zaterdag, november 18, 2006

Web 2.0 podcast

Dit zou een WEB 2.0 podcast moeten genereren. Even proberen!

Add to Netvibes

vrijdag, oktober 13, 2006

To ELO or not to ELO

Was ik gisteren aan het keuvelen over de evolutie van het ELO-gebeuren. De aanwezige collega's, samen lid van de CST-stuurgroep lerarenopleiding, waren het nogal eens. Het gaat niet echt goed. Meer zelfs, er gaan stemmen op om meer en meer buiten de ELO te gaan leren. In tijden van Blog en RSS kan je bijna niet anders want die dingen zie je maar schoorvoetend een plaatsje verwerven.
Helemaal te gek was wat daarna kwam. Moest ik nu toevallig diezelfde dag nog in een lokale middelbare school zijn. Daar hadden de collega's net een algemene personeelsvergadering achter de rug over de werking van de ELO (dit jaar voor het eerst ingevoerd) in hun school. 't Was alsof ik in een ander tijdperk terecht kwam. Daar zijn ze aan het discussiëren over het nut en de haalbaarheid van dat ding, terwijl wij, enkele uren vooraf luidop dachten het af te schaffen ...
Listen to this article Listen to this article

zondag, september 17, 2006

wiki's voor het onderwijs

Wikispaces heeft op dit moment een gratis aanbod voor een wiki's voor het onderwijs, zie www.wikispaces.com/site/for/teachers100K.

zaterdag, september 16, 2006

E-learning is great - f*ck Toledo

De koorts stijgt, het materiaal moèt klaar. Iedereen is er klaar voor, ook Murphy blijkbaar. Al de tweede keer deze week is al m'n cursuscontent uit Toledo verdwenen. We gaan ons eens moeten kwaad maken. We kunnen niet verder. Als dat geen bewijs is dat we met E-leren bezig zijn. We kunnen zelfs niet meer zonder. Zou ik nog een extra weekje vakantie nemen?

zaterdag, september 09, 2006

De laptop van de toekomst

Op deze foto zie je de laptop van de toekomst. Met de vijf uit de kluiten gewassen balpennen kan je aan de slag. De ene projecteert het scherm, de ander het toetsenbord. Het is me niet duidelijk waar de andere 3 voor dienen. Maar ik denk dat ze een webcam, iets met bluetooth en cpu-module zijn...

Zal alleszins het huidig sleurwerk wat beperken ;-)

donderdag, september 07, 2006

Jumpcut.com

Vergeet YouTube.com en Google Video! De nieuwste Web 2.0 video-telg heet jumpcut.com.
Online filmpjes bekijken of je eigen video's met de wereld delen is leuk. Je vergrijpen aan andermans werk nog leuker!

Op Jumpcut.com kan je niet alleen filmpjes bekijken, maar ook bewerken. Iedereen kan regisseur en monteur worden van een filmpje. Je hoeft geen supercrack te zijn. Even de instructies lezen volstaat om met enkele muisklikken beelden te monteren, muziek toe te voegen en zelfs effecten te gebruiken?

Voel je het al kriebelen, Lieve?

dinsdag, september 05, 2006

Leraren halen digitale achterstand niet meer in

Leerlingen halen veel leerwinst uit verbeterde ict-voorzieningen op scholen, maar de digitale achterstand van leraren lijkt onoverbrugbaar geworden. Dat blijkt uit het Jaarboek ict en samenleving van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP).

De effecten van het ict-gebruik bij leerlingen komen tot uitdrukking in meer leren, snel leren, met meer plezier leren en zichzelf succesvoller voelen. Deze leerwinst is volgens het SCP toe te schrijven aan betere computervoorzieningen in het onderwijs, verbeterde kwaliteit van computerprogramma’s en de toename van ict-vaardigheden bij leerlingen.
Daarentegen is de achterstand van leraren ten opzichte van leerlingen, wat betreft de technische kennis van computers en internet, niet meer te overbruggen. De leraren kunnen de leerlingen echter wel bijbrengen hoe zij on-line met elkaar moeten omgaan en hoe ze bijvoorbeeld informatie van internet op waarde moeten schatten.
Rian van Heur