INGESTUURDE RECEPTEN

    Kip met champignons

Ingrediënten:
·         4 kipfilets
·         2 soeplepels rozijnen
·         2 soeplepels ajuintjes op azijn
·         1 bakje champignons
·         1 fijngesneden sjalot
·         peper - zout
·         2 wijnglazen rode porto
 
 
Bereiding:
De kipfilets aanbakken in wat boter.
De rozijnen, ajuintjes, fijngesneden sjalot en de in vier gesneden champignons toevoegen aan de reeds gebruinde kipfilets.
Nu alles overgieten met de rode porto en op smaak brengen met peper en zout.
Dit alles een kwartier op een licht vuur laten sudderen (lichtjes laten inkoken)
De saus kan indien nodig wat opgebonden worden.
 
Te eten met kroketjes en gevulde peren met bosbesjes
 Ingestuurd door  frituur Het Haantje

          

GEVULDE PERZIKEN    ( 4 PERS.)

 

Blik perziken op siroop

Bekertje zure room

Mayonaise  twee eetlepels

Klein stukje ui (fijn gesneden)                                                                                    

Twee eieren gekookt (klein gesneden)

Bieslook (mag gedroogde zijn)

Plak ham (is gesneden in blokjes te koop)

Ham, ei, lepel bieslook en stukje ui doorelkaar mengen.(een eetlepel)

Apart in schaaltje de zure room, mayonaise, bieslook ( een eetlepel.Doorroeren

De uitgelekte perziken op een  bordje doen ,het hammengsel er op doen.

Daarna zure roommengsel er opdoen.

Kan dag van tevoren gemaakt worden (denk om in aparte bakjes)

Smakelijk eten.

Ingestuurd door Mieke Luttje van Bruggen

         

MOSTERDSOEP

 

50 GRAM BOTER

60 GRAM BLOEM

1/8 LITER  SLAGROOM

EEN LITER BOUILLON ( MAG VAN TABLETTEN)

2 EETLEPELS MOSTERD GROFE B.V. MARNE

BEREIDINGSWIJZE:

De boter smelten, maar niet kleuren.

De bloem toevoegen en met een houten lepel  roeren.

Zet de roux op een zacht vuur of en toe roeren en laat hem 10 min. Garen.

De bouillon verwarmen en bij de roux gieten, glad roeren, en regelmatig roeren in 10 min. Laten garen.

De soep door een zeef  halen.

Mosterd toevoegen.

Evt. de staafmixer er door doet.

Vlak voor het serveren de room toevoegen niet meer laten koken.

Voor de smaak kun je er gebakken spekjes ( vers stukje ongezouten) toevoegen en zeer kleine reepjes prei

Helemaal lekker: bakker bart broodsoepstengels er bij. Even in de voorverwarmde oven.(160 gr. 3-4 min.)

Ingestuurd door Mieke Luttje van Bruggen

CREME de A

Ingrediënten

0,5l. melk

3 eetlepels Gustardpoeder

2 kopjes witte basterdsuiker

1 pakje roomboter

1 flinke eetlepel aan stukjes gesneden franse vruchtjes

7 eetlepels rum

1 eigen gebakken cake

 poedersuiker

                  Bereiding

Melk en custard mengen;

Koken tot een dikke vla;

Roeren ter afkoeling( in koud water) zodat er geen vlies op komt;

de suiker en de zachte boter mengen met de mixer een kwartier lang;

daarna de koude vla, lepel voor lepel er doorheen mixen;

Daarna de vruchtjes erdoor mengen;

dan de 6 eetlepels rum toevoegen;

De cake in dunne plakjes snijden en hiermede kom beleggen langs de de bodem en de wand;

de open plekjes opvullen tot alles is bekleed;

Dan opvullen met crème en dan weer cake, om en om;

De bovenste laag is cake;

de bodem iets dikker maken de tussen liggende laagjes;

dan afgesloten 8 uur of langer in de koelkast zetten;

dan omdraaien en bestrooien met poedersuiker.

Hoe langer de taart staat hoe lekkerder hij wordt.

Na het gebruik weer in de koelkast zetten.

Ingestuurd door Mieke Luttje van Bruggen

                                   

MOAMBE
 
Benodigdheden: kip of kalkoen
                        3a4 dikke ajuin
                        3a4 pili pili
                        1doos moambe(delhaize of carrefour kan je dit vinden)
                        paprika(rood)
                        mexicano(voor onder de rijst)
 
 
Recept: Kip of kalkoen in het boter schroeien(niet bruinen)en peper en zout bijdoen.Even op een bord leggen.
Dan boter laten smelten en de ajuin bijdoen.Dan de kip of de kalkoen bijdoen en dan pili pili en moambe bijvoegen.Als het nodig is wat water bij doen en zachtjes laten sudderen tot het vlees gaar is.Indien de saus te dun is ,ze dikken met een weinig maizena.Opdienen met rijst gemengde erwten en in stukken gesneden rode paprika's of mexicano ook klaargestoofd.
 
Eet smakelijk
 
 
Groetjes uit Vrasene
 
Cindy
Tonijnsla
 
1 komkommer
2of 3 tomaten
3eieren
een eetlepel muntblaadjes
3eetlepels witte wijnazijn
3 eetlepels maïsolie
1 blik tonijn op eigen nat
 
De eieren hard koken en laten afkoelen.
De tomaten en de komkommer in blokjes snijden.
In een kom de blokjes tomaat en komkommer mengen met de witte wijnazijn en de olie,de muntblaadjes in je hand heel fijn wrijven en ook ondermengen.
Alles in een diep bord schikken met een kuiltje in het midden daarin de tonijn leggen en afwerken met de eieren die je in plakjes rond schikt
 
 
Smakelijk en groetjes vanuit Uitbergen
 
Jefke & Sonja

 

GEURIGE RIJST MET GROENTJES: ( 2 PERS. )

 

INGREDIENTEN:

 

1 GELE PAPRIKA

2 WORTELEN

2 VARKENSWORSTEN OF KIPPENWORSTEN

2 KOPPEN RIJST

1 ½ KOFFIEL. CURRY

1 ½ KOFFIEL. CURCUMA

1 AFGESTREKEN KOFFIEL. PAPRIKAPOEDER

PETERSELIE

5 GROENE EN 5 ZWARTE PEPERBOLLEN GEMALEN

WAT ZOUT

½ POTJE POEDERSAFFRAAN

WAT LOOK EN OLIJFOLIE

BLOKJE GROENTENBOUILLON

 

BEREIDING:

 

KOOK DE RIJST GAAR IN DE GROENTEBOUILLON. WAS DE GROENTEN EN SNIJ ZE IN SCHIJFJES. LAAT DE WORSTEN AL WAT GAREN IN DE MICROGOLF ( 2 min. ) EN SNIJ OOK IN SCHIJFJES. DOE WAT OLIJFOLIE IN EEN KOM EN DOE ER DE GROENTEN EN HET VLEES BIJ EN WAT LOOK. LAAT AL ROEREND GAREN EN VOEG ER DE CURRY , PAPRIKA , ZOUT EN GEMALEN PEPERS AAN TOE.

DOE DE GEKOOKTE RIJST IN EEN KOM EN VOEG HET CURCUMAPOEDER ERAAN TOE. MENG GOED ONDER.

DOE BIJ HET VLEES EN DE GROENTEN NU DE SAFFRAAN ERBIJ EN DE PETERSELIE EN MENG NOG EENS GOED ONDER.

VOEG BIJ DE RIJST , GOED VERMENGEN EN DIEN WARM OP.

 

 

Stoofpotje van kip: 2 à 3 pers

Ingrediënten:

2 dikke kippenborsten , 3 dikke wortelen , 1 teentje look ( geperst ) , 1 l kippenbouillon , 1 koffiel. komijnzaadjes , 1/2 koffiel garam masala , snufje curry , peper van de molen , 1 koffiel harissapoeder , boter , maïzena express

Bereiding:

Snij de kip in blokjes en kruid met peper en curry. Verhit de boter in een pot en voeg er de stukjes kip aan toe. Kuis de wortelen en snij in blokjes en voeg deze bij de kip. Alsook de look. Bak het geheel een paar minuten aan. voeg er de komijn aan toe en de harissa. Blus met de kippenbouillon en laat het geheel een half uur à 3 kwartier stoven op een zacht vuurtje. Voeg er dan de garam masala aan toe en bind de saus met maïzena express. Dien heet op met couscous.

Met vriendelijke groetjes ,

Olivia

Recept voor Boterroomkoek
 
Benodigdheden:
- 1 doos droge koekjes (petit-beurre)
- 100 gr boter
- 100 gr poedersuiker
- 3 soeplepels cacao (instant)
- 1 kopje melk
- een geutje amaretto of rum
 
Bereidingswijze:
 
-doe de boter, de suiker, de amaretto of rum en de cacao in een kom (bewaar 1 eetlepel cacao) en meng dit goed
-doe de rest van de cacao samen met het kopje melk in een soepbord
-dompel een koekje in de chocomelk en leg het op een platte schaal, doe hetzelfde met nog 5 andere koekjes voor de eerste laag
-bedek de eerste laag met het mengsel van de boter, suiker en de cacao (=de boterroom)
-verder weer een laag koekjes, een laag room, enz.... einding met een laag room
-zet de taart 2 uur in de koelkast, dan is ze nog lekkerder (je kan de taart ook een dag op voorhand maken, dan is ze nog lekkerder!!)

 

 

Recept Brownie

Benodigdheden

150g boter                               200g pure chocolade

130g suiker                              4 eieren

50g bloem                               (kaneel)

 Bereiding.

·        Verwarm de oven voor op180°C

·        Laat eerst de boter en de chocolade smelten au bain marie.

·        Wanneer de boter geheel gesmolten is, voeg je er de suiker en de bloem bij.

·        Dit doe je al roerend.

·        Wanneer de suiker en de bloem vermengd zijn met de boter voeg je er 2 eieren één voor één bij.

·        Als dit gebeurt is meng je de gesmolten chocolade onder het mengsel, je roert totdat het een egaal mengsel is geworden.

·        Nu verdeel je het mengsel in een pot en zet je het gedurende 30 min in de voorverwarmde oven.

Kip in de hoed. (4 pers.)
 
Ingredienten:
1 pakje bladerdeeg
1 pot kersen zonder pit (350 g)
6 bolletjes gember (pot)
400 g kipfilet
50 g boter
1 teentje knoflook
1 zakje kerriesaus (bijv. v. Knorr)
1 thl sambal
zout, peper
1 bekertje creme fraiche (200 ml)
2 el paneermeel
50 g geraspte belegen kaas
2 el melk
1 el bloem om te bestuiven
springvorm (doorsnede ca 24 cm)
 
Bereiding:
Oven voorverwarmen op 200*C (gasoven stand 4). Bladerdeeg ontdooien. In zeef kersen laten uitlekken. Gember fijnsnijden of in knoflookpers uitpersen. Kipfilet in stukken snijden en bestrooien met zout en peper. Boter verhitten en kip rondom snel bruin laten bakken. Knoflook erboven uitpersen, kerriesauspoeder erover strooien. Gember, sambal, kersen en creme fraiche erdoor scheppen. 2 min laten pruttelen.
Vorm invetten en bekleden (ook zijkant) met 6 uitgerolde plakjes bladerdeeg. Met een vork gaatjes prikken in de bodem en bestrooien met paneermeel. Kipmengsel in de vorm scheppen en kaas erover strooien.
Rest van plakjes deeg uitrollen, op de vulling leggen en rand goed dichtdrukken. Bovenkant bestrijken met melk. Taart 1 richel onder het midden van de oven in ca 30 a 40 min goudbruin en gaar bakken.
 
Tips:
* Als de taart te donker wordt, halverwege afdekken met aluminiumfolie.
* Je kunt er rijst bij serveren voor de variatie, of als je met meer mensen gaat eten (= smullen!).
* Wil je het wat makkelijker houden, maak dan 'kip zonder hoed' en laat het bladerdeeg-verhaal achterwege. Serveer dan het kipmengsel met rijst, ook erg lekker!

 

 

Super Brownie (ca 16 stukjes)
 
Iedereen die van chocola houdt, MOET dit recept eens proberen! Ik heb zelf meerdere recepten uitgeprobeerd en dit recept uit Amerika is echt verreweg het beste!
 
Ingredienten:
115 gr gesmolten boter
330 gr suiker
6 el melk
3 losgeklopte eieren
125 gr bloem
200 gr pure chocola met nootjes (i.i.g. te koop bij AH)
9 thl cacao
1 zakje vanille suiker
snufje zout
 
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175*C. Breek de chocola in stukken en smelt het au bain marie. Klop intussen de boter met de suiker tot een luchtige creme met een mixer. Voeg de overige ingredienten onder voortdurend kloppen toe in de opgegeven volgorde. Doe het beslag in een royaal ingevette bakvorm van ca. 22 x 22 cm. Bak de brownie ca 30 a 40 minuten. Als een tandenstoker of breinaald schoon uit het midden komt, is je heerlijke brownie klaar. Laat het een half uur afkoelen en snijd het in vierkantjes.
 
Tips:
* Je kunt ook een ovenschaal gebruiken, bekleed deze dan met bakpapier om de brownie goed uit de schaal te krijgen.
* Je kunt natuurlijk ook chocola zonder nootjes gebruiken, als je dat lekkerder vindt. Gebruik echter wel altijd pure chocola, anders wordt de brownie erg zacht.
 
Smulze en groeten van Annet.

 

SPECULAASTAART;
 
benodigdheden: bladerdeeg, 1 pak speculaas van 150 gr, 1 doosje room, 4 jonagolden, abrikozenconfituur
 
werkwijze; maal de speculaas en meng er de room onder, doe de bladerdeeg in de bakvorm en doe er de brij in, schil de appels en snij ze in fijne plakken en rangschik ze er boven op, zet het in de oven op 200 graden, zo'n 30 minuten, na de 30 minuten uit de oven halen, bestrijken met abrikozenconfituur laten afkoelen,  SMAKELIJK

Ingestuurd door Lebon Josee