Noorse zalm met een aardappelkorstje
4 personen

IngrediŽnten:
4 aardappelen
boter voor de ovenschaal
4 stukken gefileerde zalm van gelijke dikte, van ca. 120 gram per stuk
1 eiwit
zout en versgemalen peper
25 gram gesmolten boter
VOOR DE SAUS:
3 sjalotjes
25 gram boter
1 laurierblaadje
mespunt dragonpoeder
2 glazen droge witte wijn
150 gram koude boter in blokjes
scheutje citroensap
2 theelepels mosterd
2 eetlepels fijngehakte dille, vers of uit de diepvries

Voorbereiden:
Schil de aardappelen en rasp ze op de rasp van de foodprocessor in plakken van ca. 2 mm dik. Breng water met wat zout aan de kook en laat de aardappelplakjes ca. minuten koken. Giet ze af en laat ze op een theedoek drogen. Snipper de sjalotjes voor de saus. Verhit de 25 gram boter voor de saus in een steelpan en laat de sjalot glazig fruiten. Voeg het laurierblaadje, de dragon en de wijn toe en laat tot de helft inkoken. Zeef de saus. Zet de boterblokjes voor de saus tot gebruik in de koelkast.

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 180į C. Bestrijk een platte ovenschaal met boter. Leg er de stukken vis in en bestrijk ze met losgeroerd eiwit. Bestrooi met wat zout en peper. Leg de aardappelplakjes dakpansgewijs op de vis. Bestrijk met een kwastje met de gesmolten boter. Schuif de schaal 10 minuten in de voorverwarmde oven. Breng de saus aan de kook. Klop de blokjes koude boter van het vuur af met een paar tegelijk door de saus. Breng de saus op smaak met wat citroensap, de mosterd en wat zout en peper. Roer er de dille door. Schep de vis in een voorverwarmde schaal en giet er de saus naast. Lekker met worteltjes en peultjes.