de KUTTER telescoop

 

Algemeen.

 

Dit telescooptype werd in de jaren vijftig van vorige eeuw uitgevonden door de Duitse ingenieur en filmregisseur Anton Kutter. Het is een ideaal instrument voor het waarnemen van maan en planeten bij sterke vergrotingen en hoge resolutie.

 

De naam, die internationaal wordt gebruikt voor deze telescoop, nl. Schiefspiegler  verraadt reeds zijn constructie. De spiegels (holle hoofdspiegel en bolle vangspiegel) staan ‘schuin’ tegenover elkaar opgesteld, waardoor de stralengang niet belemmerd wordt door de vangspiegel.

 

Door de afwezigheid van een centrale obstructie, het gebruik van ultraprecieze sferische spiegels en een lange brandpuntsafstand, geeft deze telescoop zeer contrastrijke, scherpe beelden. Hij is ook veel lichter van bouw  dan bijvoorbeeld een refractor van 200 mm met dezelfde brandpuntsafstand. De Kutter telescoop is typisch een zelfbouwinstrument. Niettegenstaande commercialisatie o.a. via Lichtenknecker Optics, en AOK

is het nooit een sterk verspreid instrument geweest. Volkssterrenwachten inbegrepen schat ik dat er zo een 10 ą 15 werkende toestellen in ons land zijn.

 

Zelf heb ik voor het eerst kennis gemaakt met de Kutter telescoop in 1970. Na lectuur van het populaire  Thieme’s Sterrenboek heb ik een eerste exemplaar gebouwd, een 11 cm met brandpuntsafstand van 272 cm. Nu, bijna 35 jaar later, is het nog steeds mijn voorkeur telescooptype.

 

Mijn huidig instrument is een 200 mm exemplaar met platbolle correctielens. 

 

Wie meer wil weten over dit telescooptype mag me gerust contacteren: mailto:philip.doutreligne@pandora.be

 

 

 

 

 

 

AppleMark

 

AppleMark

 

AppleMark
    

 

File written by Adobe Photoshop® 5.0

 

 

 

 

 

 

 

kenmerken.

 

Kutter telescopen moeten met de nodige zachtheid behandeld worden, om de collimatie niet te verstoren. Het is een tweede natuur geworden om, voor elke waarnemingssessie, een stertest uit te voeren en, indien nodig, de collimatie bij te stellen. Bijzonder gevoelig voor ontregeling zijn de secundaire spiegel en de platbolle correctielens.

 

Mits enige oefening en ervaring neemt het collimeren slechts enkele  minuutjes in beslag. Er zijn ook niet echt hulpmiddelen zoals een cheshire oculair voor nodig. Wegens de lange brandpuntsafstand van 4 meter kan het collimeren zelfs via ‘eyeballing’.

 

Als de optiek goed is afgesteld, volgt een feest voor het oog. Mooie, ronde, kleine Airy schijfjes, met daarrond 1 tot 2 buigingsringen, zelfs bij vergrotingen van 400 X. Voor overzichtsbeelden en voor deep sky werkt een vergroting van 100 X ideaal. Voor de maan gebruik ik regelmatig 150, 200, 400 X (in goede seeing scherp tot 800 X mogelijk, maar beeld is dan lichtzwak). Voor planeten 200, 300 en 400 X.

 

 

 

Andere kutters.

 

Deze 200 mm kutter werd gebouwd door de Nederlander Willem Van Nood. Hij bestaat uit een lichte metalen mantel die is opgehangen rond een licht en stevig buizenframe. Omwille van deze lichte en toch stijve constructie kan deze telescoop probleemloos mee op reis, zonder al te veel gevaar voor de collimatie.

 

 

 

 

 

File written by Adobe Photoshop® 5.0  File written by Adobe Photoshop® 5.0

 

meer beelden van andere Kutter Schiefspieglers

 

BULLETIN A  dit is de originele publicatie uit 1958, uitgegeven door Sky Publishing Corporation (Sky & telescope). In dit pamflet van 20 pagina’s beschrijft Anton Kutter uitvoerig de verschillende principes die aan de grondslag van de kutter Schiefspiegler liggen. Hij geeft ook alle mogelijke correctietoestanden op voor de verschillende systemen en beschrijft de correctie-optiek. Een waardevol historisch document, bijna niet meer te vinden!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

home      moon      sun       optics