lampen  

De Gloeilamp

Toen op de wereldtentoonstelling van Parijs in 1881 voor de eerste keer elektrische gloeilampen te koop werden aangeboden door fabrikanten als Edison, Maxim en Swan, keken de bezoekers verbaasd op. De gloeidraden bestonden immers uit kooldraden. Deze kleine gloeilampen stonden in een schril contrast met de grote koolspitsenbooglampen (80 cm groot) die aan het plafond van de expohallen hingen. Voor die tijd was het een groot mysterie dat deze kleine lampjes licht konden geven zonder ze eerst aan te steken met een lucifer - oudere mensen zeggen nog wel eens: steek eens wat licht aan.
 

Radio lampen

Deze drie elektroden-lamp werd ook wel de “wonderlamp” genoemd. Ze kon gebruikt worden als detector, als versterker en als zendertriodelamp. Op zeer grote schaal werden deze diodes en triodes of vacuümbuizen toegepast in versterkers, zenders, radio en TV tot zelfs in de eerste computers. Zo ontstond weer een grote industrie.
  radiolamp
  radio's  

Radio

De uitvinding van de radio leverde een bloeiende industrie met veel werkgelegenheid op. Gedurende deze periode werden prachtige toestellen geproduceerd; staaltjes van speciale vormgeving en van industriële kunst. Tegenwoordig kunnen we op veel andere manieren naar de radio-uitzendingen luisteren, met kleine miniaturen, grote, kostbare, luxetoestellen of de computer, de mobiele telefoon enz.
 

Grammofoon

Het gelukte Edison in 1877 om een apparaat te construeren waarmee hij de menselijke stem (geluidsgolven) mechanisch kon opnemen maar ook kon weergeven.
Een nieuwe industrie voor het massaal produceren van grammofoons en -platen was geboren. Het Radiomuseum in Overpelt herbergt hier vele voorbeelden van.
 
  TV  

Televisie

Paul Nipkow bedacht een mechanisme om beelden om te zetten in elektrische signalen. Via een snel ronddraaiende schijf met gaatjes, in spiraalvorm gerangschikt, kon een beeld worden afgetast voor opname en weergave.
Tegenwoordig hebben we hier de electronische variant van.
 

Telefoon en Telegraaf

Bij de telegraaf worden met een seinsleutel electrische pulsen, morsetekens, over een lijn verstuurd. Met een telefoon kunnen we gewoon een gesprek voeren.
  telefoon