logo ppz
Ontstaan en geschiedenis
 
home > ontstaan en geschiedenis
  knop geschiedenis  

De naam

Voor velen ligt de afkomst van de naam “Pippezijpe” niet voor de hand. Nog nooit eerder van gehoord en buiten de Vlaamse grenzen blijkt hij onuitspreekbaar te zijn. Maar waar hebben wij onze boter gehaald? Pippezijpe is een volkskunstgroep gevestigd te Dilbeek. Logischerwijs zoeken we een naam die verband houdt met Dilbeek.
In de zuidoosten hoek van Dilbeek, tussen de Ninoofsesteenweg en de Brusselse Ring, ligt een historisch gebied van water en bronnen. Het gebied draagt de welluidende naam “Pippezijpe”: de naam voor onze volkskunstgroep was dan ook snel gevonden.

Het historisch brongebied Pippezijpe maakt ten tijde van de Bourgondische Hertogen deel uit een groot domein ‘Hof te Itterbeek’ (later hernoemd naar ‘Hof van der Groten’). In het midden van de 17e eeuw is dit gebied bron en leven voor de Kartuizerij van Scheut. Doorheen de volgende eeuwen leverde de Pippezijpebron helder en zuiver water voor het Hospitaal en de vele wijken van Anderlecht.
Door de verwoestende ingreep van mens en auto (de ‘ring van beton’ omsluit Brussel in november 1978) krimpt Pippezijpe in tot een groene bufferzone tegen de Ring. Maar de bron van Pippezijpe sijpelt weer en doet de groene buurt heropleven.

De bron herleeft eveneens door zijn naam te verlenen aan onze levendige volkskunstgroep die opgericht werd in Dilbeek op 15 maart 1989. Oorspronkelijk kon de groep terecht voor zijn dansmomenten in ’t Verloren Hofke, tegenwoordig oefenen we in het CM-lokaal van Dilbeek.

top top

Doelstellingen

Als organisatie voor amateuristische kunstbeoefening, stelt Pippezijpe zich tot doel:
 • de Vlaamse volkskunst te beoefenen, aan te moedigen en actief te ondersteunen
 • vanuit de Vlaamse eigenheid ernaar te streven deze volkskunst actief uit te wisselen met alle andere volkskunstgroepen in Vlaanderen en met alle andere volksculturele gemeenschappen in Europa en de wereld
 • mensen bij elkaar te brengen die zich achter deze doelstellingen scharen om gemeenschappelijke activiteiten uit te oefenen

top top

Subgroepen

 • Schietspoelkes, kinderen
  > dansmomenten
 • Spinnewielkes, jeugd en volwassenen (optredengroep)
  > dansmomenten
 • Haspenmolen, ‘ouderen’
  > dansmomenten
 • De Rinkelbom, muziekgroep bestaande uit accordeon, rinkelbom, fluiten, hakkebord, slagwerk, …
 • Die Vlercke, vendeliersgroep
  > vendelmomenten

top top

Onze vlaggen

De Pippezijpe-vlag

ppz vlagHet bestaan van de vendeliersgroep 'Die Vlercke' leidt meteen tot een groepsvlag.

De symbolen zijn niet willekeurig samengesteld, maar hebben een diepere betekenis. Ze zijn een complex van trots en streven, aanhankelijkheid en gemeenschapsgevoel in beeld uitgedrukt als een zelfstandig en ondeelbaar ding.

Onze vlag is verdeeld in twee symmetrische helften met een staande lijn. Links de kleuren van Dilbeek, rechts een achtergrond van sabel met vallende druppels van azuur, symbool van de bron Pippezijpe gelegen in het Verloren Hofke, groene oase in een verstedelijkt milieu. Het 'hofke' is omringd met een bruine palissade, heraldisch symbool voor tuin. De cirkel staat voor de eenheid van streven van onze groep en voor de geborgenheid van en in de 'kring'.

De groepsvlag

groepsvlagHier is de laatste nieuwe aanwinst bij de vlaggen, namelijk een vlag met het logo van Pippezijpe erop. Deze en andere vlaggen worden steeds gebruikt bij onze vendeloptredens.

 

 

 


top top

Culturele bindingen

Pippezijpe is niet actief op een eiland, maar heeft verschillende culturele bindingen

top top

  knop klederdrachten  
  knop agenda  
  knop oefenstonden  
  knop uitwisselingen  
  knop ontvangen prijzen  
  knop interessante links  
  knop archief  
  knop contact