Over deze website

Souvenir tante Cécile

ovengedroogde (kers-) tomaatjes

Bouillabaise

Zalmtorentje

Scampi's met boursin en cognac

Scampi's op z'n indisch

Paëlla (op de barbecue)

Lotte in prei

Tagliatelli met gedroogde boschampignons

Lasagne al forno

Lamscurry met yoghurt

Whisky - Roomijs dessert

Aardbeien met munt en vanille-ijs

Pasta met feta en tomaten

Pasta met aubergine, tomaten en geitenkaas

Curry van nieuwe aardappelen, gehakt en spinazie

naan-brood

Kip tikka massala en kidneybonen curry

Bladerdeeg gevuld met gehakt, trappist en peperkoek

Souvenir Tante Cécile
 
 
Hier vind je de unieke verzameling recepten die Tante Cécile voor het nageslacht noteerde. Voor de authentieke geschreven versie van deze recepten, gelieve zich tot ons te wenden. We geven elk recept weer zoals opgeschreven met vaak de vermelding van de bron van het gerecht. Veel leesplezier
 
"Aan Luk van harte veel kookgenot 1995. Souvenir Tante Cécile"
 
1. Stoofkarbonaden (Magda)
2. Advokaat (Magda)
3. Voorgerecht
4. Recept om peren in te leggen (Mme Bonte)
5. Kabeljauw (Magda)
6. Spaghetti (Sandra)
7. Galetten (Moeschroen)
8. Toastjes (Mieke)
9. Choco (Magda)
10. Warme wafels (Mme Samyn)
11. Brokkeldeeg (M. Louagie)
12. Ratatouille (Magda)
13. Hennepot (Magda)
14. Amandelkoekjes (Magda)
15. Petit fours (Magda)
16. Brusselse Wafels (Magda)
17. Havermouttaart (Mieke)
18. Cake au champignons (Suzanne)
19. Pannekoeken (Mama)
20. Kalfsblanket (Magda)
21. Clafoutie (Mieke)
22. Preitaart (Magda)
23. Dessert (Magda)
24. Brokkeldeeg (M. Louagie)
25. Kip provencalle (M. Thérèse)
26. Madeleintjes (Magda)
27. Recept om tomatepuree te bewaren (Magda)
28. Aardappelen in de oven (Magda)
29. Biscuit van 5 eiers
30. Boterkoeken (Magda)
31. Pistolets
32. Huishoudelijk gebak (M. Thérèse)
33. Koekebrood
34. Piza (Magda)
35. Pompoensoep (Magda)
36. Kabeljauw (Magda)
37. Pannekoeken (Magda)
38. Cake Staden
39. Filosoof (Annemie)
40. Quiche Loraine (Isabelle)
41. Gevulde eiers (Magda)
42. Boterroom (Magda)
43. Appeltaart (Georgette)
44. Mosselen (Magda)
45. Vidées
46. Pistolets (Rita Hoedt)
47. Brood
48. Konfiture van abrikozen
49. Rijsttaart (Rita Hoedt)
50. Konfiture van stekelbezen
51. Zalm
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
1. Stoofcarbonaden (Magda)
 
Vlees in stukjes goed bruinen. 1 ajuin erinsnijden. Peper en zout, laurier en thijm erbij alsook 1 snede brood of zoetekoek met mosterd erop leggen. Langzaam laten sudderen af en toe een weinig water aan toevoegen
 
2. Advokaat (Magda)
 
Meng 8 eierdooiers 1d. melk 100 gr. fijne suiker met de mixoup voor mayonaise, giet nu 225 gr. fijne suiker + 2p. vanillesuiker langzaam kloppen, traag 15 minuten en voeg er dan 150 gr. alcohol bij.
 
3. Voorgerecht vis
 
Voorgerecht 5 personen, 1 d. crabcoctail 1 d. zalm 1 d. garnalen mengen met mayonaise. Champagneglazen vullen met in de grond sla garnieren met tomaat, ei, citroen en peterselie, zeer lekker
 
4. Recept om peren in te leggen (Mme Bonte)
 
Drie tassen water 1 tas wijnazijn 1 ko. cristalisé sap van 1 citroen 3 kg gekuiste peren - alles samen koken
 
5. Kabeljauw (Magda)
 
De vis koken in veel water met 2 prei, selder, laurier, thym, citroen +/- half uur. Witte saus maken met de visbouillon sap van 1/2 citroen en 1 eierdooier, zeer lekker
 
6. Spaghetti (Sandra)
 
Prei-ajuin en wortel stoven + 100 gr. gehakt per persoon. 1 d. tomatepuree, 1 d. gepelde tomaten spaghetti en kruiden.
 
7. Galetten (Moeschroen)
 
Zes eiers 1/2 kg cristalisé 1/2 l. melk - 1/4 boter - 1 kg bloem, 1 p. bakpoeder + 2 p. vanillesuiker
 
8. Toastjes (Mieke)
 
twaalf schellen hesp - 300 gr. gemalen gruyère, 1/4 margarine, 4 eiers, 20 l. bloem, melk, citroen peper en zout muskaatnoot
 
9. Choco Magda
 
Eén tablet fondant - 3 eiers - 1/4 planta - 1d. geconcentreerde volle melk met suiker
 
10. Warme Wafels (Mme Samyn)
 
Voor 16 stuks. 200 gr. bloem 2 eiers 4 dl. melk 40 gr. margarine of boter, 12 gr. gist zout, 3/4u laten rusten en bakken
 
11. Brokkeldeeg (M. Louagie)
 
Neem 170 gr. bloem, 50 gr. suiker - 50 gr. boter - 1 ei - 1 p.  vanillesuiker, 1 koffielepel bakpoeder. Deeg maken, uitrollen in blik doen gaatjes prikken. Een laag pudding op de deeg doen en bakken op 200°. De taart is genoeg als de boorden bruin zijn. Garnieren met fruit
 
12. Ratatouille (Magda)
 
Vijf ajuinen stoven met 1 courgette 1/2 tas water - dan 6 à 8 tomaten en 1 groene peper. De gepelde tomaten laatst erin doen.
 
13. Hennepot (Magda)
 
Half konijn 2 kipbillen - 3 st. kalfkarbonaden, 1/2 u koken met peper, zout laurier. Leg het vlees in een grote kom 1 giroffenagel 1 ajuin giet hierop 3 tassen water + 1 tas azijn laat langzaam koken 1,5 u à 2u tot het van de botten valt. Haal het vlees eruit leg het in ondiepe kom netjes. Neem 100 gr.  gelatine en week in koud water. Neem ze uit en doe in de kom, laat nog eens koken en giet alles op 't vlees , leg boven erop fijne schijfjes citroen, laten opstijven tot 's anderendaags
 
14. Amandelkoekjes (Magda)
 
Dertig stuks. 75. gr. gemalen amandelen mengen met 75 gr. fijne suiker en 2 eiwitten om 'n deegje te bekomen (met spuitzak). Vanillesmaak 25 gr. bloem en 'n mespunt bakpoeder. De koekjes op beboterde aluminiumfolie beboterd bakken op 200°  +/- 8 minuten
 
15. Petit fours (Magda)
 
Zandkoekjes 100 gr.  boter 50 gr., amandelpoeder 100 gr. suiker, 1p. vanillesuiker, 1 ei, 2 eierdooiers, 1 mespunt bakpoeder 200 gr. bloem. Alles mengen op 'n beboterde plaat leggen plat drukken (lichtjes). +/- 13 min. bapkken op 225.
 
16. Brusselse wafels (Magda)
 
Voor 16 stuks. 200 gr. bloem, 2 eiers - 4 dl. melk, 40 gr. boter, 12 g. gist zout.
 
17. Havermouttaart (Mieke)
 
Drie tassen havermout 1 tas bloem 1 gr. koffielepel bakpoeder 1 tas suiker - 3 eiers 200 gr. boter 1p. vanillesuiker, boter smelten wit in sneeuw +/- 30 minuten bakken op 175°. Men kan ook 'n laagje konfiture opdoen en nog 5 m. bakken
 
18. Cake au champignons (Suzanne)
 
Drie eiers mengen met 2 l. mosterd 1/2 p. bakpoeder - 150 gr. bloem - 1/2 glas olie - 1/2 d. champignons  2 schellen hesp.  2 Sneden spek - 1 takje fijngesneden peterselie. 100 gr. gemalen gruyère. In vorm 40 min. bakken
 
19. Pannekoeken (Mama)
 
1 kg. bloem 1l. melk + 1l. water 6 eiers gist suiker + boter
 
20. Kalfsblanket (Magda)
 
't Vlees in stukjes goed laten bruinen in boter p.z. en 'n weinig bouillon lang laten stoven (2 u.) op 't laatst een tas melk met maïzena erin roeren en laatst een lepel madeira en de gestoofde champignons.
 
21. Clafotie (Mieke)
 
1 ei 4 l. bloem 4 l. suiker 1/4 l. melk 1 p. vanillesuiker alles mengen +/- 30 min. bakken op 200°
 
22. Preitaart (Magda)
 
Bladerdeeg in vorm leggen. Ronjes prei 5 stalen + 2 ajuinen stoven en op 't deeg leggen met 100 gr. hesp 100gr. spek 1/2 tas room met 2 eiers klutsen en erop doen. Boordjes leggen zoals confituretaart +/- 20 min. bakken
 
23. Dessert (Magda)
 
200 gr. platte kaas, 1 eierdooier, 1 l. suiker 1 oranje (sap) wit in sneeuw 1p. vanillesuiker eronder roeren.
 
24. Brokkeldeeg (M. Louagie)
 
170 gr. bloem 50 gr. suiker 75 gr. boter - 1 ei - 1 kofl. bakpoeder (genoeg als de boordjes bruin zijn)
 
25. Kip provencalle (M. Thérèse)
 
Kip bruinen dan 1 ajuin grof gesneden 3 tomaten of 1 l. puree. 1 glas cognac pilipili. Zeer lang laten sudderen en laatst de gestoofde champignons toevoegen
 
26. Madeleintjes (Magda)
 
100 gr. suiker 100 gr. zelfrijzende bloem. 100 gr. boter - enkele druppels citroen. 3 eiers +/- 16 minuten bakken op 175° (18 stuks)
 
27. Recept om tomatepuree te bewaren (Magda)
 
In bokaals met draaideksel. Tomaten wassen boter lichtjes bruinen, ajuin en de tomaten er in snijden en laten gaar worden. Door de passe vite of mixen en de puree laten koken. Zo in de de potten doen en goed sluiten.
 
28 Aardappelen in de oven (Magda)
 
Aardappelen half zacht laten koken, in schijfjes snijden, een vuurvast kommetje inwrijven met look. Dan een laag aardappelschijfjes, een laagje gruyère, weer aardappels, enz.... Dan 'n half tasje warme melk in de vier hoekjes gieten en bakken, 1 u. op 150° geen grill
 
29. Biscuit van 5 eiers
 
Biscuit van 5 eiers., 250 gr. suiker, 125 gr. bloem, 125 gr. fécule, 1 koffielepel bakpoeder. Bakken op 180° 45 min. vorm 2x invetten en 'n weinig bloem
 
30. Boterkoeken (Magda)
 
800 gr. bloem. 50 gr. gist - 120 gr. boter zout. 400 gr. melk - 1 ei. 80 gr. suiker. Deeg maken en 2x laten rusten, dan op plaat laten rijzen. Bakken op 225° +/- 15-20 minuten
 
31. Pistolets
 
Zoals deeg brood met melk. 2x laten rusten rondjes van 2 cm 20 min. op 200°
 
32. Huishoudelijk gebak (M. Thérèse)
 
125 gr. boter, 2 eiers 250 gr. suiker - 250 gr. zelfrijzende bloem. Amandelessence (+ 1 soeplepel). 1 l. melk. Boter tot room roeren eierdooiers erindoen de suiker de bleoem en de smaak. Laatst in sneeuwgeklopt eiwit. Bakken 1/2 u in matig oven.
 
33. Koekebrood 2 broodjes (Magda)
 
3 x kneden. 800 gr. bloem. 400 gr. lauwe melk. 50 gr. gist. 1 ei. 80 gr. suiker. 120 gr. boter. zout. Bakken op 220° gr. 15 à 20 minuten
 
34. Piza (Magda)
 
Deeg van brood 300 gr. bloem als 't voor de eerste maal gerezen is uitrollen in vorm leggen daarop 1 kl. d. tomatepuree 1 bakjes champignons 3 schellen hesp in reepjes 2 ajuinen fijn gesneden laatst 100 gr. gemalen gruyère. Bakken 20 minuten op 200°
 
35. Pompoensoep (Magda)
 
Ajuin stoven + 4 prei. 1 aardappel selder 1 stuk pompoen 1 cubbetje 1 peper zout en 1 kl. tomatenpuree. Zeer lekker
 
36. Kabeljauw (Magda) met frietjes
 
Was de vis en droog goed af. Wrijf in met mosterd en daarop 1 doosje tomatepuree en citroenschijfjes erin doen. Boter in vuurvaste schotel laten smelten, leg de vis erin en laat 1/2 u op 200° soms overgieten
 
37. Pannekoeken (Magda)
 
(+/- 32). Van 1/2 kg bloem 1 kg bloem - 1 l Lauwe melk + 1 l. water. 100 gr. boter, 160 gr. cristalisé. 8 eiers zout. 2 p. vanillesuiker. Alles mengen, laatste de boter in de pannen smelten en erin doen.
 
38. Cake Staden
 
200 gr. zelfrijzende bloem 3 eiers. 200 gr. suiker 200 gr. boter - 1 p. vanillesuiker. Boter zacht maken, niet smelten de eierdooiers erbij doen ook de suiker en de vanillesuiker laatst in sneeuwgeklopt eiwit. Vorm goed invetten (papier) deeg erin en +/- 1 u bakken op 180°
 
39. Filosoof (Annemie)
 
Gehakt mengen met 1 d. tomatepuree p. 2 ajuintjes gestoofde champignons erop doen en dan kaassaus. Bakken in oven 45 min. op 200°
 
40. Quiche Loraine (Isabelle)
 
Deeg 250 gr. bloem - 125 gr. boter 1 geel van ei, zout, suiker, 1 tasje water. Vulling: 200 gr. hesp blokjes. 125 gr. gruyère 2 eiers + 2 dooiers 1/4 l. room, 1/4 l. melk. Deeg openrollen 5 à 6 min. in oven dan vulling ermidden en bakken
 
41. Gevulde eiers (Magda)
 
6 eiers koken geel eruitdoen en mengen met hesp, 1 rauw geel v. ei, wit in sneeuw en 25 g. gemalen gruyère. Vullen.
 
42. Boterroom (Magda)
 
18 kl. suiker 1p. vanillesuiker 1 ei 120 gr. boter. Eerst de suiker laten koken met 1 kleine halve tas water tot ze goed lijmt. Als ge de suiker in een tas water laat vallen moet ze balletjes vormen. Dan 1 ei kloppen dan de kokende suiker bij het ei gieten al goed roerende laat 3 tot 5 min. afkoelen. Roer de boter zacht , giet langzaam de bekomen brij eronder. Bij mislukken een grote soeplepel boter bij het mengsel voegen al goed roerend.
 
43. Appeltaart (Georgette)
 
4 appels in schijfjes 7. l. bloem 6. l. suiker, 5 l. melk, 3 l. olie - 2 eiers - 1 p. vanillesuiker 1 p. bakpoeder - alles mengen en 20 minuten bakken op 200°. 50 gr. boter smelten 1 ei 3 l. suiker mixen over de taart gieten en nog 10 à 15 min. laten bakken. 's Anderendaags konfiture voorverwarmen en erop gieten. Garnieren met suiker.
 
44. Mosselen (Magda)
 
In grote kom 3/4 kg. per persoon, 6-7 maal wassen. Boter lichtjes bruinen, prei, wortel selder en p. en zout. De mosselen erop leggen en aanlengen met geen water. laurier en thijm toevoegen en laten stoven tot ze open zijn.
 
45. Vidées.
 
Leg 1 rondje van 1 cm. voor de grond. Dan 2 rondjes erboven van 1 cm. Kleven met een weinig water. Maantjes. 1/2 cm. dik van 100 gr. bloem + 100 gr. solo. 20 maantjes + 2 vidées. Bakken 15 min. op 225°
 
46. Pistolets (Rita Hoedt)
 
400 gr. bloem - 40 gr. gist - zout - 2 dl. water - 20 gr. vet. Deeg maken en 1u in de frigo zetten. Goed kneden. 3/4 u laten rijzen, herkneden en in bolletjes van 100 gr. 1u laten rijzen. Bakken op 220° na 10 min. pistolets benevelen en nog eens voor 't uithalen. Als de bolletjes gevormd zijn een kneep geven met potlood tot op de bodem van 't deeg.
 
47. Brood
 
Brood op 1200 bloem (2 broden). 60 gr. gist, 600 cl. water, lauw, 1/2 kofl. zout. Kneden en in vormen doen laten rijzen (warm zetten) en in voorverwarmde oven 35 min. bakken op 190°
 
48. Konfiture van abrikozen
 
Best rond +/- 14 juli. 750 gr. suiker op 1 kg. fruit. De abrikozen in twee snijden, de steen eruit doen, wassen en in suiker zetten tot 's anderendaags, enkele bokken erin laten en 't sap van 1 ctrioen op 1 kom. Koken en 1/4 u. laten koken al roeren dan 't vuur uitdoen en nog 1/4 u roeren.
 
49. Rijsttaart (Rita Hoedt)
 
Vorm 28 cm doorsnede. Brokkeldeeg: van 200 gr. bloem.
Vulling: 1 l. melk, 150 gr. witte ronde rijst. - 3 eieren 75 gr. suiker of meer. - vanillestok of vanilleextract. Rijst gaar koken in 1 l. melk met de suiker en de vanillestok, als de rijst gaar is, zal ze zeker niet droog gekookt zijn, maar moet nog vloeibaar zijn.
- eieren loskloppen en bij de reisbrei gieten onder goed roeren omdat de eieren niet zouden stollen.
- nog even op het vuur iets laten indikken, maar het mengsel mag zeker niet droog zijn.
- brokkeldeeg in de oven schikken en de rijstbrei in de vorm gieten
- bakken in een oven van 200° gedurende 45 minuten
- ontvormen en lauw of koud opdienen
 
50. Konfiture van stekelbeiers
 
2 kg. stekelbeiers 2 kg. suiker 1/2 citroen 3/4u koken (6 p.) (minder lang koken)
 
51. Zalm
 
Boter + bruinen sjalotje + groentjes stoven dan aardappelen met warm water. Als 't kookt de zalm erin leggen. Laten tot 't kookpunt dan heel lichtjes laten koken met een stukje boter +/- 1/2 u dan laten koud komen in de bouillon. Is ook lekke gesmolten boter