Wat is Fair Trade?                   (om linken te volgen = Ctrl+ klik)

 

Fair trade omvat een gegarandeerde minimumprijs voor de producent én een premie. Om de fairtrademinimumprijs vast te leggen, houdt men rekening met de aard van het werk, de geleverde inspanning en de koopkracht van de producenten in de regio waar het product geteeld of gemaakt wordt. Als de marktprijs tot onder deze minimumprijs daalt, betaalt een handelaar uit het fairtradecircuit zijn producent een betere prijs dan een handelaar op de conventionele markt. Als de marktprijs hoger is dan de minimumprijs, krijgt de producent de marktprijs.

 

Bovenop de gegarandeerde minimumprijs krijgen de producentengroepen een fairtradepremie. Die premie wordt besteed aan de sociale en economische ontwikkeling van de hele gemeenschap.

 

Oxfam-Wereldwinkels biedt de producenten waarmee het samenwerkt bovendien voorfinanciering aan om hen te wapenen tegen (on)verwachte uitdagingen in de risicovolle voedselhandelsketens

 

Oxfam-Wereldwinkels voert bovendien campagne voor boeren die op dit moment geen rechtstreeks voordeel genieten via een fairtradelabel.  Samen met onze fair trade gelabelde handelspartners en onze ontwikkelingspartners tonen we wat er vandaag misloopt in de wereldhandel en maken we het brede publiek bewust van het onrecht dat miljoenen boeren in het Zuiden treft. We zijn er van overtuigd dat hierdoor steeds meer mensen eisen dat dit model verandert en beleidsmakers niet anders kunnen dan ingrijpen.

 

Is eerlijke handel verenigbaar met korte keten?

Korte keten gaat niet enkel over kilometers, maar ook over aantal (transparante) tussenschakels. Lees meer hier:
https://www.oxfamwereldwinkels.be/nieuws/de-kortste-keten-is-een-rechtvaardige-keten/ + https://www.oxfammagasinsdumonde.be/blog/2017/10/09/court-circuiter-le-commerce-conventionnel-commerce-equitable-et-circuits-courts-des-synergies-evidentes-et-necessaires/#.XuC6pEX7RPY

Wist je trouwens dat wat op je bord ligt ook gaat over een oplossing voor het klimaatprobleem van ons voedselsysteem? https://www.mo.be/zeronaut/gebruik-wat-op-je-bord-ligt-als-wapen-tegen-de-klimaatcrisis

Daarnaast werkt OWW/OFT ook aan korte keten door (h)eerlijke seizoensgebonden recepten aan te bieden, sinds 2017 ook met producenten dichterbij huis werken (zoals  Libera Terra, De Drie Wilgen, ...), en de samenwerking met Voedselteams.

Zoveel labels, zoveel “certifiëringen”

Laatst gewijzigd op: 28/07/2020

Maak kennis met onze korte intro voor labels en certificering, of bekijk onze toelichting op de nationale website

Wat is een leefbaar inkomen?

Laatst gewijzigd op: 28/07/2020

Een leefbaar inkomen is nodig voor een waardig leven. Het dekt:

En dat voor de volledige familie.

De gemiddelde cacaoboer verdient slechts een derde van een leefbaar inkomen (Cacaobarometer 2018). In een duurzame cacaosector verdienen boeren een leefbaar inkomen zodat ze de juiste beslissingen kunnen maken voor hun plantage, het milieu en hun gezin.

Daarom ijveren wij met onze
Bite to Fight campagne naar een leefbaar inkomen voor cacaoboeren.

Meer specifieke vragen en antwoorden over (OWW/OFT en) leefbaar inkomen vind je in de FAQ van de webinar ihk Week vd Fair Trade van juni 2020.

Bekijk het filmpje "Wat is een leefbaar inkomen?"

Wat is zorgplicht?

Laatst gewijzigd op: 28/07/2020

Bekijk dit filmpje om het antwoord te achterhalen, of lees dit artikel op onze nationale website.

 Wat is agro-ecologie?

Laatst gewijzigd op: 26/08/2020

Onze collega Stefaan en de producenten van onze Kivukoffie leggen het je graag uit in dit filmpje

 Wat is de Donut Economie?

Laatst gewijzigd op: 29/09/2020

https://www.youtube.com/watch?v=EWodPSjDMwc&feature=youtu.be