Elektronische dobbelsteen

Met dobbelstenen zijn er altijd wel problemen. Mensen rollen ze niet goed, het is niet duidelijk op welke kant ze liggen, ze rollen van tafel,... Deze schakeling zou dit kunnen verhelpen. Het gaat hier om een 'elektronische dobbelsteen'. Wanneer men S1 indrukt, begint de dobbelsteen te 'rollen'. Wanneer S1 terug losgelaten wordt, verschijnt er een willekeurig getal op de leds.

De schakeling werkt als volgt. IC1A (een schmitt trigger NAND-poort) vormt samen met C1 en R2 een oscillatortje. Wanneer S1 ingedrukt is, komt op de uitgang ervan een signaal van ongeveer 100 Hz. Door IC1B wordt hiervan een mooie blokgolf gemaakt, die op zijn beurt naar de klokingang van de 4017 gaat. De 4017 telt constant van 0 tot 5.

Van deze uitgangen (en het Carry-bit) wordt door middel van de diodes een 'dobbelsteenpatroon' gemaakt. Dit gaat via de transistors naar de zeven leds. Pas als S1 terug losgelaten wordt, stopt de oscillator. De 4017 krijgt geen klok meer en stopt op een (voor ons) willekeurig getal van 1 tot 6. De voeding kan een eenvoudig 9V-blokje zijn. Vergeet niet om over de voedingsaansluitingen van elk IC een condensatortje van 100 nF als ontkoppeling te plaatsen.

Fotootje van de elektronische dobbelsteen.

Het schema.
[Origineel TinyCAD ontwerp]

De zeven leds moeten volgens onderstaande tekening gerangschikt worden. De letters in de tekening komen overeen met die in het schema.

De rangschikking van de leds.