HET ONTSTAAN VAN PORTIFOLIO

 

De geschiedenis van Portifolio begint reeds voor het ontstaan van de naam Portifolio. Tijdens het derde middelbaar wordt er in het K.A.Lier een eerste maal een Morpho-quiz georganiseerd. Bij Tist en Yves komt het idee op om aan deze editie deel te nemen; samen met hen Bert Menschaert, Kenny Faes en Ben van Erck. Dit vijftal neemt deel aan hun eerste quiz, die voorafgegaan wordt door een dictee. De exacte uitslag van deze kwisavond kennen we niet meer, maar we herinneren ons wel dat we met een vierde plaats verscheidene leerkrachten voorafgingen (ja ja, de 7e plaats van een toenmalige leerkracht van ons zal ons voor altijd bijblijven, en haar ook).

 

Een jaar later nemen we opnieuw deel aan de tweede editie van deze schoolquiz, doch van de oorspronkelijk bezetting blijven er slechts 2 personen over: Tist en Yves. Vanaf dit moment worden deze twee regelmatig op diverse quizavonden in het Lierse gesignaleerd. Zij worden meestal vergezeld door Filip De Haes, Dirk Geuens, Kim Janssens, Bert Menschaert of Nick Verhaert, om alzo tot de gevraagde 4 of 5 teamleden te komen. De volgende jaren nemen ze als één van twee jongerenploegen deel aan de quizzen georganiseerd door de Putse quizverband, een idee dat kwam van Nick en Kim. Dit systeem van direct antwoorden door het antwoord op bordjes te schrijven had iets amateuristisch, doch een goede sfeer zorgde voor talrijke leuke avonden. 

 

Het is ook in deze periode dat Portifolio als ploegnaam ontstaat: naar aanleiding van de bespreking van Yasmines nieuwe CD Portfolio, komt de gedachte deze naam iets aan te passen: het wordt uiteindelijk PORTIFOLIO!

 

Een eerste verandering in het uitzicht van Portifolio gebeurt wanneer onze middelbare schoolperiode erop zit. De wegen gaan uiteen, waar de meesten hun studentencarriere voortzetten in Antwerpen, gaat Yves naar de V.U.B. terwijl Dirk naar de K.U.L. gaat. Ondanks dat ieder zijn eigen weg gaat en het contact afneemt, blijft Portifolio bestaan.

 

Het toeval wil dat Tist tijdens zijn rechten-studies op de trein naar Lier in contact komt met medestudent Peter, die ook geïnteresseerd blijkt in quizzen. Peter is echter geen onbekende: is het toeval of niet, maar Peter heeft zijn laatste jaar lager onderwijs doorgebracht in dezelfde basisschool als Yves. Tijdens het uitwisselingsprogramma met de basisschool van Mettet hadden ze beiden dezelfde Waalse copain (Jean-Luc). Na het lager onderwijs hadden hun wegen zich gescheiden (Yves K.A. Lier - Peter St Gumaruscollege), doch op weg naar hun respectievelijke scholen kruisten hun wegen nog regelmatig.

 

Als 4e lid van Portifolio komt Liesbeth er bij. Haar zussen spelen net zoals de zussen van Tist muziek, neem daarbij het feit dat Tist en Liesbeth in dezelfde straat wonen en de link is gemaakt. Deze 4 personen vormen sinds 1997 de nieuwe fundering van Portifolio, waarbij ze nog regelmatig worden bijgestaan door één van de ex-studiegenoten.

 

Een nieuwe wending doet zich voor eind 2002: onze Peter leert Vicky kennen en het klikt tussen die twee :-)  Gelukkig voor Portifolio is Vicky ook gebeten door de quizmicrobe en sedert 2003 (haar premiere was op de Moeve-quiz, de dag na het PK-galabal, remember?) maakt zij regelmatig deel uit van Portifolio.

 

Sedert 2004 is iedereen van Portifolio ook aan het werk en dit vertaalt zich ook op quizgebied: de tijd vliegt en veel vrije tijd is er niet meer. Bring back the good old days, when we were students...