Ierse stamppot van puree met wittekool
4 personen

IngrediŽnten:
1 kilo bloemig kokende aardappelen
1 dl melk
75 gram boter
versgeraspte nootmuskaat
zout en versgemalen peper
ca. 400 gram witte kool
4 bosuitjes
200 gram reepjes mager rookspek
klontje boter
desgewenst gesmolten boter of bruine jus om erbij te serveren

Voorbereiden:
Kook de in stukken gesneden aardappellen gaar en laat ze droog stomen. Maak er op de gebruikelijke manier met de melk en de boter een smeuÔge puree van en breng die op smaak met nootmuskaat, zout en peper. Houd de puree warm. Snijd de kool zonder de dikke stronk in smalle reepjes. Snijd de bosuitjes in ringetjes.

Bereiden:
Verhit een klontje boter in een pan en laat de spekjes af en toe omscheppend uitbakken. Doe de koolreepjes bij het spek in de pan en roerbak ca. 5 minuten tot de kool zacht is en begint te kleuren. Laat de bosui kort meebakken. Schep het koolmengsel door de aardappelpuree en laat goed doorwarmen. Maak desgewenst een 'kuiltje' op het bord en schep daar gesmolten boter of bruine jus in.