Zicht op de Nijl

De bronnen van de Nijl

Inleiding

De Witte Nijl is met haar 5 611 km vanaf het Victoriameer tot de Middellandse Zee de langste rivier ter wereld. Beschouwt men de verst afgelegen bronrivier, de Kagera, van het Victoriameer als bron dan is de afstand tot de zee 6 677 km.

De Kagera stroomt vanuit het westen in het Victoriameer. De Nijl vormt de afwatering van dit meer en vertrekt vanuit de noordelijke punt. Via een aantal spectaculaire watervallen zoals de 120 m hoge Murchison waterval bereikt de rivier het Albert meer. Vanuit dit meer vertrekt ze weer.

De rivier mond dan uit in onoverzichtelijke en moeilijk doordringbare moerassen die men de Soed noemt en vervoegt verschillende kortere armen van de rivier zoals de Bahr al-Ghazal. Ze bereikt Khartoem dat op de samenvloeiing van de Witte en Blauwe Nijl gelegen is. De Blauwe Nijl ontstaat in Ethiopië als bronrivier van het Tanameer, de Abay Wenz. Ze loopt in een grote boog door een diepe kloof richting Soedan. De Blauwe Nijl is 1 610 km lang.

Ten noorden van Khartoem stroomt de Nijl door een smalle valei in de woestijn en wordt door cataracten of stroomversnellingen gehinderd. Na twee reusachtige meanders stroomt de rivier Egypte binnen en bereikt het Nassermeer dat gevormd werd na de bouw van de Assoean stuwdam. Het Egyptische deel van de Nijl is 1 530 km lang.

Na Caïro splits de rivier in twee en vormt een 24 000 vierkante kilometer grote delta.

Testwebsite AI - ITN