Werkwijze

De potten worden eerst in vorm gedraaid, waarna ze een paar dagen afgedekt moeten drogen tot ze lederhard zijn, dan komen de potten terug op de schijf en worden ze afgedraaid naar de juiste vorm en afmeting.

Vervolgens worden de potten in twee belangrijke fasen gebakken, de eerste fase; het biscuitbakken, zet de klei om in een vast, poreus materiaal met structuureigenschappen die nodig zijn om materiaal te kunnen aanbrengen.

Na het biscuit bakken komen de stukken terug uit de elektrische oven en na het afkoelen worden de potten voorzien van een laag glazuur. Men kan dit er op spuiten of het stuk dompelen in een bad.

De tweede fase, het gladbranden, doet het glazuur vast smelten op de pot. Dit gebeurt op ongeveer een 1260C. 

De glazuur wordt zelf samengesteld.             

 

                                   RAKU

Wat is raku?

Raku is een  Japanse baktechniek waarbij potten, die eerst biscuit gebakken zijn op 900C 950C  en voorzien zijn van een laagje glazuur, in een speciale rakuoven geplaatst worden.   Door de zeer korte baktijd onderscheidt Raku zich van de andere baktechnieken.

 

Wanneer is de rakutechniek ontstaan?

In 1525 vestigde de Koreaanse pottenbakker Ameya zich in Kyoto  (Japan).   Van hem zegt men dat hij de eerste was die deze zeer bijzonder stookwijze toepaste.

Hoe gaat men te werk?

In ongeveer  30 min warmt men de oven met een gasbrander tot 1000C. Als deze temperatuur bereikt is en het glazuur gesmolten is neemt men de stukken met een tang uit de oven. Vervolgens plaatst men de stukken  in een metalen vat met een beetje zaagmeel  waar ze ongeveer 30 minuten verblijven.

Daarna worden de stukken met een tang uit de metalen ketel of het vat genomen  en worden zo ondergedompeld in een vat, gevuld met water.

Na het afkoelen moeten alle stukken nog met een product en een schuursponsje afgewreven  worden.

Raku bakken neemt redelijk veel tijd in beslag maar het unieke resultaat, dat aan de hand van deze techniek wordt bekomen, mag zich dan ook laten zien.   Typisch aan de rakutechniek zijn de kleine zwarte kraakjes in het glazuur.

 

Raku-potten: