Over deze website

Souvenir tante Cťcile

ovengedroogde (kers-) tomaatjes

Bouillabaise

Zalmtorentje

Scampi's met boursin en cognac

Scampi's op z'n indisch

PaŽlla (op de barbecue)

Lotte in prei

Tagliatelli met gedroogde boschampignons

Lasagne al forno

Lamscurry met yoghurt

Whisky - Roomijs dessert

Aardbeien met munt en vanille-ijs

Pasta met feta en tomaten

Pasta met aubergine, tomaten en geitenkaas

Curry van nieuwe aardappelen, gehakt en spinazie

naan-brood

Kip tikka massala en kidneybonen curry

Bladerdeeg gevuld met gehakt, trappist en peperkoek

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
IngrediŽnten:
 
  • 500 gr. lamsbout, in sneden en met been
  • 5 sjalotjes
  • 3 teentjes knoflook
  • 30 gr. boter
  • 2 dl. vleesbouillon
  • 1 flesje trappist
  • 1 dl. griekse yoghurt
  • 2 cm verse gemberwortel
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 4 kardemonzaadjes
  • 3 kruidnagels
  • 1 stokje kaneel
  • 2 theelepels korianderpoeder of een bosje verse koriander
  • 1 mespunt kurkuma
  • verse basilicum of beter munt
 
Bron van dit gerecht: Libelle (en door ons aangepast)
 
 
Lamscurry met Yoghurt ťn trappist
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Bereidingswijze:
 
Breng de bouillon aan de kook en doe er het vlees bij. Temper het vuur, leg het deksel op de pan en laat het 10 minuutjes koken
 
Pel de sjalotjes en de knoflook en schil de gemberwortel. Pureer ze samen in de keukenrobot of met de staafmixer. Verhit de boter in een braadpan en doe er de sjalottenpuree, het chili- en het paprikapoeder bij. Roerbak tot de smaakmakers hun aroma vrijgeven. Voeg er de geplette kardemonpitten en al de overige specerijen aan toe.
Leng aan met 2 eetlepels bouillon en roerbak nog 1 minuut
 
Haal het vlees uit de bouillon en snij het in blokjes. Voeg ze aan de specerijen toe en bak ze goudbruin op een hoog vuur.
Blus met een volledig flesje trappist. Giet er de bouillon en de yoghurt  overheen en roer goed om. Laat zonder deksel een hele tijd sudderen tot het geheel op smaak is en goed ingedikt (minstens tot 1 derde inkoken). Hoe langer het gerecht suddert hoe beter het wordt (bij ons vaak 1u30). Roer af en toe.
 
Werk het gerecht af met gehakte basilicum of koriander (onze voorkeur).
 
Mogelijke bijgerechten (opgelet: ingrediŽnten niet het lijstje opgenomen):
 
- krielaardappeltjes met de schil 15 minuten koken en over de lengte in twee snijen en nog eens in twee snijden (zo krijg je driehoekige partjes). In een ovenschaal de partjes met olijfolie mengen en flink wat paprika erdoor, vervolgens knapperig laten worden onder de grill in de oven
 
- couscous maken en vermengen met olijfolie, kikerwerwten, verse koriander en geflambeerde paprika's in stukjes (in bokaal te krijgen in Delhaize).
 
Mogelijke dranken
 
Onze voorkeur gaat uit naar een lekkere trappist (bvb: grote flessen chimay, heel lekker) of naar een rode wijn die zich laat drinken met kruidig vlees: Shiraz wijn of nog beter de Zuidafrikaanse Pinotage (niet in Delhaize maar wel in Carrefour vlot verkrijgbaar)