Specialiteiten 2 - Patrick Callaert

Callaert
Patrick
Title
Ga naar de inhoud
Chinese voetreflexologie
Alweer een therapie die afkomstig is uit het oude China. We combineren hier een massage van de meridianen, acupunctuurpunten en drukpunten op de voeten. Een blokkade in de meridianen veroorzaakt bepaalde klachten of ziektes. Door voetreflexologie heffen we de blokkades op, zodat er opnieuw vrije doorstroming plaatsvindt. Zo wordt het lichaam opnieuw voorzien van energie, voedingsstoffen en informatie.

Specialiteiten
Myofasiale therapie
Met deze therapie behandelen we pijnen waarvan het verkeerd functioneren van spieren aan de oorzaak ligt. De pijnen starten op een specifieke plaats en gaan uitstralen. Vaak denkt de patiënt in de eerste plaats aan een ontsteking. Via een spierdiagnose sporen we de pijnpunten op en behandelen we ze met specifieke technieken: dry needling, stretching, warmte, …
Ook myofasciale therapie vindt haar oorsprong in het oude China.
Roptrotherapie
Tijdens de roptrotherapie maken we verhardingen in de spieren los door middel van een bronzen T-bar. Met dat instrument geven we een dwarse frictie op de weke delen, waardoor de gewrichten weer meer beweeglijk worden. De behandeling is iets pijnlijker dan de klassieke behandeling met de handen, omdat we met de T-bar veel dieper en gerichter kunnen masseren.

Bij gezonde spieren liggen de spiervezels allemaal mooi parallel naast elkaar. Bij verkleving ontstaan er bindweefselbruggen (= cross bridging). Deze liggen kris-kras door elkaar in plaats van mooi parallel. Indien deze verklevingen zich ophopen tot een verharde, pijnlijke knobbel spreken we van een spierverharding.

Roptrotherapie is aangewezen bij goedaardige chronische aandoeningen (vb. rugklachten, tenniselleboog), en bij sporters is deze techniek aan te bevelen bij letsels (vb. spierverrekkingen) in de subacute fase (3-12 weken na het letsel).

Dit fenomeen kan het gevolg zijn van:   overdreven spierarbeid; spierverrekking (bij sporters); virale spierontsteking; hevige emotie (stress).

Het effect van roptrotherapie bij chronische aspecifieke lage rugpijn werd uitgebreid onderzocht en aangetoond. Roptrotherapie heeft echter meer indicaties. Het kan gebruikt worden bij zowat alle aandoeningen waarbij structurele veranderingen in de weke delen de oorzaak zijn voor aanhoudende klachten.
Rugpijn: (chronische) lage rugpijn al dan niet met uitstraling, acute lumbago, terugkerende rugblokkeringen
Nekpijn: torticollis, terugkerende nekblokkades, uitstralende pijn in de schouder, whiplash
Ledematen: trapeziussyndroom, PSH (schouderklachten afkomstig van de weke delen), tenniselleboog, golferselleboog, ontstekingsverschijnselen (bv. tendinitis)
RSI-klachten
Hoofdpijn: hoofdpijn uitgaand van de nekwervels, spanningshoofdpijn
Sportletsels: terugkerende verrekkingen of spierscheuren, overbelastingsletsels, tendinitis, spierkrampen
Bezenuwing: uitstralende pijn in de ledematen, tintelingen, krachtsverlies, zenuwinklemmingen

Roptrotherapie wordt bij aanvang eerder als pijnlijk ervaren omdat men diep in de pijnlijke verklevingen gaat werken, veel dieper dan men met de handen kan masseren. Na enkele sessies is de toepassing ervan veel beter te verdragen. Omdat de verkleefde vezels definitief losgetrokken en verbroken worden dient men ook rekening te houden met volgende bijwerkingen:

Vermoeidheid, slaperigheid: dit heeft te maken met het vrijkomen van afvalstoffen uit de spierverhardingen.

Blauwe plekken: dit is soms onvermijdelijk omdat de verkleefde vezels letterlijk stuk gewreven moeten worden. Het gaat meestal om zeer lichte hematomen, gelig van kleur. Ze trekken snel weg en zijn niet schadelijk.

Stramme spieren 1 à 2 dagen na de behandeling.

Tegenover deze bijwerkingen staat wel dat roptrotherapie erg efficiënt is en vrij snel een definitief resultaat geeft. Omdat roptrotherapie de oorzaak van de klachten aanpakt is het resultaat vaak blijvend, ook indien de klachten reeds jaren lang aanwezig waren. Een jaren lange vicieuze cirkel van chronische pijn, spierspanningen en bewegingsbeperking kan op deze manier doorbroken worden.

Auriculotherapie
Hier behandelen we specifieke punten op de oorschelp. We kunnen de therapie zelfstandig gebruiken of als aanvulling op andere behandelingen.
Op de oorschelpen vinden we alle functies van het lichaam weerspiegeld. Bovendien passeert alle informatie die het lichaam naar de hersenen stuurt en omgekeerd, eveneens via de oorschelpen.
Op basis van de klachten van de patiënt gaan we op zoek naar het overeenstemmend ziektebeeld, en behandelen we de specifieke punten die daarmee verbonden zijn op de oorschelp.  De behandeling gebeurt door het plaatsen van steriele naalden gedurende enkele seconden, of door het inbrengen van steriele naaldjes die na een tijdje vanzelf weer uitvallen.
Dorn en breuss
Dorn-therapie wordt vaak gebruikt in combinatie met Breuss-massage. Dit is een zeer rustige en diep energetische massage om bepaalde spierblokkades op te heffen . We gebruiken hiervoor de diep indringende sint-jansolie om het relaxerende effect zo optimaal mogelijk te verkrijgen
Contact
BVBA Patrick Callaert
Denderbellestraat 44
9200 DENDERMONDE
+32 052 21 99 13   | +32 052 21 99 13 (fax)
callaert.patrick@telenet.be
Sociale Media
Website gecreeerd door wDw - ICT
Terug naar de inhoud