JE VRUCHTBARE DAGEN BEPALEN

In elke cyclus zijn er slechts enkele dagen waarop een vrouw vruchtbaar is. Als je dus zwanger probeert te worden, is het erg belangrijk dat je op deze dagen seks hebt.Om te weten welke dagen je het meest vruchtbaar bent, moet je eerst de lengte van je menstruatiecyclus kennen. Anders gezegd: hoeveel dagen liggen er tussen de eerste dag van de menstruatie en de eerste dag van de volgende menstruatie (gemiddeld 28 dagen, maar kan variëren van 21 tot 35 dagen). Elke variatie in lengte van je menstruatiecyclus doet zich meestal voor in de periode vóór de ovulatie. Bij de meeste vrouwen ligt de periode tussen de ovulatie en de menstruatie tussen de 12 en 16 dagen.

Voorbeeld van een cyclus van 30 dagen:

Om de dag van de ovulatie te kennen trekken we 14 dagen van 30 daagse cyclus af. Geschatte ovulatie: dag 16 (30 – 14)

De figuur hiernaast toont de waarschijnlijkheid van zwangerschap na onbeschermde seks in functie van de ovulatie. De waarschijnlijkheid van een zwangerschap stijgt vanaf 7 dagen voor de ovulatie, dit is dag 9 in de 30 daagse cyclus, tot de maximale waarschijnlijkheid van 2 dagen voor de ovulatie, dit is dag 14. Daarna daalt deze waarschijnlijkheid vrij snel tot 1 dag na de ovulatie, dit is dag 17 in de 30 daagse cyclus.

Een juistere manier om te weten in welke periode je het meest vruchtbaar bent, is het gebruik maken van een ovulatietest. Een ovulatietest kan je kopen in elke apotheek. Vraag raad aan je apotheker over de beste ovulatietest.

JE MENSTRUATIECYCLUS BEGRIJPEN

Bekijk filmpje

om je menstruatiecyclus beter te begrijpen

Belangrijk

De lengte van een menstruatiecyclus bedraagt gemiddeld 28 dagen, maar kan variëren van 21 tot 35 dagen. De daadwerkelijke ovulatiedag varieërt dus afhankelijk van de duur van je cyclus.

In het filmpje wordt een menstruatiecyclus van 28 dagen gepresenteerd.

Veel vrouwen denken dat ze ovuleren op dag 14, maar 14 is een gemiddelde. De meeste vrouwen ovuleren op een verschillende dag in de menstruatiecyclus. Niets geeft aan dat je ovuleert en meestal voelt je helemaal niets. Sommige vrouwen kunnen echter een pijnscheut voelen wanneer ze ovuleren.

Het is belangrijk dat je begrijpt, dat je ovulatiedag zal variëren van cyclus tot cyclus.

FOLIUMZUUR

Neem foliumzuur in voor je zwanger bent!

Foliumzuur wordt gegeven ter voorkoming van spina bifida (open ruggetje). Dit is een vitamine die we uit onze voeding opnemen. Goede bronnen van foliumzuur zijn verse groene groenten (bv. spinazie, broccoli, spruiten), maar ook fruit, volkoren- en melkproducten. Met een normaal gevarieerd dieet, neem je voldoende foliumzuur op. Maar als je zwanger wordt, dan heeft je lichaam nood aan extra foliumzuur en dit kan zeer moeilijk via de voeding bereikt worden.

Er wordt aan elke vrouw die overweegt zwanger te worden aangeraden om extra foliumzuur in te nemen om aan de dagelijkse behoefte te voldoen.

Er wordt aangeraden om dagelijks 0,4 mg foliumzuur in te nemen ten minste 4 weken voordat je zwanger wenst te worden, dus best minstens een maand voordat je met je voorbehoedsmiddel stopt. Voor vrouwen met een voorafbestaand risico op spina bifida (persoonlijk, familiaal) bedraagt de profylactische dosis 4 mg per dag.

De behoefte aan foliumzuur is groter gedurende de hele zwangerschap en ook tijdens de borstvoeding. De eerst 12 weken van je zwangerschap is de dagelijkse inname van foliumzuur erg belangrijk, maar je mag foliumzuur verder blijven nemen gedurende de hele zwangerschap en ook tijdens de borstvoeding. Er is geen risico verbonden aan de langdurige inname van een lage dosis foliumzuur.

ALS JE NOG NIET ZWANGER BENT...

Het is niet vanzelfsprekend dat je onmiddellijk zwanger wordt. Er kunnen enkele maanden voorbij gaan. Dit is niet uitzonderlijk. Maar als je na één jaar nog steeds niet zwanger bent, bespreek het dan eens met je gynaecoloog.