Een extra HARDE SCHIJF plaatsen

 

Als je oude harde schijf bijna vol zit denk je er misschien aan om een tweede harde schijf bij te plaatsen. Als je harde schijf bijna vol zit draait je besturingssysteem niet meer vlot wegens tekort aan wisselbestandsruimte. Tijd dus om jezelf te trakteren op een nieuwe harde schijf. Hieronder een woordje uitleg bij de te volgen procedure.

1. De achterzijde van een harddisk met de connectoren en jumpers           .

Elke harddisk heeft aan de achterzijde een aansluiting voor een platte 40-aderige EIDE-kabel, een aansluiting voor de stroomtoevoer en jumpers om de HDD in te stellen als master, slave enz..
-A- De EIDE- connector wordt verbonden met een platte 40-aderige EIDE-kabel met de  EIDE-poort op het moederbord of op een aparte controller-kaart, naargelang de configuratie. Let op dat de rode draad van de kabel met"pin 1'wordt verbonden (zie figuur 1).

-B- Het stroomkabeltje kun je dankzij de speciale D-vorm onmogelijk verkeerd inpluggen.

-C- De jumpers worden ingesteld volgens de gebruikte configuratie. In het volgende hoofdstuk krijg je daar een woordje meer uitleg over.

 

2. JUMPERINSTELLINGEN                                                                                .                      

 

Moderne computers hebben twee EIDE poorten aan boord. Op elke poort kun je twee EIDE-apparaten aansluiten. Te denken valt aan harde schijven, maar ook aan cd-romspelers, CD-Writers et cetera. Zodra je een extra harde schijf gaat installeren, moet je echter goed uitje doppen kijken. Per EIDEpoort kan er maar één toestel als master staan. Het 2de moet als slave ingesteld worden. Enkele mogelijke scenario's:

Scenario 1
EIDE 1: Harddisk met besturingssysteem
(master) en tweede harde schijf (slave)
EIDE 2: CDRW-speler(master) Cd-romspeler (slave)

Scenario 2
EIDE 1: oude Harddisk (master) en cd-rom (slave)
EIDE 2: Nieuwe harddisk (master)
Scenario 3
EIDE 1: Master en slave harddisk
EIDE 2:Cd-romspeler (master)
 

Op elke EIDE-poort kan je een master en een slave-toestel aansluiten. De modus kan je instellen met de jumpers op het apparaat . Sommige merken maken het je gemakkelijk en hebben uitsluitend instellingen voor master en slave. Andere merken kun je ook nog configureren als single of stand alone. Deze laatste modus wordt gebruikt wanneer er slechts een apparaat op een poort is aangesloten. Meestal wordt het toestel al in de fabriek in deze stand geplaatst.

 

 

 

3. Het beste scenario:

Van de snelste naar de beste manier. Je nieuwe harde schijf zal hoogstwaarschijnlijk sneller zijn dan je oude. Het is daarom interessant om je OS ( Windows) onder te brengen op de nieuwe schiif. ldeaal is dus dat je de nieuwe harddisk op EIDE1 zet samen met een slave naar keuze. Het overige apparaat zet je op EIDE 2.
Het gevolg hiervan is natuurlijk wel dat je de gegevens van je oude harddisk naar de nieuwe schijf moet verhuizen met een copyprogramma.

 

4. Automatische detectie

Als alle gegevens gekopieerd zijn , kun je de oude harde schijf rustig formatteren en gebruiken als datadisk voor al je persoonlijke bestanden. Zwaardere toepassingen plaats je natuurlijk op de nieuwe, grote en vooral snelle harddisk. Voor het zover is , moet je er echter voor zorgen dat de pc de nieuwe schijf herkent; de gegevens van het apparaat moeten, al dan niet automatisch, in het BIOS terecht komen. Je bereikt de “BIOS-setup” meestal door tijdens het opstarten onmiddellijk op de “DEL-toets” te drukken (soms andere combinatie! “shift/F2, F2, F8 enz….). Eenmaal in de BIOS-setup zijn er drie mogelijkheden:
- Zet in de “Standard Cmos setup” de harde schijven op “auto”. Zo wordt er tijdens het opstarten automatisch gedetecteerd welke harddisks er in je computer zitten.
- Laat de harde schijven detecteren door “IDD HDD AUTO DETECTION”. De gevonden informatie wordt dan automatisch ingevuld in de “STANDARD CMOS SETUP”.
- Als de bios de schijven niet automatisch gedetecteerd wordt,  moet je de gegevens van de harddisk  zelf invoeren in de “Standard Cmossetup”.
Je vindt de benodigde informatie terug op het apparaat of in de bijgevoegde handleiding.

 

5. Partitioneren en formatteren

Als je besluit om je nieuwe harddisk volledig opnieuw in te richten, zul de schijf moeten partitioneren en formatteren. Partitioneren doe je met het DOS commando “FDISK”. Formatteren kan je zowel vanuit DOS-mode als vanuit Windows. (bij Windows enkel de schijf waarop uw OS niet aan het draaien is)