Zelf een boek uitgeven?

Sef van Wegberg

www.sefvanwegberg.nl

 

Januari/februari 2007

 

Mijn versjes staan mooi overgetypt in een bijna 150 pagina’s dik Worddocument. Maar… ze staan daar maar te staan… een beetje sneu.

Waarom zou ik er niet een aantal uitkiezen, die laten bundelen en er een mooi boekje van laten maken?

Leuk idee! Maar… hoe pak ik dat aan? Hoe krijg ik ze gepubliceerd? Stuur ik het manuscript naar een reguliere uitgeverij? Om daarna minstens drie maanden geduldig te wachten en vervolgens – hoogstwaarschijnlijk – een ‘njet’ op mijn bord te krijgen? Of neem ik het heft in eigen handen?

 

Uiteindelijk wordt het mogelijkheid 2.

 

Als je een boek uitgeeft in eigen beheer, ben je zelf verantwoordelijk voor de financiering, de redactie, de vormgeving van de omslag en van het binnenwerk, het laten drukken en binden. Je kunt precies bepalen hoe je boek eruit zal zien.

 

Als je boek ‘af’ is, is de cirkel echter nog niet rond. Het moet dan bij wijze van spreken nog beginnen, het is immers de bedoeling dat je boek gelezen wordt! 

 

Na enig speurwerk, wikken en wegen, ben ik terechtgekomen bij internetuitgeverij Boekenbent, toen in Roosendaal gevestigd, nu in Barneveld. Voor meer informatie over Boekenbent verwijs ik u naar de website Boekenbent.

 

Waarom koos ik voor Boekenbent?

 

· Boekenbent kan een aantal van de bovengenoemde taken van je overnemen. Dit was voor mij een oplossing, omdat ik hier geen handigheid in heb.

· De goede prijs/kwaliteit verhouding.

· Prima service, vlotte samenwerking.

· De boeken zien er mooi verzorgd uit. Ik koos voor paperbackuitvoering en gelijmd gebonden boekjes. De boekjes zijn stevig, de bladzijden laten niet los.

· Boekenbent kan een ISBN-nummer voor je aanvragen. Dat kan je ook zelf doen, maar voor mij was het een voordeel dat ik dit kon uitbesteden.

 

Juni 2007

 

’t Kamikazemusje rolt van de pers.

Zoals ik al zei, uitgeven in eigen beheer betekent ook dat je de verkoop zelf verzorgt. Wat houdt dit o.a. in?

· Persberichten maken en versturen

· Advertenties plaatsen

· Je eigen website maken

· Boekhandels bezoeken

· Verkoop aan bibliotheken

· Administratie…

 

Ik heb het geluk gehad dat ik het boekje in enkele boekhandels kon leggen.

Verder heb ik flyers verdeeld en hebben enkele streekkranten uit mijn woonplaats en geboortedorp een artikel aan ’t Kamikazemusje gewijd. Tevens toonden vrienden en kennissen tot mijn groot genoegen veel belangstelling voor het boekje!

 

Februari 2008

 

Er worden plannen gesmeed om een tweede boekje uit te geven. 

Ook deze keer gaan we met Boekenbent in zee. Meer uitleg over dit boekje vindt u onder Versjesbundels. 

 

 

Wat ík vooral onthoud van mijn ‘avontuur’ in eigen beheer:

 

· Je moet er wat geld en moeite voor over hebben. De energie die je erin steekt is niet te onderschatten! Ik heb gelukkig hulp gekregen uit verschillende hoeken (vlotte samenwerking met de internetuitgeverij, hulp en steun van mijn vrouw en dochters).

· Het is nog niet zo lang geleden dat ik ontdekt heb dat ik nog leuke versjes en rijmelarijen kon schrijven. Het schrijven schenkt me voldoening, het (zelf) uitgeven eveneens. Het heeft me dus ook een stukje gelukkiger gemaakt!

Left Arrow:        Terug naar berichten

HOME

BIOGRAFIE

VERSJESBUNDELS

VOORDRACHTEN

BERICHTEN

BESTELLEN