uganda_logomurch fall kibale queens ishasha bwindi mburo

Onze vakantiedagen in Oeganda

Een indrukwekkende reis met de meest mooie uitzichten en vele emoties van grappig tot bijna hartverscheurend.

De bezochte plaatsen

Door de vele bezochte plaatsen hebben we zeker een realistisch beeld van deze Parel van Afrika gekregen. De positieve levenslust van de vriendelijke mensen geven je soms een vertekend beeld van het toch arme land. Daartegenover staat de pracht van de natuur die soms adembenemend is. De hoogtepunten van ons bezoek aan dit land zijn zeker de berggorilla's en chimpansees.

Neushoorn stop bij Masindi

Een stop bij het Ziwa Rhino Sanctuary Wild Reserve. Door het door burgeroorlogen geteisterde land zijn de laatste wilde neushoorns gezien in 1983. Deze beesten werden gejaagd door stropers en verkocht aan Chinezen voor medicijnen en ceremonie dolken.
Rhino Fund Uganda zorgt ervoor dat deze dieren met een efficiënt kweekprogramma weldra een nieuwe kans krijgen om in Oeganda vrij te kunnen rondlopen. Graag dragen wij ons steentje daaraan bij en met het toegangsgeld steunen wij dit programma.

Wandelend door de steppe met een ranger en een tracker duurt het niet lang en we zien de dieren op een 20m afstand. Als je die beesten ziet op zo een korte afstand beweeg je erg voorzichtig en praat je erg stilletjes zonder dat iemand je zegt voorzichtig te zijn of stil te praten. Tegenover deze mastodonten te staan is enigszins verrassend maar ook ongelooflijk avontuurlijk.

Murchison Falls National Park

Murchison Falls een prachtige 60m brede en bijna 45m hoog waterval. Te bezichtigen van heel nabij op de top en per boot vanuit Lake Albert.

Een natuurpark met een kleine 3900km². Na de oorlogen die bijna catastrofaal waren voor fauna en flora heeft het park zich wonderwel herstelt in de laatste decenia's. Dit park is op weg om een van de fraaiste natuurparken te worden in centraal Afrika. Murchison Falls National Park panoramisch

Door verschillende game drives en een bootsafari zien we een heleboel van het wildleven in het park en dit van zeer, zeer dichtbij. Krokodillen, olifanten, nijlpaarden, reptielen en vogels. Het indrukwekkendste is een in het water springende krokodil op enkele meters van onze boot.

Kibale Forest National Park

Een regenwoud met vele vogelsoorten, bosolifanten en de meest bezochte dieren, de chimpansees. Dit park is een 800km², een uitloper van het Queen Elizabeth National Park maar zeker niet vergelijkbaar qua landschap.

Sinds begin 1990 wordt de natuur hier min of meer gereguleerd maar dan zonder schade aan te brengen aan het wildleven. Met de tientallen verschillende te vinden diersoorten is men hierin zeker geslaagd. Waaronder leeuwen, luipaarden, nijlpaarden, buffels en antilopen. De aapachtige zijn de meest opmerkelijke dieren in dit dichte woud.

Queen Elisabeth National Park

Zoals in alle parken in Oeganda heeft dit park ook veel te lijden gehad van de verschillende oorlogen. Het wildleven heeft zich door grote inspanningen van de overheid en een goed beleid betrekkelijk goed kunnen herstellen maar is belangen nog niet op het niveau van voor de oorlogen.

De belangrijkste trekpleister zijn zeker de zeldzame boomklimmende leeuwen. Dit geluk hebben wij niet maar niettemin zien we een heleboel dieren en zeker tijdens onze boottocht op het Kazinga kanaal die het park in tweeën snijdt. De verschillende gamedrives in het park daarentegen zijn niet zo spectaculair. Wat Oegandese kob antilopen en wrattenzwijnen, buffels dit is ongeveer wat we te zien krijgen. Toch iets specials, een reuzewoudzwijn die ons verwonderd aankijkt. Dan de adembenemende uitzichten. Weer de prachtige verzichten en een fotogeniek kratermeer.

Q.E.np Ishasha sector

Ishasha ligt in het zuiderse punt van het Queen Elisabeth National Park langs de oevers van de Ishasha rivier en ten zuiden, de grens met Congo.

Bwindi Impenetrable Forest National Park

Het park een 330km² is een stuk onvervalste jungle dat de laatste 25000jaar niet aan ecologische veranderingen onderhevig is geweest. Het park ligt op een hoogte tussen 1100 en 2600m, een bezoek vergt dan ook heel wat klimwerk en soms onder zeer zware omstandigheden. Ongeveer de helft van de berggorilla wereldpopulatie woont hier in het Bwindi Impenetrable Forest n.p. Het park geniet daarom van bijzondere bescherming.

Een bezoek aan de berggorilla's is niet zo eenvoudig als men denkt. Het is niet een wandelingetje in een Europees bos. Dit lijkt meer op een bergworsteling. Na een briefing stappen we achter onze rangers op zoek naar de gorilla's. Na enkele hevige regenbuien, geploeter door modder en een pad gehakt in het dichte woud komen we aan bij een kleine groep gorilla's met een zilverrug en een moeder met baby. Er is geen sprake van paniek bij de dieren. Tot op een 4tal meters kunnen we deze dieren benaderen. Het is erg fascinerend en opwindend om langs deze indrukwekkende mensapen te staan. Het bedrag van $500 voor de 'permit' en het geploeter door het oerwoud spelen geen rol meer als je na een uurtje afscheid neemt en de terugweg naar de bewoonde wereld inzet. Het gevoel van diepe voldoening overvalt je zodra je het dichte oerwoud verlaat en beseft dat je een onvergetelijk schouwspel hebt meegemaakt wat niet door veel mensen gezien is.

Bwindi Forest

Lake Bunyonyi

De streek rond Kabale is zeer attractief. Het bezochte Lake Bunyonyi is een zeer prachtig meer met verschillende eilandjes en glooiende begroeide oevers. Hier is het huren van een boot een verplichting want de omgeving van het meer is fenomenaal prachtig.

Lake Mburo National Park

Lake Mburo is maar één van de vijf meren in het park. Het is een uniek gebied, gemakkelijk bereikbaar vanuit Kampala en Masaka. Onder begeleiding van een ranger bezochten wij ook het park te voet. Een hele belevenis om tussen verschillende wilde dieren te wandelen. Dit is het enige gebied in Oeganda waar we impala's en zebra's terugvinden. Leeuwen zijn reeds vanaf de jaren '70 uitgeroeid maar toch zijn er nog luipaarden, hyena's en krokodillen. Gevaarlijk genoeg om een ranger mee te nemen.

To our guide Bosco

Thank you for the wonderful journey. For the knowledge, dedication and devotion you deserves a big compliment. Thank you very much, my friend.