Tips            Tips            Tips            Tips            Tips


We staan er zelden bij stil dat we door ons vervuild milieu en onze geÔndustrialiseerde voeding voortdurend giffen opnemen. De eisen die we aan ons lichaam stellen liggen zeer hoog. Het is vaak heel moeilijk om gezond en fit te blijven. Onze leefwijze veranderen, onze voeding aanpassen, zuiver water drinken, heel veel fruit eten, enz., kunnen helpen. Doch ook de natuur draagt haar steentje bij. Ze schenkt ons vele wilde planten, kruiden en bloemen, rijk aan waardevolle, vitale stoffen.

Vele wilde planten, kruiden en bloemen bevatten een bijzonder hoog gehalte aan vitale stoffen, zodat ze geneeskrachtige eigenschappen bezitten. Door ze te benutten kunnen we ons lichaam fit, vitaal en gezond houden. Het loont dan ook echt de moeite om enkele van deze "natuurlijke" producten even in het zonnetje te zetten.

  De Site Tips

DE BRANDNETELOveral waar veel stikstof in de bodem aanwezig is komt men de brandnetel tegen. Waar afval gedumpt wordt, groeit hij welig. Hij zet afval om in vruchtbare grond en wanneer die grond in evenwicht is verdwijnt de brandnetel meestal.

We onderscheiden twee soorten: de kleine en de grote brandnetel.

De brandnetel heeft een REINIGENDE, ONTSLAKKENDE werking, ook bij de mens.

In de hedendaagse Homeopathie staat als indicaties vermeld:

Urtica Urens - kleine brandnetel: bij huiduitslag, acnť, jeugdpuistjes, neiging tot allergie, huidjeuk, netelroos, haaruitval en roos, gewrichtsreuma, spierreuma, reuma, spierzwakte, ischias, zenuwpijn, steenpuist, onzuiver bloed, gebrekkige transpiratie, nierstenen, niergruis, onvoldoende moedermelkproductie.

Urtica Dioica - grote brandnetel: steenpuist, ischias, zenuwpijn, spierzwakte, gebrekkige transpiratie, haaruitval en roos.

In de volksgeneeskunde kent men ook de eigenschappen van de brandnetel: als thee, aftreksels en haarwaters.

Het voorjaar is in aantocht. Een ideale tijd om een reinigingskuur te doen.

Vertoef je graag op een plekje ongerepte natuur, wat niet zo evident is in onze huidige samenleving, dan is dit een ideale gelegenheid om zelf brandnetels te oogsten. Deze plant is immers ideaal voor een lente-reinigingskuur. Zo'n kuur duurt 4 tot 8 weken, waarna men een rustperiode inlast.

Een kuur in het voorjaar kan men heel eenvoudig doen met een kruidenthee: toppen en verse blaadjes van de plant 2 ŗ 3 minuten laten koken en laten trekken gedurende ongeveer 20 minuutjes en dan door de zeef.

Als reinigings- en bloedzuiverende thee, drink je minimum 3 maal per dag een kopje of zelfs meer. Zoeten met honing, geen suiker.

Deze kruidenthee drinkt men een half uur na het eten, want dergelijke thee verdunt de maagsappen en kan verstoring van de spijsvertering geven.

Voor wie niet graag thee drinkt zijn er andere toepassingen mogelijk.

Jonge blaadjes van de brandnetel werken revitaliserend. Gebruik ze overvloedig in sla, rauwkost en soepen. Wel eerst met heet water overgieten om de brandende bestanddelen te verwijderen.

Brandnetels maak je klaar zoals spinazie. Je kunt ze stoven met een gesnipperde ui op een bodempje olie. Of je kunt er soep van maken: blaadjes fijnhakken en bereiden met ui en wat volkorenmeel.

De brandnetel is een plant die je het hele jaar door kan benutten. Gedroogd kun je ze elke dag gebruiken als kruid in soepen en salades. De smaak verandert er niet door.

Als haarwater is een afkooksel van de brandnetel goed tegen haarroos, het verstevigt bovendien de haarwortels. Dit afkooksel voegt men bij het spoelwater.

Met een afkooksel van een handvol brandnetel op Ĺ liter water en Ĺ liter azijn masseert men de hoofdhuid om de haargroei te stimuleren.

De brandnetel, voor velen een "onkruid" of "wilde" plant. Voor anderen is de brandnetel echter een heel dankbare plant waarover nog veel kan verteld worden. Een in de natuur groeiende "wilde" plant met een geneeskrachtige werking die de overeenkomende synthetische medicijnen ver overtreft.

Bereid je lichaam voor op de komende Lente. Geniet ervan!

Lieve Joos

To Top

Onderwerpen


DE PAARDEBLOEM en HET DUIZENDBLAD

De eerste zonnige dagen gaven ons de kans de natuur in te trekken. Door de zachte temperaturen zijn vele planten met hun groei begonnen. Eťn ervan kent iedereen:

De paardebloem - Taraxacum Officinalis.

Tijdens haar bloei vormt de paardebloem in weiden en langs paden een goudgeel tapijt. paardebloem Kinderen plukken deze mooi ogende bloemen graag. Het witte melksap uit de stengel kan bij sommige kleintjes een overgevoeligheid geven. Braken en diarree kunnen hier het gevolg van zijn. Na de bloemen komen de pluisbollen. Het wegblazen ervan is voor kinderen een aangenaam spel. Net als bij de wind worden de pluimpjes verspreid en dwarrelen ze daarna sierlijk naar beneden. We staan er misschien niet bij stil doch door de wind en dit "kinder"spel komen we de paarde-  bloem tegen op de meest onvoorstelbare plaatsen. Voor velen is de paardebloem een onkruid, maar het is ook een voortreffelijk voorjaarskruid.

In de Volksgeneeskunde werd ze o.a. gebruikt om de eetlust op te wekken en als maagversterkend middel. Bij aandoeningen van lever en gal en bij waterzucht. In de Homeopathie vinden we als indicaties: Bij gal- en leveraandoening, blaasontsteking, geprikkelde blaas, geprikkelde nieren, maagwandontsteking, gebrek aan eetlust, spijsverteringsstoornissen, darmverstopping, aambeien, spataderen.

Wie zelf kruiden wil inzamelen voor een voorjaarskuur mag de paardebloem niet vergeten. De jonge blaadjes uit het vroege voorjaar kan men makkelijk verwerken in sla of bij groenten. Dit verse, jonge blad bevat heel veel vitamine C. Regelmatig, doch matig gebruik, geeft nieuwe levensenergie, voert door haar urinedrijvende werking het overtollige water af. Het stimuleert de lever en de nieren en voert het teveel aan urinezuren af. Ook hier geldt een matig gebruik want te hoge doseringen kunnen vergiftigingsverschijnselen geven.

In voorjaars-reinigingsthee mag de paardebloem ook niet ontbreken. Dit plantje BEVORDERT   DE STOFWISSELING en is bovendienBLOEDZUIVEREND. Door het gehalte aan vitaminen D, C en B helpt een thee-kuur met paardebloem prima bij voorjaarsmoeheid, vooral wanneer dit het gevolg is van een tekort aan vitaminen.

De winter loopt ten einde. Door het gure weer en het gebrek aan zon ziet onze gezichtshuid er vaak bleek en vaal uit. Een aftreksel van verse paardebloemen is een goedkoop middel om de doorbloeding van de gezichtshuid te bevorderen. Het is echt het proberen waard.

Een andere, interessante en zeker niet zeldzame plant is het duizendblad - Achillea Millefolium.

DuizendbladHoewel de bloeitijd loopt van juni tot oktober en men hoofdzakelijk gebruik maakt van de bloemen voor medicinale bereidingen, zien we de fijne blaadjes nu reeds verschijnen. De werking van dit plantje is veelzijdig.

In de Homeopathie vinden we als indicaties: Te sterke, te langdurige of pijnlijke menstruatie, spataderen, aambeien, bloedingen, neusbloeding, zweren van de maag en de twaalfvingerige darm, bedplassen.

In de Volksgeneeskunde echter lezen we: duizendblad reinigt de bloedvaten inwendig van verkalking en aanslibsels. Regelt daardoor de bloedsomloop waardoor nerveuze hartklachten of een opgezet gevoel verdwijnen. De plant werkt samentrekkend op o.a. slijmvliezen welke droger en sterker worden. Verkoudheden en ontstoken bronchiŽn komen minder vaak voor. Duizendblad geneest darmverslappingen met veelvuldige opzettingen, uitgezakte maag, zelfs ontsteking van maag of darm. Eetlust wordt opgewekt, de lever werkt beter en de nieren voeren het water sneller af.

Ook voor dit kruid geldt dat het niet mag ontbreken in een voorjaarskuur. Deze jonge blaadjes en later de bloemen kunnen in sla of soep verwerkt worden. Voorzichtigheid is hierbij echter geboden. Duizendblad als toe-kruid mag men slechts in geringe mate gebruiken. Te hoge doseringen kunnen schadelijk zijn en draaiingen of hoofdpijn veroorzaken.

Duizendblad in een kruidenthee regelt de bloedsomloop. Deze thee kan men ook prachtig gebruiken als gorgelmiddel bij aandoeningen van het tandvlees.

De gezichtshuid verzorgen met Duizendblad kan ook. Men maakt een afkooksel van het kruid. Met kompressen verzacht men ontstekingen van de vette, onzuivere huid. Wil men de huid oppeppen, dan wast men zich dagelijks met dit afkooksel.

De BRANDNETEL, de PAARDEBLOEM en het DUIZENDBLAD zijn drie prachtige voorbeelden van "wilde" planten met geneeskrachtige eigenschappen.

Een heerlijke voorjaars-reinigingsthee kan men bereiden met deze drie beschreven planten. Een prima combinatie!

De BRANDNETEL als hoofdbestanddeel. Hij werkt reinigend en ontslakkend. Bezit een rijkdom aan vitaminen, mineralen en de speciale stof secretine, die vergiftiging tegengaat. Hieraan voegt men een klein deel PAARDEBLOEM toe. Ze bevordert de stofwisseling en is bloedzuiverend. En het DUIZENDBLAD, eveneens in kleine hoeveelheid. Door dit plantje wordt de bloedsomloop geregeld.

Even ter herinnering: een voorjaars- of lente-reinigingskuur duurt 4 tot 8 weken, waarna men een rustperiode inlast. De ingezamelde blaadjes, toppen, enz... laat men 2 ŗ 3 minuten koken in water. Daarna laat men alles nog ongeveer 20 minuten trekken. Zeven en de thee is klaar voor gebruik. Van deze thee drink men 3 maal per dag een kopje of zelfs meer, indien men dit wenst. Zoeten met honing, geen suiker! Deze kruidenthee drinkt men best een half uur na het eten, want dergelijke thee verdunt de maagsappen, waardoor verstoring van de spijsvertering kan optreden.

Wanneer we de NATUUR haar gang laten gaan en niet onnodig ingrijpen, schenkt ze ons al wat    we nodig hebben.

Aan allen die de natuur intrekken op zoek naar deze geneeskrachtige "wilde" planten, wens ik heel veel Geluk en Liefde.

Lieve Joos

To Top

Onderwerpen


LAVENDULA OFFICINALIS


De beschaving bracht ons vele positieve dingen, maar vele van onze primitieve instincten gingen erop achteruit. Zien, horen en ruiken waren toen van levensbelang. Onze verre voorouders leefden in en met de natuur. Ze wisten waar ze voedsel konden vinden. Ze wisten wat en hoe ze konden eten. Zij zagen en hoorden een vijand van op verre afstand. Ook het herkennen van de geur was heel belangrijk. Ze konden, enkel door de geur het spoor van een dier herkennen en volgen. Of door de geur konden ze bepalen of een plant al dan niet giftig was. Wij hoeven onze zintuigen niet meer te gebruiken om te overleven. Toch is onze reukzin erg belangrijk gebleven. Door de eeuwen heen hebben bloemen, planten en kruiden steeds een grote aantrekkingskracht uitgeoefend op de mens. Er werd heel veel geŽxperimenteerd met geuren, vooral om te parfumeren. Door het gebruik kwamen ook geneeskrachtige eigenschappen aan het licht. Onze voorouders kenden de werking van vele planten en kruiden. De medische wereld kende een enorme vooruitgang en vele natuurlijke middelen werden vervangen door kunstmatige producten. Toch zijn er nu nog mensen weten dat vele planten, kruiden en zelfs bloemen een enorme therapeutische werking bezitten.

Eťn vorm van het benutten van de levenskracht uit planten, kruiden en bloemen is de etherische olie. Veel uitleg dient hierover niet geschreven te worden. Vele mensen kennen etherische oliŽn en verdampen ze als luchtverfrisser, maar hun werking gaat verder dan dat. Etherische oliŽn bezitten een zeer doeltreffende therapeutische werking. In het dagelijks leven kunnen we ze aanwenden om te verstuiven, te verdampen, te inhaleren. Ze kunnen verwerkt worden in bad- en massage-olie en zalfjes. We kunnen ze zelfs gewoon innemen.

Wat voor de gewone mens belangrijk is, is het gebruik van etherische oliŽn in het dagelijks leven. Wie eenmaal met deze oliŽn begint te werken zal ondervinden dat er enorm veel mogelijkheden zijn in gebruik. De therapeutische werking van deze oliŽn is heel uitgebreid. Het is niet de bedoeling deze hier allemaal op te sommen, we beperken ons tot het geven van tips voor dagelijks gebruik.

Als eerste etherische olie nemen onder de loep:

Lavendula Officinalis - Lavendel.

Lavendula OfficinalisLavendel komt van het Latijnse werkwoord "lavare", het betekent "wassen". Het heeft een frisse, zuivere geur. Het wordt dan ook van oudsher aangewend om te parfumeren. Lavendel als toiletwater is heel    wijd bekend. Bovendien is het vaak het hoofdbestanddeel in mengsels en kruidenzakjes. Lavendel is nog steeds een geliefde plant, dankzij zijn zuiverende werking. Hier hoeft geen uitgebreide beschrijving, iedereen   kent het plantje. In onze streken treft men het aan in bijna alle tuinen. In Zuid-Frankrijk, vooral in de Provence wordt lavendel gekweekt voor de winning van etherische olie. De fijnste kwaliteit groeit op hoogtes boven de 1400 m. De olie van Lavendel wordt zeer vaak gebruikt voor therapeutische doeleinden. Men beschouwt het als ťťn van de nuttigste en meest veelzijdige essences. De lijst van eigenschappen en toepassingen is dan ook heel uitgebreid.

De etherische olie van lavendel heeft een zachte, ietwat bittere smaak en vermengt zich heel goed met een groot aantal andere essences. Het is ťťn van de meest gebruikte oliŽn om te verstuiven. Lavendel heeft een uitgesproken zuiverende werking, het houdt de lucht vrij van bacteriŽn. Verstuiven van Lavendel werkt prima wanneer er iemand snipverkouden rondloopt, of bij elke infectie van de luchtwegen. Het verlicht hoofdpijn en in vele gevallen verdwijnt zelfs deze volledig.

Lavendel werkt ook ontspannend en kalmerend. Wie last heeft van slapeloosheid kan op twee manieren gebruik maken van Lavendelolie. De eerste methode is een relaxerend bad. Dit bad wordt genomen voor het slapen gaan. Lavendel is uiterst geschikt voor gebruik in bad. Wie een "geurbad" wil nemen moet er wel op te letten dat etherische olie snel verdampt. Het is dus aangeraden om eerst het bad te laten vollopen en op het laatste moment de etherische olie toe te voegen. In vele gevallen worden de etherische oliŽn vermengd in een draagolie. Doch door de actieve bestanddelen van lavendel is het niet nodig deze te mengen andere oliŽn. Lavendel is ťťn van de weinige oliŽn die puur kunnen gebruikt worden. Tien tot vijftien druppels voor een vol bad volstaan. Je zal je ook lekker ontspannen voelen na een Lavendelbad.

Een tweede methode is het verstuiven. Voor het slapen gaan verstuif je lavendel in de slaapkamer, en dit gedurende 10 ŗ 15 minuutjes.

Een andere toepassing is het gebruik van olie voor massages. In de handel zijn veel kant en klare oliŽn te koop. Het is echter heel eenvoudig om deze zelf te maken. Men heeft hiervoor nodig: een draagolie en etherische olie. Als draagolie kan men jojoba-olie of amandelolie gebruiken. Jojoba is echter duur en kan perfect vervangen worden door amandelolie. Wil men de massage-olie een tijdje bewaren en men maakt gebruik van amandelolie, dan voeg je een anti-oxidentia toe, b.v.: tarwekiemolie.

Voor het samenstellen van een olie voor gezichtsmassage, gebruikt men maximaal 3 % etherische olie. Voor een lichaamsmassage is dit maximum 5%. Een massage-olie van lavendel bevat dus 90 % amandelolie, 5 % tarwekiemolie en 5% etherische olie. In cc uitgedrukt geeft dit: 90 cc amandelolie, 5 cc tarwekiemolie en 5 cc lavendelolie. Bij gebruik van jojoba is dit: 95 % jojoba en 5% etherische olie.

Deze olie werkt niet enkel ontspannend en rustgevend bij massages, ze kan ook prima gebruikt worden bij verstuikingen en kneuzingen.

Lavendel is bovendien kramp- en pijnstillend. Deze eigenschappen en het feit dat lavendel puur kan gebruikt worden maken van deze olie een onmisbaar product in het dagelijks leven. Eťn druppeltje lavendel op een kleine wonde of een insectensteek doet wonderen. Een wondje wordt alzo gezuiverd en in een mum van tijd is de pijn vergeten.

Een laatste gebruik is het innemen van deze etherische olie. Er zijn twee mogelijkheden voor inname. Etherische olie op een theelepel honing, al dan niet in thee. Of gewoon een druppeltje op de vinger en deze naar het puntje van de tong brengen. Gezien de sterke werking van etherische oliŽn wordt de eerste methode het meest toegepast. De normale dosering gaat tot drie maal drie druppeltjes per dag. Bij kinderen halveert men de dosering. Het inwendig gebruik van lavendelolie is aangewezen bij aandoeningen van de luchtwegen, dit door zijn antiseptische, kalmerende, hoeststillende en bacteriŽn dodende eigenschappen. Door de laatste eigenschap werkt lavendel ook heel effectief bij parasieten in de ingewanden.

De bedoeling van dit artikel is niet een volledig overzicht te geven van de werking en de toepassingen van etherische oliŽn. Het is de bedoeling, zoals reeds vermeld, om enkele tips te geven voor gebruik in het dagelijks leven. Het gebruik van etherische oliŽn is een heel eenvoudige toch doeltreffende methode om alledaagse, kleine ongemakken te verhelpen.

Voor wie meer wil weten over deze alternatieve, of beter gezegd, "natuurlijke" geneeswijze bestaat er, op de markt, een ruim aanbod aan informatieve boeken.

Lieve Joos

To Top


Onderwerpen

EUCALYPTUS GLOBULUS

De zomer is nog lang niet in het land. Het voorjaar schenkt ons wel enkele mooie dagen, maar meestal blijft het weer zeer wisselvallig. Vooral voor onze kindjes blijft het een zeer moeilijke tijd. Lopende neusjes bij de vleet. We kunnen onze kleintjes nochtans een handje toesteken. Hen een beetje beschermen tegen de wispelturigheid van het voorjaar.

Een goed hulpmiddel is het gebruik van etherische oliŽn. Eucalyptus is ťťn van de meestEucalyptus GlobulusefficiŽnte en ook vaak gebruikte oliŽn. De eucalyptusboom, waarvan er meer dan 300 soorten bestaan, is afkomstig van het Australische continent. De meest bekende is de Eucalyptus Globulus. De naam stamt af van het Griekse Eucalyptos. Het betekent "goed afgedekt". De bloemknoppen van deze boom zijn inderdaad bedekt met een komvormig vlies. Wanneer de bloem zich ontvouwt, wordt het vlies afgeworpen.

In AustraliŽ is de eucalyptus heel lang een geliefd huismiddeltje gebleven. Blanke kolonisten leerden de eigenschappen kennen van de Aborigines. Een Duits plantkundige bracht de boom mee en maakte de waardevolle essence bekend in de hele wereld. Overal werd eucalyptus beschouwd als een middel tegen alles. Hij werd toegepast bij verkoudheden, verschillende koortsen, reuma, slangebeten, dysenterie, hooikoorts, zenuwzwakte en spierpijn.

De olie van de Eucalyptus is helder en heeft een kamferachtige geur. In de huidige geneeskunde worden de boomsoorten met 55% ŗ 85% eucalyptol veelvuldig gebruikt.

Eucalyptus is het best bekend om zijn werking bij luchtwegenaandoeningen. Hoewel momenteel minder gebruikelijk, is het inhaleren van Eucalyptus een zeer doeltreffende therapie bij ademhalingsproblemen. In de winter is de olie een onmisbare "topper". Doch ook in het wispelturige voorjaar kan men zijn therapeutische eigenschappen goed benutten.

Een heel eenvoudige methode is het verdampen of verstuiven van de etherische olie. Preventief, dagelijks en gedurende korte tijd, deze olie verstuiven helpt de kindjes en de zwaksten onder ons, zich te sterken tegen de grillige weersomstandigheden. Verschijnen de eerste tekenen van verkoudheid, hoest, sinusitis of griep, dan is het verstuiven of verdampen van eucalyptus zeker een aanrader. Zelfs bij bronchitis en keelinfecties, vooral als er veel slijm loskomt, is het een waardevolle therapie.

Eucalyptusolie heeft een uitgesproken antiseptische werking, is zuiverend en genezend. Haar eigenschappen zijn o.a.: antiviraal, bacteriŽn- en parasieten dodend, hoestverzachtend, slijmoplossend en licht krampstillend.

Ook inwendig kan men deze olie gebruiken. Eucalyptus heeft een aangename, maar licht bittere smaak. De veiligste manier voor inname is het druppelen op een vingertop, waarna deze naar het puntje van de tong wordt gebracht. Voor kinderen en voor wie niet houdt van bittere smaken, kan de olie met een theelepel honing mengen. Eucalyptus op de tong, voelt koud aan.

Een ander, opvallende eigenschap van eucalyptusolie is zijn uitstekende werking bij alle soorten koorts. De olie heeft een koelend effect op het lichaam en brengt sterke verlaging van de temperatuur tot stand. Bij koorts neemt men, 3 maal per dag, 1 ŗ 2 druppeltjes eucalyptus in.

Uit eigen ervaring kan ik stellen dat de therapeutische werking van de etherische olie van eucalyptus heel doeltreffend is. Zowel tijdens de soms gure wintermaanden, als in het voorjaar, is het een onmisbare olie in de strijd tegen aanvallers van buitenaf.

Lieve Joos

To Top


OnderwerpenDE SMALLE  WEEGBREE

Een beetje zonnig of droog weer en we kunnen naar buiten. Een wandeling in de natuur kan je de nodige energie geven. Maar wie veel in de natuur vertoeft, weet dat zich kwetsen of gestoken worden door een insect kan voorkomen. We lopen niet steeds met een verzorgingsmiddel rond. De natuur echter schenkt ons alles wat we nodig hebben. Onze voorouders, die werkten op akkers en velden, wisten dat er steeds een wond helend middel bij de hand was. Een klein plantje dat men overal aantreft: DE SMALLE WEEGBREE - Plantago Lanceolata.

cordata.

De Homeopathie geeft als indicaties: hoest, oorpijn, oorontsteking, teveel maagzuur, bedplassen, ongecontroleerd urineren, nierontsteking, nieraandoening, diarree.

In de Volksgeneeskunde leest men: hoeststillend, borst zuiverend, bloedstelpend, krampstillend, koortswerend, maagversterkend, wond helend.

Plantago Lanceolata wordt tegenwoordig vaak gebruikt bij natuurproducten. Meestal in samenstellingen voor aandoeningen van de luchtwegen, urinewegen, diarree, gal- en leverkwalen. Het sap van de bladeren gebruikt men als wondmiddel en wordt veelvuldig verwerkt in omslagen of pleisters bij zwellingen.

Dit plantje valt onder de sterke invloed van Mars. Met de enorme levenskracht van deze planeet gebeurt de genezing meteen.

Wie zich kwetst tijdens een verblijf in de natuur heeft dus steeds een prachtig natuurproduct bij de hand. Het blad de smalle weegbree bevat bovendien een hoog gehalte aan vitamine C. Daardoor desinfecteert een gekneusd blad een open wonde. Ook zal het een ontsteking voorkomen en genezen.

De jonge blaadjes van de smalle Weegbree werden, in tijden van schaarste, gebruikt als slaatje of als groente. De bereiding als groente was dezelfde als die van spinazie. Hoewel het niet zo voor de hand ligt, kan men de jonge blaadjes dus in slaatjes verwerken.

De verse blaadjes kan men ook oogsten en drogen voor later gebruik. Wanneer men het dan nodig heeft, kan men een uitstekend bloedstelpend middel bereiden. Slechts 50 gr. gedroogd blad laten koken in een Ĺ liter water geeft een afkooksel dat wonderen verricht. Het kan gebruikt worden bij slecht helende of bloedende wonden, en zelfs eczeem.

Men kan ook thee zetten van de gedroogde bladen. Dit drankje is ideaal bij hoest, keelpijn, heesheid, bronchitis en maag-darmcatarre.

De smalle Weegbree, door velen als een "echt" onkruid aanzien, loont toch de moeite om even vermeld te worden. Het is een "eerste-hulpmiddel" bij wonden, kwetsuren en insectensteken.

Lieve Joos

To Top


Onderwerpen

HET MADELIEFJE


Terwijl de volwassenen genieten van de natuur en zichzelf weer opladen, plukken de kinderen bloempjes. Een klein, maar door hen zeer geliefd bloempje: HET MADELIEFJE - Bellis Perennis

Reeds in maart, wanneer het nog koud is buiten, tot in november, kan men van ditbelpea. prachtigeplantje genieten. Door een aantal actieve bestand-  delen wordt het madeliefje nu nog steeds gebruikt in de plantengeneeskunde.

In de Homeopathie leest men: bij wonden, verstuiking, verrekking, bloeduitstorting, mondontsteking, bronchitis, neusverkoudheid, oog bindvliesontsteking, spierpijn bij reuma en door overbelasting, pijnlijke menstruatie, steenpuist, eczeem.

In de Volksgeneeskunde omschrijft men de eigenschappen als volgt: verzachtend, verfrissend, licht laxerend, krampstillend, pijnstillend, gewricht- en spierpijnen, kneuzingen, jeuk, activeert de stofwisseling.

Reeds in de Middeleeuwen namen kooplui en kruisvaarders gedroogde bloempjes mee op hun soms zeer lange reizen. Ze wisten dat een aftreksel van deze bloempjes de wonden sneller doet genezen. De bloempjes hebben inderdaad een uitgesproken reinigende werking. De blaadjes hebben een bloedstelpende werking, reinigen het bloed, werken krampstillend en pijnstillend. Een aftreksel van bloempjes en blaadjes is dus zeker bruikbaar als wondmiddel. Het is ideaal voor het wassen van wonden.

Door de reinigende werking is een thee van de bloempjes ook ideaal bij onzuiverheden van de huid. Dagelijks wassen houdt de huid rein en strak.

Dit drankje, dat best in de smaak valt bij kinderen, heeft een gunstige werking op de luchtwegen. Zowel bij verkoudheden als bij catarre.

Thee van de blaadjes is verfrissend, werkt verzachtend en is licht laxerend. Het is een tonicum bij uitputtingstoestanden.

Zoals met vele "wilde" plantjes, kunnen we ook dit madeliefje vers gebruiken. Zowel de bloempjes als de blaadjes kunnen vers door de sla of in de soep gemengd worden. Of wat dacht je van de bloempjes als broodbeleg?

Dit kleine, verleidelijke bloempje heeft, zoals je ziet, heel wat eigenschappen. Misschien is het voor hen die, in hun tuin of buurt, een tapijt aan madeliefjes hebben het moment om ťťn van deze tips uit te proberen. Ik wens allen veel succes.

Lieve Joos


To Top


Onderwerpen
Een reisapotheekje


Nog enkele dagen en het is weer zo ver: de zomervakantie!

Wie kan trekt even weg uit dit miezerig landje en zoekt warmere oorden op. Anderen zoeken de welverdiende rust dichter bij huis of genieten van zo nu en dan een dagje uit. Het is best leuk om er met het hele gezin op uit te trekken. Wanneer, waarheen en hoe heeft weinig belang, zolang we maar even tot rust kunnen komen. Een flinke portie energie opdoen.

Onze dag dagelijkse bezigheden even opzij zetten en onze vertrouwde omgeving even achterlaten blijft zeker wanneer er kindjes zijn, een hele onderneming, De voorbereiding, voor een reis of een dagje uit, kan stresserend zijn. We willen immers genieten van die korte periode. Hoe kunnen we, met onze kinderen, deze periode aangenaam en veilig doorbrengen en wat nemen we mee? Veel hangt af van de bestemming. Meestal is dit: zonnecrème, toiletgerei, kledij, schoenen, enz. ... en... . Ja, behalve aspirientjes, pleistertjes en een schaar is er van een reisapotheek niet veel te bespeuren. Maar is dit wel nodig? Eigenlijk wel. Zelfs al is het één dagje uit, een kleine reisapotheek blijft een aanrader. Zeker in die landen, waarvan we de taal niet beheersen, is het soms een probleem zich verstaanbaar te maken. Met relatief weinig middelen kunnen we zelf een heleboel kleine ongemakken oplossen en dat geeft een goed gevoel. Wat kunnen we meenemen? Behalve allopathische middeltjes kunnen etherische oliën en homeopathie ons helpen. Wat meestal in mijn koffer zit is: etherische olie van Lavendel, Kamille, Eucalyptus, Citronella en Munt. Homeopathische middelen zoals Arnicazalf en Calendulazalf.

LAVENDEL - Lavandula vera L., is voor mij DE belangrijkste olie. Zelden ga ik de deur uit zonder dit middel. Uit eigen ervaring en door dagelijks gebruik weet ik dat ook kinderen deze olie zeer op prijs stellen. Ze is antiseptisch, kalmerend en pijnstillend. HET grote voordeel van Lavendel is dat men ze onverdund op de huid kan aanbrengen. Ideaal dus als eerste-hulpmiddel bij schaaf- en andere wondjes, want het is niet steeds mogelijk een wondje behoorlijk te reinigen of te ontsmetten. Ook bij insectensteken doet ze wonderen. Even aanstippen en pijn en zwelling verminderen.

Lavendelolie werkt ook ontspannend. Bij hoofdpijn of migraine kan men onverdund het voorhoofd in masseren. Of je kunt de olie innemen: 1 à 2 druppels, 3 maal per dag op een lepeltje honing of rechtstreeks, via een vinger, op de tong.

Ze is ook rustgevend. Bij slapeloosheid kan men een druppeltje olie op de slapen in masseren. Ideaal bij kindjes die het moeilijk hebben de slaap te vinden.

Een andere toepassing is het zuiverend effect van Lavendel. Zowel de auto, de caravan, een tent of een muffe hotelkamer kan men omtoveren tot een zuivere, rustgevende en aangename ruimte. Je hoeft hiervoor niet te verstuiven of te verdampen. Een zakdoekje met Lavendelolie neerleggen is voldoende. Lavendel houdt in zekere mate ook insecten buiten.

Over deze olie werd reeds een artikel geschreven. Misschien nuttig om nog even na te lezen.

Een tweede, zeer belangrijke olie is: KAMILLE - Matricaria Chamomilla L.. Wie in Zuiderse of Oosterse landen verblijft kan de eerste dagen last krijgen met de spijsvertering.

Wie van zichzelf weet, snel last te hebben van verstopping kan enkele regels in acht nemen. De dag beginnen met een glas vers geperst sinaasappelsap en DAARNA het ontbijt. Veel verse, rauwe groenten en vezelrijke producten eten, heel veel drinken. Dit helpt, maar soms is dit niet voldoende. Men kan dan zijn toevlucht nemen tot een homeopathisch middel. De apotheker kan u hierbij helpen. Of je kan reeds van bij de begin je toevlucht nemen tot etherische oliën.

Kamille is een uitstekende olie bij maag- en spijsverteringsproblemen. Ze werkt krampstillend. Innemen van de olie: 1 à 2 druppeltjes op een lepeltje honing of rechtstreeks, via een vinger, op de tong.

Ook door hitte en vooral door de voeding krijgen velen last van diarree. De beste remedie is dan een dag heel lichte voeding verbruiken of voor wie het kan een dagje 'vasten' en daarbij heel veel te drinken. Een prima drank hiervoor, en die is overal te vinden, is Coca Cola. Uiteraard niet te sterk gekoeld, geen ijsblokjes en geen prik meer. Dit werkt perfect en men is snel weer in orde.

Kamille is bovendien rustgevend en kalmerend en verlaagd de lichaamstemperatuur. Bij koorts kan men de olie innemen: 1 à 2 druppeltjes, 3 maal per dag op een lepeltje honing of rechtstreeks, via een vinger, op de tong.

Hoewel Lavendel mijn voorkeur geniet werkt Kamille pijnstillend en ontstekingswerend. Ze is dus ook prima bruikbaar bij wondverzorging en huidaandoeningen in het algemeen.

Dan is er EUCALYPTUS - Eucalyptus Globulus. Niet echt noodzakelijk, maar wel een aanrader. Het is een uitstekende olie bij luchtwegenaandoeningen. Ze is bacteriën dodend, ontstekingswerend, antiviraal. Ze wordt meestal aangewend voor verstuiving of verdamping. Op reis is dit niet steeds mogelijk en men kan dan van deze olie gebruik maken door ze op een zakdoekje te doen. Hierdoor verdwijnen alle vieze geurtjes en creëert men een aangename sfeer. Eucalyptus is bovendien koorts verdrijvend. Speciaal de Eucalyptus Radiata Sieb. Ex. DC, is uiterst geschikt voor inname bij alle soorten koorts: 1 à 2 druppeltjes, 3 maal per dag op een lepeltje honing of rechtstreeks, op de gekebde manier. Het is ook hier misschien nuttig het reeds geschreven artikel even te herlezen. De volgende olie is CITRONELLA. Cymbopogon Nardus is afkomstig uit Ceylon en Cymbopogon Winterianus is afkomstig van Java. Citronella is niet geschikt voor inname. Nochtans heeft deze olie een zeer verdienstelijke eigenschap. Beide varianten werken zeer doeltreffend als muggen werend middel. Kindjes zijn meestal zeer blij wanneer ze gespaard blijven van die lelijke en jeukende muggenbeten. Citronella is een uitstekend middel en makkelijk te gebruiken. Een druppeltje aan de vier uiteinden van het bedje doet wonderen. Of zelfs wanneer ze buitenspelen kan men van deze olie genieten. Eén druppeltje op hun T-shirt (op een mouw, een kraagje, enz...) is voldoende. Het helpt gegarandeerd.

Mentha Piperita Ook MUNTOLIE - Mentha Piperita kan men meenemen. Veel uitleg over munt hoeft niet, iedereen kent de smaak en geur wel. Munt is een van de belangrijkste oliën, maar wat meteen opvalt wanneer men het proeft, is de verkoelende en verfrissende werking. Verdampen of verstuiven van Munt zuivert de lucht van onrust en angst. Wie last heeft van reis- of zeeziekte kan een druppeltje Muntolie doen op een zakdoekje. Opsnuiven van de geur is voldoende om angst weg te nemen en flauwvallen te voorkomen. Bovendien verdrijft Munt de muggen. Wel opletten: niet oraal innemen in combinatie met homeopathische middelen!

Dan zijn er de homeopathische middelen. Het is niet de bedoeling hier middeltjes op te sommen. Elke fabrikant heeft zijn eigen benamingen en de samenstellingen kunnen nogal eens verschillen. Het is daarom beter een bekwame homeopaat of apotheker te raadplegen. Toch zijn er twee zalven die ik hier graag even vermeld.

Als eerste: ARNICAZALF. Wie graag lange wandelingen maakt, sport beoefend of gewoon het nodige bij zich wil hebben, mag deze zalf niet vergeten. Arnicazalf is zeer doeltreffend bij kneuzingen, verzwichtingen, onderhuidse bloeduitstortingen, sportblessures en zwellingen. Een nadeel is dat je deze zalf niet mag gebruiken op open wonden. Een andere, zeer goede zalf is CALENDULAZALF. Kinderen vallen of kwetsen zich vaak. Een wondje, zelfs een schaafwondje, ontsmetten is soms niet voldoende. Calendulazalf kan dan uitkomst bieden. Ze werkt ontsmettend en ontstekingsremmend en vooral, wat bij kindjes in de smaak valt is dat ze zeer verzachtend werkt. Bovendien is ze wond helend.

Tot zover enkele tips voor een kleine reisapotheek. Iedereen is vrij andere of meerdere middeltjes hieraan toe te voegen. Doch, denk er aan dat je met deze eenvoudige middelen heel wat narigheden en ongemakken op een simpele manier kan oplossen. Een paar flesjes etherische olie en enkele tuben homeopathische zalf nemen weinig plaats in de koffer. Ze zijn ook heel makkelijk te gebruiken. Wel buiten handbereik van kinderen houden. Je weet maar nooit!

Wie vragen of opmerkingen heeft kan steeds een mailtje zenden. We zijn en blijven er voor jou. We hopen dat iedereen een prachtige zomer mag beleven, al dan niet in een ver zonnig land.

We wensen aan allen een stralende zon, veel rust om de 'batterijtjes' op te laden en heel veel Liefde.

Lieve Joos

nota : Alle doseringen voor inname van etherische oliën zijn gegeven voor volwassenen. Voor kinderen dosering halveren en voorzichtig te werk gaan. Kinderen onder de 3 jaar geen inname van etherische olie.

To Top


Onderwerpen