Start Gifkikkers Voedseldieren Paludaria Planten Links

 

Dendrobates leucomelas

 

Soort:  Dendrobates leucomelas (leuco=wit, mela= zwart)

Nederlandse naam: Bijengifkikker

Beschrijving: Een redelijk grote kikker (3 4 cm) met duidelijke herkenbare kleuren. Geel tot oranjegele tekeningen op de rug met zwarte vlekjes en dwarsbalken. De tekeningen zijn van kikker tot kikker verschillend, zo is de identificatie heel gemakkelijk. Het is een zeer actieve dagkikker, wat het plezant maakt om hem te houden.

Geslachtsonderscheid:  Het is niet eenvoudig om het geslacht van deze kikker te bepalen. Na een jaar zijn deze dieren wel geslachtsrijp en bij gelijke ouderdom en goede voeding zijn de vrouwtjes meestal een beetje ronder en groter dan de mannetjes. Het enige echte kenmerk van een mannetje is de baltsroep. Een 10 15 seconden durende triller.

Terrarium: Je kan deze dieren perfect als koppel houden maar ook in kleine groepjes. Ze zijn vrij tolerant en echte problemen zal je niet ondervinden.  Ze houden wel wat van warmte (24C tot 28C) overdag. 's Nachts mag dit wel een paar graden zakken. Je kan best wat schaduwrijke plaatsen voorzien met bladafval. Open plaatsen zijn ook altijd leuk. Verder een goede waterhoudende achterwand en wat hout en stenen. Zorg wel dat ze de nodige schuilplaatsen hebben.

Weetjes: Zoals je ziet heeft hij de naam wit-zwart meegekregen uit het Latijns. Dit komt doordat de kleur wit -zwart wordt in sterkwater.

Nog enkele fotootjes:

 

 

 

E. tricolor
D. leucomelas
D. auratus
D. tinctorius
O. pumilio
A. galactonotus
R. ventrimaculata