Dr. Peter Charles P. Smolders, arts voor Orthomoleculaire geneeskunde

Justus Lipsiusstraat 36/0004, 3000 Leuven.

tel +32475.53.08.58

www.petersmolders.com

Patienten met aanslepende klachten van veelvuldige griepachtige episodes, vermoeidheid, concentratie- en geheugenproblemen, spiervermoeidheid, spierpijnen en peesontstekingen zijn zeer vaak geholpen met een systematisch bloed- en urine onderzoek.

Meestal is er sprake van een ontregeling, die op verschillende systemen tegelijk plaats vindt.

Om een beter inzicht te krijgen in wat uw individueel plaatje van ontregeling is, beginnen we met het volgende schema.

1. Ontregeling thv de darm of beter het darmslijmvlies. Meestal vindt men drie belangrijke ontregelingen:

    a. verandering van de darmflora. Deze samenstelling is uniek voor iedere persoon, bijna een handteken zoals de vingerafdruk, de iris samenstelling en het persoonlijk DNA. Deze flora bestaat uit bacterien, parasieten en schimmels. Er kan een overgroei zijn van bv bacterien, waardoor er veranderingen optreden thv het darmslijmvlies zoals:

    b. ontsteking thv het darmslijmvlies met verandering in doorlaatbaarheid - de filterwerking is veranderd - een verhoogde doorlaatbaarheid noemen we ook wel een darmlek: bv verhoogde doorlaatbaarheid van bepaalde voedingsmiddelen zoals zuivelproducten en graanproducten

    c. slechtere resorptie van vitaminen en mineralen met het ontstaan van belangrijke tekorten zoal antioxidanten.

2. Ontstaan van onsteking. Dat kan thv het darmslijmvlies, de gewrichten, de spieraanhechtingen en de pezen.

3. Afwijkingen in de immuniteit. Er kan een hyperimmuniteit ontstaan zoals allergie, maar ook beginnen autoimmuniteit met aantasting van organen zoals bv de schildklier. Ook is hypoimmuniteit mogelijk: verminderde mogelijkheden om zich te verdedingen tegen infecties.

4. Hormonale afwijkingen. Bv thv organen: schildklier, bijnieren, geslachtsorganen: testis en ovaria. Dit geeft vaak vermoeidheid: mentaal en fysiek.

5. Tekens van oxidatieve stress - onderzoek op anti oxidanten status - er wordt getest op metabole weerbaarheid. Dit beinvloed in belangrijke mate de snelheid van het verouderingsproces.

6. Test op infectieuze belasting: dit is vaak een virale belasting bv het klierkoortsvirus - dit zit in de cel en blijft daar met wisselend impact op elk individu. Dit kan ook bacterieel zijn zoals bv bij de ziekte van Lyme.

Door dit schema bij iedereen te testen, krijgt men een goed inzicht in de persoonlijke weerbaarheid, de zwakke punten en de therapeutische mogelijkheden. Een combinatie van een verbeterde voeding, beweging, vermindering van toxische belasting en aanvullende nutrienten gaat bij iedereen een verandering geven zodat de levenskwaliteit belangrijk verbetert.