Home

De vloerkachel, restauratie, inbouw en werking.

De kachel met de frans klinkende naam " Riviera " zou van Nederlands fabrikaat zijn volgens de gegevens op het identificatieplaatje. Dit vermeld B.v. Riviera caravan, Misterstraat 39, Bredevoort Holland. Iemand uit deze buurt zou ons kunnen vertellen of deze firma nog bestaat want dit is toch wel en leuk gegeven. identificatieplaatje

De volledig gedemonteerde kachel van een nieuwe laklaag voorzien zodat alles er weer bijna als nieuw uitziet. De demontage is zeker geen moeilijk karwei en zou door iedereen zonder problemen kunnen gedaan worden, dit zal verder op deze pagina wel duidelijk worden.

Het kleine bakje rechts op de foto is waar de inlaat en de uitlaat zich bevind en word pas gemonteerd als de kachel ingebouwd is.

naakte kast
De brander zelf met de onderkant naar boven en links het ontstekingsmechanisme, de piezo. Dit zaakje uit de kast halen is zeer eenvoudig. kachel zonder kast

Het bovenaanzicht van de brander met rechts op de foto de bediening. De schroefdop met kijkvenstertje is ook duidelijk te zien.

 

kachel zonder kast

Het eigenlijke brander element dat zich aan de onderzijde bevind moet gedemonteerd worden om het zaakje uit de kast te krijgen, de gasleiding loopt zoals u op de foto kunt zien over de bevestigingsbeugel.

De gasleiding aan de bedieningsknop losmaken, de piezo en 4 vijsjes van het element is alles om het te demonteren.

De hittebestendige pakking kan je bij montage gelijk ook beter vervangen aangezien deze zeer broos is en mogelijk bij de demontage stuk zal gaan.

Straks meer hierover.

demontage brander

Zo ziet dit eruit, 4 brandertjes die het kacheltje warm stoken.

Op de grote foto ziet u in de sleuf aan de bovenkant een wit pennetje, daar word de vonk gemaakt die de kachel in werking moet krijgen.

Dit is de ideale moment om te kijken of er vonken ontstaan bij het gebruik van de piezo, zodat u zeker bent dat deze ok is. Later kan dit natuurlijk ook nog, langs de bovenkant zit een schroefdop met kijkvenstertje.

brander uitbouw
Hier ziet u nog eens duidelijk de leiding die over de beugel loopt, onderaan op de foto rechts ziet u ook de bediening langs de onderkant dus en iets naar links dat witte pennetje waar de piezo word aangesloten, het kabeltje is hier al los en is ook zichtbaar op de foto. onderaanzicht kachel
Bij het opnieuw inbouwen in de kast beginnen we eerst met het monteren van het ontstekingsmechanisme, nu is er nog veel plaats dat is dus makkelijker. piezo montage

Als de kachel terug in de kast moet is het wel even deze richtlijnen volgen anders is het bijna niet te doen, u moet deze schuin in de kast brengen en eerst de bedieningsknop door zijn bevestigingspunt zien te krijgen zoals rechtsonder op de foto wel duidelijk zal zijn.

De draaiknop zelf van de bediening is er natuurlijk eerst afgehaald, deze kunt u er gewoon aftrekken.

kachel in kast monteren

Hier zijn we dan terug aan de onderzijde nadat alles terug in de kast gemonteerd is.

De nieuwe pakking waarover ik reeds sprak is zelf gemaakt uit een stuk keramische vezeldoek, dus hittebestendig.

U kunt deze pakking mogelijk vinden in een zaak waar ze kachels verkopen, de touwtjes in de kacheldeuren zijn namelijk van hetzelfde materiaal gemaakt.

Dit was het voor wat betreft de restauratie.

branderpakking

Nu gaan we de kachel inbouwen, eerst gaan we aan de onderkant bepalen waar er plaats is, het zal al snel duidelijk zijn dat dit moet gebeuren tussen twee dwarsliggers van het chassis.

We gaan een hoekpunt bepalen van waar de kachel kan ingebouwd worden en boren een gaatje van enkele millimeter, nu gaan we aan de binnenkant kijken waar dit gaatje zich bevind en meten of de kachel daar kan geplaatst worden.

We kunnen nog altijd de plaats een beetje aanpassen en indien de plaatsbepaling volledig verkeerd blijkt te zijn dan is dat kleine gaatje nog geen ramp.

Eenmaal alles uitgemeten boren we met een grotere boor de vier hoekpunten en zagen we het paneel er uit.

meten onderkant
Hier is de plaats van inbouw reeds bepaald en gaan we het kleine gaatje boren. boren onderkant

Aan de binnenzijde meten of er plaats genoeg is voor de inbouw.

De balpen zit in het kleine gaatje en u ziet wel wat ik bedoel met de plaats opmeten, links ziet u de plaat van de zitbank en het gaat dus juist.

klein gaatje binnen
De vier grotere hoekgaten doorboren. boren binnen
Hier is het paneel er uitgezaagd. uitzagen
Voor we de kachel inbouwen gaan we siliconekit aanbrengen aan de rand die kontakt maakt met de vloer om al een eerste afdichting te maken, later gaan we dit aan de onderzijde ook verder dichtspuiten om vochtproblemen te vermijden. siliconerand montage
Hier ziet u de gasaansluiting. gasaansluiting
De ingebouwde kachel aan de onderzijde van de caravan, u ziet duidelijk de inlaat en de uitlaat, nu kan het kleine kastje erop gemonteerd worden, de originele pakking heeft de demontage natuurlijk niet goed doorstaan en we hebben een nieuwe gemaakt van keramische vezeldoek. uitlaat

Hier is het kleine kastje erop gemonteerd en ziet u ook een beschemingsplaat die op de bodem word gemonteerd om bescheming te bieden aan de hete uitlaatgassen

. Let ook op de dwarsligger op de foto, het kastje komt tot juist voor deze dwarsligger.

 

Deze pagina zal nog verder uitgebreid worden met de gasaansluiting en de bediening van dit toestel, dit is gepland voor de maand juni wanneer ik mijn Export verder in orde ga brengen voor een eerste kampeerweekend.

bodemplaat