAQ, ik heb toen om te luisteren dezelfde opstelling gebruikt maar had de afgestemde kring in de anode van de ECH81 een beetje in resonantie omlaag gebracht en wat gedempt met een weerstand. Ook had ik de overburen gevraagd of ze hun schrikdraad apparaat konden uitzetten voor een kwartiertje, wat ze ook gedaan hadden. HIER kan je stukje van de opname horen. Het resultaat is niet zo goed als de vorige keer vond ik dus ga ik die modificaties maar terug ongedaan maken.

 

HOME