Broeders en zusters, zowel in de eerste lezing als in het evangelie vertrok het verhaal vandaag van hetzelfde uitgangspunt. In de lezing komt men Mozes verwittigen dat er twee aan het profeteren zijn, die niet tot het clubje van de profeten horen. Bij Jezus klaagde men over iemand die geen apostel was en toch de duivel durfde uitdrijven.

Dat klagen is een zeer natuurlijke reactie.

Men tracht steeds zijn eigen verantwoordelijkheden te beschermen – als wij iemand iets zien doen waarvan we denken dat we daar zelf voor verantwoordelijk zijn, dan voelen we ons verongelijkt, zelfs bedreigd.

Doch zowel Mozes als Jezus reageren heel onverwacht: Wie niet tegen ons is, is vr ons. Wacht even – is het normaal niet net omgekeerd? We weten heel goed wie vr ons is, en alle anderen verdenken we van tegen ons te zijn.

Jezus draait het echter om, maakt het positief – je moet ervan uitgaan dat als iemand niet expliciet tegen je is, dat die persoon je kan helpen.

Doch daarna gaat Jezus plotseling een zeer strenge kant op – als je iets doet dat tegen de blijde Boodschap ingaat, dan ben je beter af om met een molensteen rondom je nek in het water gegooid te worden! Je hakt beter je hand of been af, rukt je eigen oog uit, dan dat je een der kleinen die op Jezus vertrouwen in de steek laat.

Straffe woorden, die natuurlijk opnieuw tot denken aanzetten.

Natuurlijk bedoelt Jezus niet dat je beter jezelf kreupel maakt dan niet het goede te doen. Wat Hij wel wil uitdrukken is dat we voor onszelf, voor ons gezin, eigen veiligheid, comfort en macht, dikwijls zoveel over hebben. Terwijl we het heel wat moeilijker hebben met inzet voor zaken die ons geloof aangaan. Cru gezegd – het is voor ons gemakkelijker om geld te spenderen aan onszelf, dan om ditzelfde geld aan een goede zaak te geven.

Liever aan een pint of een koffie, dan in de schaal.

Ge voelt het al komen – we gaan het ook over de omhaling van vandaag hebben – de omhaling van mediazondag.

En toch hangt dit logisch samen met de lezingen van vandaag. Als iemand niet expliciet tegen het geloof is, kan die persoon ons helpen. Vandaar dat het belangrijk is via de media de blijde boodschap zo goed mogelijk uit te dragen. Het is belangrijk om alle mensen de kans te geven om te kiezen – om voor of tegen te zijn. Doch dan moeten ze weten waarover het gaat, moeten ze ook de standpunten van de kerk kennen, de belangrijke punten van ons geloof.

De omhaling van vandaag in alle parochies is dan ook bestemd voor een leefbare toekomst van onze christelijke media. Daartoe behoren de internet toepassingen zoals Kerknet.be en de kindersite Nabbi.be, radioprogramma’s zoals Braambos, en de TV programma’s. 

Met deze omhaling moeten zowel werknemers als materialen bekostigt worden – ze is dan ook van harte aanbevolen!