"De Rechtvaardige rechters terug"

6 - 20 maart 1999
Tijdens deze tentoonstelling werd een werk van Rigole ontvreemd.De studenten van de afdeling "Schilderkunst" van de Academie te Wetteren, maakten een hedendaagse versie van het Lam Gods, mét de Rechtvaardige Rechters.

Wetteren zal eeuwig verbonden blijven met het Lam Gods, doordat Arseen Goedertier, een Wetteraar, gentleman-dief, koster-politicus, de Rechtvaardige Rechters in 1934, ontvreemd heeft uit de St-Baafskathedraal te Gent.

Het is nooit teruggevonden….

Wij, de hedendaagse visie, hebben de VAN EYCK- voorstellingen geactualiseerd.
Een 20 tal kunstenaars werkten 3 maanden aan de 26 aparte luiken.

"RECHTVAARDIGE RECHTERS WEER GESTOLEN"

(Het Laatste Nieuws 6 maart 99 / Het Volk 3 maart 99)

Dieven braken in de nacht van zondag op maandag het Wetterse gemeentehuis binnen, en namen een paneel van het veelluik Lam Gods. Ze namen niet "De Rechtvaardige Rechters" mee, maar wel "De Strijders van God", een werk van leerlinge Véronique Rigole. De drieste daders zetten een paneel in de plaats: Arsène Goedertier leeft! En maakten zich schriftelijk bekend als de Cellule Culturelle Combatante." We willen de tentoonstelling en cultuur extra onder de aandacht brengen, we gebruiken het paneel eerst voor eigen doeleinden en daarna geven we het met de gepaste luister terug. De politie werd verwittigd, maar men beseft dat het om een ludieke actie gaat.

"Herhaling van stoutmoedige diefte"

(Het Nieuwsblad 16 maart 99)

Paneel van Lam Gods verdwenen! De rechtvaardige rechters terug…en weer weg!

(Wetteren 30 maart 1999) "Lam Gods dat wegneemt… "(Brief van 27 maart) GSM INTERIM ZOEKT ERVAREN KUNSTSCHILDER voor het atelier " ARSENE GOEDERTIER" De auteur van het afgebeelde kunstwerk kan zich aanbieden voor de job in ons kantoor op 1 april om 20uur. "LAM GODS-paneel terecht"

Het paneel werd donderdagavond overhandigd aan Véronique Rigole uit Heusden.Het kunstwerk is van haar hand. De inventieve jongens van de vzw Accent Graeve bedachten de stunt als inleiding bij de zesde editie van hun " Aprilse Grillen", een interactief etentje,met knotsgekke acts. De Aprilse Grillen werden op gang geschoten door de diefstal van het schilderij en de opening van een interimkantoor in de Hoenderstr, het heet Gay SM, de werkaanbiedingen leunen aan bij Sprookjes, het thema van deze editie, er zijn al 1000 plaatsen verkocht. De Aprilse Grillen 9 april tot 18 april Wie inschrijft, wordt van op een bepaalde plaats per koets afgehaald. (Het Laatste Nieuws 3/4/5 april 99 Het Nieuwsblad 3/4/5 april 99 )"

Verdwenen paneel uit Het Lam Gods terecht

(Het Volk 6 april '99)

Het was eigenlijk (g)een geheim, maar de leden van Accent Graeve waren de sloebers die onlangs een paneel roofden uit de tentoonstelling over de verdwijning van de "Rechtvaardige Rechters" in het gemeentehuis te Wetteren. Woensdagavond gaven ze, t.g.v. de opening van een ludiek GSM-bureau, hun buit terug aan Véronique Rigole, die "De strijders van God" schilderde. "De letters A en G staan niet alleen voor Accent Graeve en Aprilse Grillen, maar ook voor Arsène Goedertier. We vonden het leuk in zijn voetsporen te treden. We namen de hele diefstal op video op." Aldus Raf De Graeve. Kunstenares Véronique Rigole vond het allemaal wel tof. "Dat ik het werk wel zou terugbekomen daar heb ik nooit aan getwijfeld. Misschien namen ze wel mijn paneel mee omdat ze dit het mooiste vonden," grapte de artieste. Ze hoopt het kunstwerk te kunnen verkopen.

atelier:
Nederbroekstraat nr 29

9070 Destelbergen
telefoon (00 32)09/230 19 72

 

  galerij 1    galerij 2    galerij 3   biografie    Aktueel    pers    links   tentoonstellingen   contact   home