OoglidproblemenBlefaritis-meibomianitis


Dit is een chronische ontsteking van de talgkliertjes van de ooglidrand, meestal veroorzaakt door de stafylococcus aureus bacterie. Het geeft branderige, jeukende, geïrriteerde ogen, de ooglidranden zijn rood en gezwollen, tussen de wimpers zitten vaak schilfertjes.
Als behandeling moeten de ooglidranden gereinigd worden en kunnen warmtecompressen en kunsttranen verlichting brengen.

blepharitis_45368_lg

Entropion ( het ooglid is naar binnen gedraaid)


Dit wordt op oudere leeftijd meestal veroorzaakt door het verslappen van de huid.
Een ooglid dat naar binnen draait geeft een schurend gevoel omdat de wimpers tegen het oog wrijven.
Onder plaatselijke verdoving kan dit operatief hersteld worden.

page12_1Ectropion ( het ooglid is naar buiten gedraaid)

Ook dit wordt meestal veroorzaakt door het verslappen van de huid met ouder worden. Het geeft aanleiding tot een branderig gevoel omdat het oog niet meer goed sluit en het oog droger wordt.
Onder plaatselijke verdoving kan dit operatief hersteld worden.

page12_2
Ooglidtumoren

Zowel goed- als kwaadaardige tumoren op de oogleden komen relatief vaak voor. Ieder knobbeltje of zweertje dat na 2 maand niet verdwijnt kan u best even laten nakijken, zeker wanneer een bobbel toeneemt in grootte of gemakkelijk bloedt. Zo nodig wordt dit onder lokale verdoving weggenomen en microscopisch onderzocht.

page12_3
Chalazion

Dit is een zwelling in het boven- of onderooglid. De oorzaak is een verstopping en ontsteking van een vetklier in de ooglidrand. Vaak verdwijnt dit binnen de paar weken. Bij een groot letsel kan de etterige inhoud operatief verwijderd worden.

page12_4