Tonijn met tomatensaus
4 personen

Ingrediënten:
4 stukken verse tonijn van ca. 125 gram per stuk
2 eetlepels olie
2 eetlepels limoen- of citroensap
zout en versgemalen peper
desgewenst ringetjes prei of bosui voor de garnering
VOOR DE SAUS:
1 ui
1 tot 2 teentjes knoflook
1 steel bleekselderij
1/2 winterwortel
2 eetlepels olie
1/2 theelepel korianderpoeder
1/2 theelepel kerrie
1 blik gepelde tomaten in blokjes (400 gram)
1 klein blikje kokosmelk (165 gram) of 1 stukje santen van ca. 50 gram
scheutje citroensap of azijn
1 eetlepel sojasaus
2 theelepel honing
zout en versgemalen peper
desgewenst een lepel crème fraiche

Voorbereiden:
Maak eerst de saus. Snipper de ui, de knoflook, de bleekselderij, de wortel en de gemberwortel. Verhit de olie in een pan met een dikke bodem en laat alles op middelhoog vuur ca. 5 minuten fruiten. Laat het korianderpoeder en de kerrie kort meefruiten. Voeg de tomaten en de kokosmelk (of de grof gehakte santen met 1 dl water) toe en laat de saus op laag vuur met een deksel schuin op de pan ca. 30 minuten zachtjes pruttelen. Wrijf de saus door een fijne zeef en breng op smaak met het citroensap of de azijn, de sojasaus, de honing en wat zout en peper. Roer er de crème fraiche door.

Bereiden:
Laat de tonijn op kamertemperatuur komen en wrijf de stukken in met wat olie. Bak ze in een zeer hete (grill)pan aan beide kanten bruin, bedruppel ze met limoen- of citroensap en bestrooi met wat zout en peper. De juiste baktijd is afhankelijk van de dikte van de vis. De tonijn mag nog licht rose zijn van binnen. Garneer desgewenst met ringetjes prei of bosui. Geef er de warme tomatensaus bij en rijst, pasta, aardappelpuree of knapperig warm brood.