Visballetjes
IngrediŽnten:
1 kilo bloemig kokende aardappels
1 flinke ui
25 gram boter
1 glas droge witte wijn
1 theelepel gemengde kruiden voor vis
1 blik rode zalm (ca. 400 gram)
2 eetlepels fijngehakte peterselie
zout en peper
bloem
2 eieren
paneermeel
olie om te frituren

Voorbereiden:
Kook de geschilde aardappelen in een bodempje water met wat zout goed gaar, giet ze af en laat ze droog stomen. Fruit intussen de gesnipperde ui in de boter glazig. Blus af met de wijn, roer er de kruiden en wat zout en peper door en laat inkoken tot het vocht bijna is verdampt. Maak de uitgelekte zalm schoon en verdeel in stukjes. Pureer de aardappelen met de stamper of de pureeknijper (niet met de mixer, want dan worden ze plakkerig). Laat de puree afkoelen en meng er de ui, de zalm en de peterselie door. Breng desgewenst verder op smaak met zout en peper. Laat het mengsel goed afkoelen. Rol er ca. 12 balletjes van, iets groter dan een pingpongbal. Haal de balletjes eerst door de bloem, daarna door het losgeklopt ei en tenslotte door het paneermeel. Zet ze tot gebruik op een koele plaats.

Afwerken:
Verhit de frituurolie tot er damp afkomt. Frituur de balletjes met niet te veel tegelijk in ca. 4 minuten rondom goudbruin en houd ze desgewenst kort warm in een op 100į C voorverwarmde oven. Geef er een Hollandaisesaus of een tomatensaus, zelfgemaakt of uit een pakje, partjes citroen en een gemengde salade bij.