Zalm met aardappelen, prei en komkommersaus
2 personen

Ingrediënten:
ca. 500 gram middelgrote gladkokende aardappelen van gelijk formaat
2 kleine stelen prei
2 bosuitjes
1 theelepel gedroogde dragon
40 gram boter
zout en versgemalen peper
2 stukken gefileerde zalm van ca. 125 gram per stuk
VOOR DE SAUS:
1/2 komkommer
25 gram boter
1 glas droge witte wijn
1 eetlepel citroensap
2 eetlepels crème fraiche
allesbinder

Voorbereiden:
Schil de aardappelen en halveer ze. Halveer het lichtgekleurde deel van de prei in de lengte, spoel schoon onder de koude kraan en snijd in stukken van ca. 10 cm. Snijd de bosuitjes in ringetjes. Halveer voor de saus de geschilde komkommer in de lengte, verwijder de zaadjes en snijd de komkommer in blokjes.

                                                   Bereiden:
Breng in een pan een laagje water met de dragon en 40 gram boter aan de kook. Voeg de aardappelen, de prei en wat zout en peper toe en breng opnieuw aan de kook. Laat 10 minuten zachtjes koken. Leg de zalm op de prei, bestrooi met wat zout en peper en laat met het deksel op de pan in ca. 10 minuten gaarstomen. Controleer of de aardappelen gaar zijn en voeg zonodig tusssendoor een extra scheutje water toe. Strooi op de helft van de stoomtijd de bosuitjes over de zalm. Laat intussen de komkommerblokjes met de 25 gram boter in een steelpan af en toe omscheppend met het deksel op de pan ca. 5 minuten stoven. Voeg de wijn en het citroensap toe en laat nog ca. 10 minuten zachtjes koken. Doe de crème fraiche bij de komkommer en pureer de saus met de staafmixer. Breng de saus op smaak met zout en peper en bind met allesbinder. Schep de aardappelen met de prei op de borden, schep er de zalm op en schep er wat saus over. Geef de rest van de saus apart.