koi,vijver koi, vijver chagoi

Ik ben pedro en ben woonachtend in de West-Vlaanders.

Men grote passie is nishikigoi of dood weg japanse koi genaamd en vandaar ik er ook een web site heb van gemaakt.
Ben reeds 10 jaar vijver lief hebber en in mei 2007 heb ik dan ook besloten om een nieuwe koi vijver te plaatsen.

Na veel na denken en 1 jaar van tekenen en fora af te schuimen ben ik tot men huidige concept gekomen.

Men doelstelling was om een energie zuinige en water vriendelijk vijver te hebben.
Het energie zuinige is dan ook goed gelukt al zal ik naar de toekomst toe toch nog wat veranderen om nog zuiniger te gaan werken. De vijver op zen geheel is 25000l groot aan inhoud en heeft een oppervlak van 14m² groot en is 2 m diep.

Ernaast is een filter ruimte voorzien van 5m op 2,8m.
In deze ruimte komen eerst een bezink put van 3800l groot waar de 2 bodem drain in toe komen en deze loopt dan over naar 2 bio lijnen die dan via het lift principe terug de vijver worden in gepompt a 20m³ per u.

De 2 bio lijnen bestaan uit een 4 kamer filter gevuld met 200l h2koi filter media en 18m² japanse mat.
Deel 2 zijn 2 vortexen waarvan 1 gevuld met 150l k1 bewegend bed en 1 gevuld met aardappel zakken.

Er is ook een planten filter voorzien van 3m op 1,3m en 0,8m diep met een inhoud van 3200l die gevoed word vanaf de skimmer en via 110mm buis richting makkie gaat die dan over loopt in een schower filter die gevuld is met 200l keramische pijpje's(hexamedium) en met een gedeelde flow van 10000l per u richting vijver of planten filter gaat.

Men vijver word gestuurd op het principe water verplaatsen door middel van lucht. Airlift genaamd en dit maakt dus dat men vijver energie zuinig werkt met 8,4watt per u per 1m³draaid de hanse vijver.

Een 3tal jaar geleden was ik dus gestart met de plannen van een nieuwe vijver. Daarin moest komen het energie zuinige werken wand zoals we allen weten hebben we voor een vijver van 35m³ toch rap een 500 + watt nodig om deze per u te laten werken (luchtpompen,water pomp,uv lampen enz) Nu zat ik op verschillende fora en daar heb ik een goeie koi vriend Marc leren kennen die zen vijver liftend had gemaakt de eerste in zen rij en hij was dan ook de primeur ermee.

Na wat babbelen en eens ter plaatse te gaan kijken hoe alles werkte heb ik al men plannen her tekend ik was overtuigd van de werking van airlift. Hoe was de werking ervan. Water kwam van de filter retour via pvc werk van 110mm richting vijver daar was een stijgbuis geplaatst van 1,3m lang met erachter een bocht met t stuk, in het t stuk zelf waren er 3 ballen gehangen die bevoorraad werden met lucht deze hangen op een verschillende hoogte. Doordat de lucht stijgt neemt hij een hoeveelheid water mee naar boven en zo krijg je een lift circulatie. dit principe is enkel te gebruiken gravity( water niveau gelijk in filters en vijver). Zo heb ik men vijver verder ontworpen en bij de start van de vijver kon ik met een 45watt nitto luchtpomp een 10000l water verplaatsen. Intussen hebben we wat aan passingen gedaan en verzetten we een 20000l met dezelfde pomp als we dat gaan verekenen hebben we normaal gezien een water pomp nodig die een 100 a 150 watt verbruikt dus daar zit ik ver onder.
Vorig jaar heb ik terug wat testen gedaan met t stukken lucht cilinders enz.

Meer info omtrend Airlift en info kan je verder volgen op mijn Airlift site wand het item is te uitgebreid om hier te plaatsen.

Zo hebben jullie me nu beter leren kennen.
Hopelijk is het boeiend en kunnen jullie iets leren van mij

hier vind ge een impressie van men koi en vijver.

Mvg Pedro


Valid XHTML 1.0 Transitional Valide CSS!