Gentse waterzooi van kip

IngrediŽnten:
  • 1 stoere, vlezige kip
  • boter
  • 1 winterpeen
  • 1 prei
  • enkele stengels bleekselderij
  • 1 flinke ui
  • 1 bosje peterselie met worteltjes
  • circa 1Ĺ liter (kippe)bouillon
  • 2 eierdooiers
  • een goede stoofpan met dikke bodem
Snijd de kip in acht stukken. Bestrijk de bodem van de pan met flink wat boter. Maak de groenten schoon en snijd ze in stukjes. Schraap de peterselieworteltjes goed af, maar snijd ze niet in stukjes. Houd wat blaadjes achter.

Leg alle groenten in de pan en leg er de stukken kip, met peper en zout, op. Giet de bouillon erbij, laat dit aan de kook komen en kook de kip zachtjes gaar in circa 3 kwartier. Neem de peterselieworteltjes uit de pan en druk ze tot puree. Voeg ze weer aan de soep toe. Verwarm een soepterrine en klop er de eierdooiers in los. Schenk er dan, steeds goed kloppend, de bouillon bij, en voeg groenten en stukken kip toe. Strooi er de achtergehouden peterselie over.

Waterzooi is een kippesoep, die niettemin als hoofdgerecht bedoeld is. Het wordt opgediend in diepe borden, met een lepel (voor de bouillon) en mes en vork voor kip en groenten. Men eet er vaak een gekookte aardappel bij, en altijd brood met een goede laag boter.